Grad

Izložba Teodore Stojanović sjutra u Modernoj galeriji u Budvi

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u srijedu, 13. juna u 20 h, u prostoru Moderne galerije, u Starom gradu, biće otvorena izložba slika i crteža Teodore Stojanović, akademske slikarke iz Beograda.

Izložba predstavlja izbor-retrospektivu od šezdeset slika nastalih tokom godina godina pod nazivom „Život, iluzija i borba“.

O radovima i stvaralaštvu autorke Olivera Z. Mijušković kaže:

“Beogradska filozofkinja i slikarka, Teodora Stojanović svakako je jedna od onih koja se vješto upušta u koštac sa brojnim pitanjima koja su u interesu svakog mislećeg pojedinca. Ona nije samo filozof i nije samo slikarka. Ona svoje slikarstvo i umjetničke radove boji filozofskim pitanjima. Jasno stavljajući do znanja da na život gleda kao na smisao i nikako kao život sam po sebi, Teodora nam nudi djelić svog mislećeg bića kroz slike koje su svojevrstan filozofski, egzistencijalistički atlas koji treba znati partiti ukoliko dobro poznajemo Sartra, Kamija, Sabata, a usudila bih se reći i Hajdegera ili Dostojevskog… Svojim slikama koje nose i simbolične naslove Birth, Death, Evil, Kiss, Existence, Fear, Kreator, Hanging, Komander-cyborg i brojnim drugim, ova umjetnica i filozofkinja nam jasno poručuje na koji način vidi totalitet i svijet oko sebe. Njen filozofski stav vješto bježi Lajbnicovom objašnjenju zašto je ovaj svijet najbolji od svih svjetova, ali ipak nam jasno daje do znanja da život sa svim svojim manifestacijama i pozitivnom i negativnim, i ljubavi, i strahom, i rođenjem, i smrću, i dobrim i zlim, zapravo treba da bude osmišljen i proživljen…”

Teodora Stojanović (1981) završila je Akademiju lijepih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Dušana Otaševića i specijalističke studije u klasi profesora Vladimira Veličkovića, kao i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Ostvarila nekoliko samostalnih izložbi, i učestvovala na mnoštvu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član više umjetničkih organizacija Ulus-a, Ulupuds-a, Icaf-a, Focus Europe, Kulturne mreže Srbije. Osvojila više međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima Monthly masters 1st place 2017.; Alessandro Constance Foundation, International Awards Talent and Professionals Madrid, Ritz; Biennal de Arte Roma Italy Award “Caravaggio”, Rome, Sale de Bramante; International Award “Dante Alighieri”; International Award “Francisco Goya”, Barcelona, Gran Theatre Del Liceu; The Metropolitan Empire Prize; Premio Arte, Milano, Teatro dal Verme, art curator Vittorio Sgarbi.

Izložbu će otvoriti mr Branka Čvorović, glavna i odgovorna urednica Radio Budve i novinarka koja je dugi niz godina radila emisije iz kulture. Radovi se mogu pogledati do 24. juna 2018. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
slikar
Gost
slikar

prva dobra. druge dvije ne bi pozelio ni neprijatelju na zidu

Vukman
Gost
Vukman

Postvani prijatelju, od kuda to da je samo lijepo umjetnost, a da su slike iskljucivo za uljepsavanje trpezarija i dnevnih soba? Vrijednost umjetnickog djela je u njegovoj dubioznosti, stilu i filozofiji. Trebalo biste da procitate kritiku umjetnosti doticne slikarke, lijepo je opisano koje vrste posmatraca postoje – potrebno je mnogo citati i obrazovati se da bismo imali i kriticki sud… Više »

Send this to a friend