Grad

Filmsko veče posvećeno Predragu Goluboviću sjutra u Dodestu

U okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u četvrtak 13. juna u DODEST sali KIC-a “Budo Tomović” sa početkom u 20:00 sati biće organizovano Filmsko veče posvećeno Predragu Goluboviću.

O stvaralaštvu Predraga Golubovića govoriće Srdan Golubović, filmski reditelj, Srđan Vučinić, esejista, filmski i književni kritičar i dramski pisac i Andro Martinović, filmski reditelj i direktor Crnogorske kinoteke. Medijator filmske večeri je Vuk Perović, filmski kritičar i urednik filmskog i serijskog progama TV Crne Gore.

Nakon razgovora, prikazaće se dugometražni igrani film Predraga Golubovića Sezona mira u Parizu.

Predrag Golubović (1935-1994) je bio filmski reditelj, scenarista i publicista. Od 1980. godine do smrti je bio direktor Insituta za film u Beogradu i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu. Osnivač je i glavni urednik časopisa Filmograf. Filmografija i bibliografija radova Predraga Golubovića sadrži preko stotinu jedinica, a dobitnik je tridesetak značajnih domaćih i stranih priznanja i nagrada.

Predrag Golubović je objavio veći broj proznih, poetskih i pozorišnih tekstova u časopisima i listovima, kao i niz naučno-stručnih članaka iz teorije i istorije književnosti i dramaturgije. Napisao je oko dvadesetak radio-drama, a neke su prevođene i emitovane na ruskom, poljskom i španskom jeziku.

Osim četiri TV serije, filmografija Predraga Golubovića obuhvata 34 kratka, dugometražna i dokumentarna filma, u kojima je ponajviše bio scenarista i reditelj, Autor je 6 dugometražnih igranih filmova: Bombaši (1973), Crveni udar (1974), Sudbine (1978), Sezona mira u Parizu (1981), Progon (1982) i Dobrovoljci (1986). Od kratkih igranih i dokumentarnih filmova u kojima je bio scenarista i reditelj, najpoznatiji su: Smrt paora Đurice (1971), Tišine (1972), Biografija Jozefa Šulca (1974) i U predahu (1978).

Njegovi filmovi prikazivani su na brojnim festivalima u svijetu i kod nas (Beograd, Pula, Oberhauzen, Moskva, Berlin, Venecija, Krakov, London, Bilbao, Los Anđeles, Njujork, Melburn i dr.). Dobitnik je mnogih nagrada među kojima su: Oktobarska nagrada Beograda, Trinaestojulska nagrada, Srebrni medvjed u Berlinu, nekoliko Zlatnih arena u Puli, njujorška Plava traka itd. Njegov film Tišine bio je 1973. godine nominovan za Oskara. Decembra 1983.postao je Vitez reda umjetnosti i književnosti francuske vlade.

Send this to a friend