Grad

Izložba radova Gordane Kuč sjutra otvara manifestaciju DEUS

Ovogodišnje izdanje manifestacije “Decembarska umjetnička scena” počeće sa izložbom akademske slikarke Gordane Kuč.

Manifestaciju i izložbu će svečano otvoriti sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport mr Nela Savković Vukčević u utorak, 4. decembra u Modernoj galeriji (JU Muzeji i galerije Podgorice) u 20 sati.

U uvodnom tekstu kataloga Petrica Duletić je između ostalog zapisala:

“Specifičan način likovnog promišljanja karakteriše stvaralaštvo Gordane Kuč. Posjedujući snažnu kreativnu moć ona otvara nove oblike komunikacije kroz zagonetnu interakciju spoljašnjeg i unutrašnjeg svijeta izgrađujući sopstveni, autentičan izraz. U likovnom postupku kombinuje slikanje, crtež, kolažiranje i zapis. Njeni radovi temelje se na konceptualnim i minimalistističkim postupcima likovnog traganja. Radovi sa ove izložbe nadovezuju se na ranija istraživanja i razmišljanja Gordane Kuč. Njena dosljednost je fascinantna. Našla je uzor u umjetnosti koju odlikuju svojstva oblikovne sažetosti, tehničkog eksperimenta, perfekcije u izvođenju, odnjegovane estetike likovnog jezika, kontekstualizacije unutar međunarodnih umjetničkih zbivanja. Ustrajući na takvom putu više od dvije decenije primjetne i priznate prisutnosti u kulturnoj i umjetničkoj sredini vlastitog djelovanja, ona predstavlja značajno ime u savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti.”

Gordana Kuč rođena je 1970. godine, u Beranama. Slikarstvo je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Do sada je imala sedam samostalnih i preko pedeset kolektivnih izložbi. Učestvovala je na svim važnim izložbama crnogorske savremene umjetnosti u zemlji i inostranstvu. Nagrade: Hercegnovski zimski likovni salon 2008. godine; Grand prix na XXXII Crnogorskom likovnom salonu „13. novembar“ Cetinje, 2010. godine; nagrada „Milunović-Stijović-Lubarda“ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG, Podgorica,2017. godine. Član je ULUCG od 1994. godine. Živi i radi u Podgorici.

Izložba će trajati do 17. januara 2019. godine.

Send this to a friend