Ekonomija

ZZZ usmjerio više od dva miliona eura za finansiranje mjera i programa APZ

Zavod za zapošljavanje, odlukama Upravnog odbora, od početka godine, odobrio je više od dva miliona eura za finansiranje mjera aktivne politike zapošljavanja i kreditnu podršku razvoju preduzetništva. Od ukupnog iznosa (2,14 miliona eura), za samozapošljavanje je usmjereno 275.000 eura. Kroz programe i mjere APZ već je omogućeno uključivanje 1.715 nezaposlenih sa evidencije Zavoda, saopšteno je danas iz te institucije.

Normativa

Novim Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, mjere aktivne politike zapošljavanja koncipirane su u skladu sa metodologijom EUROSTAT-a, čime se omogućava efikasnije praćenje dinamičkih promjena na tržištu rada. Realizuju se saglasno pravilima o dodjeli državne pomoći. Mjere se odnose na: obrazovanje i osposobljavanje odraslih, podsticaje za zapošljavanje, podržano zapošljavanje, direktno otvaranje radnih mjesta i podsticaje za preduzetništvo.

Inače, Nacionalna strategija zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2016-2020, u okviru prvog prioriteta – povećanje zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti – definisala je, između ostalog, i cilj: povećanje efikasnosti mjera aktivne politike zapošljavanja, sa posebnim naglaskom na uključivanje mladih, žena i dugoročno nezaposlenih lica na tržište rada. Sa druge strane, smjernice Evropske komisije, kada je u pitanju tržište rada, naglašavaju potrebu poboljšanja pokrivenosti i efikasnosti mjera aktivne politike zapošljavanja, posebno za žene, mlade i dugoročno nezaposlene.

Zavod se uklopio u strateške i normativne okvire, pa realizuje najpotrebnije programe, koji daju i najbolje rezultate. U programe javnih radova uključeno je 529 osoba iz kategorije teže zapošljivih. Njima je, kroz programe od javnog interesa, omogućeno očuvanje i unapređenje radnih sposobnosti. Iz iste kategorije nezaposlenih, još 100 osoba uključeno je u program “Neka bude čisto”. Za finansiranje javnih radova Zavod je usmjerio blizu 740.000 eura.

Osposobljavanje

Programe obrazovanja i osposobljavanja odraslih Zavod realizuje za skoro 900 ljudi. Uključeni su nezaposleni sa suficitarnim zanimanjima, kako bi im se pružila mogućnost da steknu novu stručnu kvalifikaciju, traženu na tržištu rada.

Licencirani provajderi obrazovanja sprovode programe u svim crnogorskim opštinama. Programe obrazovanja za sticanje stručnih kvalifikacija pohađa 461 nezaposlena osoba. Oni se obučavaju za: zaštitara, računovodstvenog tehničara, rukovaoca građevinskim mašinama, frizera, kuvara, konobara, kozmetičara, keramičara, administratora, turističkog vodiča… Ključne vještine sticaće 435 nezaposlenih. Oni se osposobljavaju za vozače svih kategorija, za rad na računaru, uče jezike – engleski, njemački, ruski i italijanski.

Cilj programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, kao jedne od mjera aktivne politike zapošljavanja, je eliminisanje obrazovnih prepreka nezaposlenih čije stečene kvalifikacije u formalnom obrazovanju ne odgovaraju potrebama na tržištu rada. Obuke traju tri mjeseca. Odlukom Upravnog odbora Zavoda za realizaciju programa opredijeljeno je 430.000 eura. Od tog iznosa 330.000 eura biće utrošeno za programe sticanja stručnih kvalifikacija, a 100.000 eura za usvajanje ključnih vještina.

Visokoškolci

I ove godine Zavod će realizovati Program „Stop sivoj ekonomiji“, čiji je nosilac Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Mladi visokoškolaci, koji nijesu dobili priliku da se zaposle poslije stručnog osposobljavanja, kroz ovaj program se zapošljavaju, Njihov radni angažman, kod Poreske uprave, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave policije i Uprave carina, doprinosi efikasnijem poslovanju ove četiri uprave, prije svega kada je u pitanju borba protiv neformalnog poslovanja. Plan je da se programski zaposli 190 mladih visokoškolaca, za šta je Zavod opredijelio 696.000 eura.

U minule tri godine u ovaj program bilo je uključeno 425 visokoškolaca. Na osnovu dosadašnjeg iskustva u realizaciji Programa utemeljeno je očekivanje da će njegovo sprovođenje doprinijeti kako uključivanju u tržište rada još 190 nezaposlenih osoba, tako i suzbijanju sive ekonomije.

Podsjetimo, Vlada je ove godine za realizaciju programa aktivne politike zapošljavanja usmjerila tri miliona eura, što je zanačajno manje u odnosu na prošlu godinu. Sa tim novcem, kroz mjere APZ, moguće je angažovati oko 2.230 nezaposlenih.

Kreditno otvaranje 55 novih radnih mjesta

Od raspoloživih 300.000 eura, namijenjenih samozapošljavanju, Zavod je nezaposlenim licima, odlukama Upravnog odbora, dodijelio 275.000 eura. Tim sredstvima omogućeno je kreditno otvaranje 55 novih radnih mjesta. Najviše odobrenih zahtjeva je iz sjevernih opština. Finansiraju se biznis projekti mahom iz poljoprivredne djelatnosti, zanatstva, usluga. Zavod nastavlja sa podrškom ženskom preduzetništvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DRAGAN
Gost
DRAGAN

Šta bi bilo dobro da ne serite više sa programom sivom ekonomijom ,ei 10visokoškolaca za ćitavu crnu Goru

Send this to a friend