Grad

Festival klasične muzike Mediteranske note u Tivtu od 21. do 29. juna

Koncertom “Quartetto Energie Nove“iz Švajcarske u Centru za kulturu Tivat, večeras će od 20 i 30 i zvanično biti najavljen drugi festival klasične muzike Mediteranske note. Festival počinje 21. juna na Svjetski dan muzike i trajaće do 29. juna. Tokom devet dana festivala, Tivat će biti muzička prijestonica ovog dijela svijeta, u kojoj će se predstaviti neki od najvećih svjetskih virtuoza, poznatih po nastupima u koncertnim dvoranama Njujorka, Pariza, Berlina…

“Crnogorska publika biće u prilici da čuje i vjerujem uživa u vrhunskim vanvremenskim djelima klasične muzike. Izborom repertoara ali i solista nastojali smo da zadovoljimo ukus najzahtjevnijih poznavalaca muzike. Uvjereni smo da će u koncertima jednako uživati svi posjetioci, i da će doživjeti nezaboravne trenutke”,izjavio je umjetnički direktor „Mediteranskih nota“, Ivan Vukčević. Vukčević je i osnivač kvarteta, čijim će koncertom večeras biti najavljeno drugo izdanje festivala.

Tokom festivala će se održati sedam koncerata. Četiri će se održati u Centru za kulturu Tivat, na Maloj sceni (21, 23, 25. i 27. juna), dva u Luštici Bay (22. i 24. juna), a završni koncert, 29. juna u Porto Montenegru.

Tivat je kulturna adresa na kojoj stanuju prestižni, kvalitetni i internacionalni umjetnički događaji. Naš grad je tradicionalno, već dugi niz godina, dom atraktivnih kulturnih programa. Razvoj novih umjetničkih dešavanja, muzičkih i drugih festivala pravi inovativni iskorak kojim se Tivat pozicionira na mjestu lidera i kada su kulturne manifestacije u pitanju. U tom smislu Mediteranske note su vrlo važan program kulturnog ljeta u Tivtu”, izjavila je sekretarka Sekretarijata za kulturu, Dubravka Nikčević.

“Inspirativan ambijent kakav je Porto Montenegro podstiče na kreativnost tako da koncept harmonizacije nove urbane cjeline sa profilisanim kulturnim sadržajima možemo tumačiti kao svojevrsni umjetnički refleks. Pažljivo odabrani muzički programi i atraktivni učesnici visokih izvođačkih dometa veoma dobro korespondiraju sa prostorom, prirodnim okruženjem, ljudima…. Simboličan početak manifestacije 21. juna, kada se i globalno proslavlja Svjetski dan muzike, nagovještava muzičku svetkovinu tokom čitavog trajanja festivala Mediteranske note”, izjavila je savjetnica za muzičku djelatnost Ministarstva kulture Crne Gore, Dobrila Popović.

Festival počinje na Svjetski dan muzike – 21. juna, koncertom Baibe Skride i Solista Menjuhinove akademije u Centru za kulturu Tivat u 21.30h. Skride je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih violinistkinja današnjice, koja nastupa kao solista Berlinske i Njujorške Filharmonije.

Dan kasnije, 22. juna, Solisti Menjuhinove akademije, nastupiće na Luštici. Ansambl čine mladi violinisti, violisti i čelisti izuzetnog talenta, čija se virtuoznost smatra svojevrsnom atrakcijom na klasičnoj sceni, i koji nastupaju na najprestižnijim koncertnim podijumima u svijetu.

23. juna, nastupaju Kvartet Energie Nove iz Švajcarske i Irina Zaharenkova iz Estonije. Kvartet Energie Nove nastupao je na najvećim festivalima u Evropi. Magija ovog ansambla da zaintrigira maštu publike, plijeni već nakon prvih taktova .

Zaharenkova je jedna od najistaknutijih klaviristkinja svoje generacije, koja je svirala na prestižnim svjetskim festivalima i trijumfovala na najznačajnijim međunarodnim klavirskim takmičenjima.

Gudački Trio Skride/Vukčević/Naveran (Baiba Skride, Ivan Vukčević i Pablo de Naveran) će izvesti ekskluzivan koncert u Chedi hotelu u Luštici Bay, 24. juna.

Budući da Luštica Bay već podržava tri velika i međunarodno renomirana festivala u Boki, podrška Mediteranskim notama je novi podsticaj razvoju kulture i umjetnosti u Tivtu ali i kvalitetnim umjetničkim programima koje želimo da vidi naša publika u Luštici Bay. Naša, sada već tradicionalna partnerstva sa ovim festivalima, pozicioniraju Lušticu Bay kao novi grad, odnosno turističku destinaciju koja ima već formiranu kulturnu scenu”, izjavila je PR konsultant Luštice Bay, Dragana Bećirović.

25. jun je rezervisan za Trio koga čine Nino Gvetadze, jedna od najuglednijih pijanistkinja i kamernih umjetnica današnjice, Oleg Kaskiv, jedan od najtraženijih solista i kamernih muzičara svjetskog renomea, ujedno i jedan od najuticajnijih pedagoga (profesor violine na međunarodnoj Menjuhinovoj muzičkoj akademiji) i Milan Reriha, virtuoz na klarinetu svjetske reputacije, redovni kao solista vodećih orkestara.

27. juna publici će se predstaviti Gudački sekstet.

Festival se završava 29. juna koncertom Roby Lakatoš tria i Crnogorskog Simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Nade Matošević, u Sinhro Hali u Porto Monetenegru.

Roby Lakatoš slovi za jednog od najuspješnijih violinista, koji je jednako poznat kao izvođač klasične muzike, ali i džez i tradicionalne romske muzike.

“Porto Montenegro je ponosni partner Festivala Mediteranskih nota koji okuplja neka od najzvučnijih imena svjetske i evropske kamerne muzičke scene, i drugu godinu za redom kreira muzički identitet grada Tivta. Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u sinergiji sa globalno prepoznatljivim muzičarima kao što su Roby Lakatoš i Nada Matošević, u našem jedinstvenom i već vrlo prepoznatljivom Sinhro zdanju, koji je zakazan za 29. jun, odličan je dio dinamičnog ljetnjeg kalendara događaja našeg nautičkog naselja”, izjavio je član Upravnog odbora Porto Montenegra, Predrag Leković.

Cilj festivala Mediteranske note je da zaživi kao tradicionalna manifestacija po kojoj će Tivat i Crna Gora biti prepoznatljivi kao destinacija izvrsne kulturne i umjetničke ponude.

Svi koncerti počinju u 21.30hUlaz za sve posjetioce je slobodan, zahvaljujući pokroviteljstvu Opštine Tivat, Ministarstva kulture, Porto Montenegra i Luštice Bay, što predstavlja svojevrsni poklon za naše sugrađane i sve goste crnogorskog primorja.

Send this to a friend