Grad

Koncert Gudačkog kvarteta beogradske filharmonije 27. novembra

Program proslave Dana opštine Kotor završava se u ponedjeljak 27. novembra koncertom Gudačkog kvarteta beogradske filharmonije u katedrali Svetog Tripuna. Koncert počinje u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Gudački kvartet čine Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković. Gosti su Maja Bogdanović na violončelu i Vladimir Aleksić, glumac.

Muzičari Beogradske filharmonije Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković osnivaju gudački kvartet u okviru ovog orkestra 2011. godine.

U svoje najskorije uspjehe Kvartet ubraja koncerte na scenama kao što su Manarat Al Sadijat u okviru festivala Abu Dabi Classics, otvaranje koncertne sezone ”Kamerna muzika u pustinji“ u oazi Liva, takođe u UAE, dva gostovanja u Kini u koncertnoj sali u Tjandžinu, koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu i koncert u Kulturnom centru u Izmiru u Turskoj.

U julu 2017. Kvartet se predstavio na Ljubljana Festivalu, dok je u prehodnom periodu nastupio na Mokranjčevim danima u Negotinu, na festivalu Espressivo na Cetinju, Sarajevskim večerima muzike, u Modernoj galeriji u Podgorici. Otvorio je Somborske muzičke svečanosti i obilježio Dan grada Banja Luke koncertom u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Osim ovih nastupa, koncert Kvarteta u beogradskom Studiju 6 uživo je prenosio RTS3.

Tokom sezone 2015/16 članovi Kvarteta bili su mentori mladim polaznicima Zimske radionice gudačkog kvarteta u Podgorici i Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima na Lovćenu.

U junu 2015. objavljen je prvi CD Kvarteta sa dijelima Beethovena i Brahmsa u izdanju Beogradske filharmonije i uz učešće klarinetiste Ognjena Popovića.

U sezoni 2013/14 Kvartet je sa svojim gostima izdao pet programa kamerne muzike u Sali Beogradske filharmonije, u okviru svog ciklusa nazvanog Quartet+1. Osim kompozicija za gudački kvartet, ovaj ciklus obuhvatio je i kvintete sa dvije viole, sa klarinetom, klavirom i glasom.

Kvartet je u sezoni 2012/13 ostvario zapaženo izvođenje “Koncerta za gudački kvartet i orkestar” Ervina Šulhova na velikoj sceni Kolarca, uz pratnju Beogradske filharmonije i tadašnjeg šefa-dirigenta Muhaja Tanga.

Ostali nastupi Kvarteta u Srbiji i regionu obuhvatili su otvaranje Klasik festa u Pančevu ,obilježavanje Dana Evrope u organizaciji Kancelarije EU u Srbiji, nastup u okviru Konferencije Kreativna Evropa u Kulturnom centru Grad, koncerte u Gračanici, Kragujevcu, Indjiji, Mostaru i Trebinju, kao i nastupi u Gornjem Milanovcu, Subotici, Vršcu i selu Stanišor na Kosovu i Metohiji, u okviru humanitarnih i društveno odgovornih projekata Beogradske filharmonije.

Maja Bogdanović je rođena u Beogradu. Violončelo je počela da svira sa 6 godina, u Muzičkoj Školi “Kosta Manojlović” u Zemunu, u klasi profesorke Nade Jovanović. Sa 16 godina je primljena kao najmladji kandidat, na Visoki Nacionalni Konzervatorijum u Parizu (Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris), gdje je 2003. diplomirala sa najvišom ocjenom (1er Prix “tres bien a l’unanimite) u klasi profesora Mišela Štrausa. Iste godine je kao prva na listi primljena na post-diplomske studije (3eme cycle). 2004. dobija i “1er Prix” iz kamerne muzike, klasa profesora Itamar Golana i Francoa Salka.
Dobitnica je najviših nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, takođe na međunarodnim takmičenjima – u Češkoj, u Italiji, u Austriji , u Slovačkoj. 2003. je osvojila Prvu nagradu na takmičenju ESTA u Francuskoj, koja joj omogućava koncerte u Njemačkoj, Španiji, Švajcarskoj, Holandiji i Švedskoj. Iste godine, u duu sa pijanistkinjom Sanjom Bizjak, dobila je prvu nagradu na takmičenju kamerne muzike u Normandiji – Grand Prix de Normandie. U martu 2005. godine, na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu, dobila je treću nagradu, kao i nagradu za najbolje izvođenje “Bagatela” Milana Mihajlovića, nagradu za najbolje plasiranog takmičara iz Srbije i Crne Gore i nagradu Fonda “Miša Pavlović” — snimanje CD-a. u novembru 2005, na konkursu Rostropovič u Parizu, dodijeljena joj je Specijalna nagrada, skupocjeno violončelo francuskog graditelja “Žana Baptista Vilama” iz 1852. godine, vlasništvo francuskog Instrumentalnog fonda.
Često nastupa sa pijanistkinjama Sanjom i Lidijom Bizjak, Mašom Belausovom, klarinetistima Mateom Bekavcem i Sandrin Vasseur, flautistkinjom Ivom Milošević. Usavršavala se sa poznatim umjetnicima kao sto su Bernard Grinhaus, Alban Gerhart, Stefan Popov, Jens Peter Majnc, Martin Loer, Jung Žang Žo, Aleksander Bejli, Stanislav Apolin, Teodor Paraskivesko, Dajana Ligeti, Gijom Paoleti, Moris Burg, Itamar Golan, Francoa Salk i drugi.
Bila je dobitnica Nagrade Ministarstva kulture kao i njihov stipendista, Fonda “Madlena Janković”, stipendista Francuske Vlade, a trenutno je stipendista Francuske Banke NATEXIS Banque Populaire.
Održala je mnogobrojne solističke koncerte u zemlji i inostranstvu, nastupala je u salama kao sto su Kolarac, Beogradska Filharmonija, Sinagoga u Novom Sadu, Teatar “Mogador” i “Champs Elysees” u Parizu, “Cite des Congres” u Nantu, “Palais des Papes” u Avinjonu i druge.

Vladimir Aleksić –glumac je rođen 1977. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je glumu na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Neposredno poslije završetka akademije seli se u Italiju, na poziv italijanskog pozorišta Motus sa kojim i danas sarađuje. Sa njima je uradio niz predstava, a 2004. godine projekat Rooms dobija nagradu za najbolji pozorišni projekat u Italiji (Ubu nagrada). Aleksić sarađuje i sa Elenom Bući, Papijem Korzikatom, Lizom Natoli, Emom Dante, Mazbedom i dr. U Srbiju se vraća 2008. godine i od tada igra u rediteljskim ostvarenjima Ivice Buljana, Nikite Milivojevića, Ive Milošević, Gorčina Stojanovića, Milana Neškovića, Stevana Bodrože. Aktivan je kao filmski i televizijski glumac (Žućko, Priča o Radivoju Koraću, Trilogija anni 70, Vlažnost, Rekvijem za gospodju J). Godine 2016. uradio je svoju prvu autorsku predstavu ” Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti“ (koprodukcija Srbije, Belgije i Francuske).

Send this to a friend