Grad Muzej i galerija Herceg Novi

Izložba slika Mata Đuranovića: 125 godina od rođenja umjetnika

20. oktobra u 19 časova u galeriji „Josip Bepo Benković“ biće otvorena izložba slika velikog slikara i pedagoga Mata Đuranovića.

Izložen će biti izbor iz opusa ovog umjetnika, čije je stvaralaštvo bogato i stilski raznoliko. Dan grada Herceg-Novog susreo se sa jubilejem rođenja umjetnika, što je činilo izuzetnu priliku da Novljani osvježe sjećanje na djela ovog umjetnika.

Mato Đuranović rođen je u Đurićima (Boka Kotorska) 1895. Godine. Osnovnu školu završio je u Đurićima a srednju školu (preparandiju) u Zadru. Od 1920. godine živi u Galvestonu (SAD) gdje aktivno radi na usavršavanju slikarskog obrazovanja. Završio je Visoku umjetničku školu u Njujorku. Godine 1934. vraća se u Boku Kotorsku, gdje živi, radi kao likovni pedagog i aktivno slika sve do svoje smrti 1973. godine. Dobitnik je nagrada: nagrade za crtež Njujork, zlatne medalje za platno (Per aspera ad astra), 13-julske nagrade, nagrade likovnog salona 13. Novembar Cetinje i Oktobarske nagrade grada Herceg-Novog.

Mato Đuranović umjetnik je o kome je pisano, a njegovo slikarstvo stilski pripada Moderni.

Izložba će biti otvorena za posjetioce i tokom novembra.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
USAboy
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
USAboy
Gost
USAboy

Nevjerovatno da se on 1934. vratio u Boku Kotorsku sa zenom AMERIKANKOM, a mislim da tada u Boki nije jos ni bilo struje….

Send this to a friend