Grad Na Karuču

Lab Fest od 23. do 25. avgusta

Od 23.8. – 25. 8. na Karuču, malom ribarskom selu u Nacionalnom parku Skadarsko jezero će se održati prvi festival kulturne baštine – Lab Fest.

NVO Zona kulture je kroz partnerstvo sa Narodnim muzejom Crne Gore, AP Print D.O.O. i Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore, razvila koncept koji ima za cilj promociju kulturnog i prirodnog pejzaža, kulturne baštine i biodiverziteta u koaliciji sa savremenim umjetničkim izrazom i drugim kreativim djelatnostima.

Sprovođenje i prezentacija savremene umjetničke prakse i kreativnih djelatnosti se izmješta iz okvira konvencionalnih prostora i smješta u kontekst prirodnog i kulturnog pejzaža koji na taj način djeluju u međusobnoj koaliciji.

U ovoj koncepciji, kreativne i izvođačke aktivnosti, umjetnička djela i proizvodi kreativnih industrija se realizuju u blizini, ili na samim lokacijama objekata kulturne baštine i na taj način se uzajamno fokusiraju prema publici.

Prvi Lab Fest će, kroz petodnevnu umjetničku rezidenciju organizovanu u sklopu festivala, publici pružiti mogućnost interakcije sa našim i regionalnim likovnih umjetnicima i izložbe na otvorenom, dok će se ostale aktivnosti odvijati u skladu s programom festivala:

Petak, 23.8.

18.00 organizovani kombi prevoz sa platoa HD Laković na Zabjelu

Karuč:

19.00 svečano otvaranje festivala “Lab Fest”
20.00 izložba fotografija Damira Murseljevića“The act of seeing with one’s other eye’’.
20.30 pozorišna predstava „Pometnje pitomca Terlesa“ Roberta Muzila, u dramatizaciji Vaska Raičevića, u režiji Zorana Rakočevića i u izvedbi Marka Todorovića
22.00 DJ FM Mirda
Gastronomska laboratorija

Subota, 24.8.

18.00 organizovani kombi prevoz sa platoa HD Laković na Zabjelu

Karuč:

19.30 prezentacija – izbor iz zbirki Narodnog muzeja Crne Gore
20.00 izložba arhivskih fotografija “Ribarstvo – Rijeka Crnojevića”
21.00 izložba modela inspirisanih narodnom nošnjom autorke dr Anastazije Miranović
21.30 koncert – Šule Jovović i Sanja Raičković – džez izvjedbe crnogorskih narodnih pjesama
Gastronomska laboratorija

Nedjelja, 25.8.

16.00 organizovani kombi prevoz sa platoa HD Laković na Zabjelu

Karuč:

17.00 direktni podvodni prenos zarona kod potopljenog broda “Skenderbeg” – jedinica Vojske CG
17.00 ekskurzija brodom na Žabljak Crnojevića uz stručno vođenje
19.30 izložba “Oktoih Tempus” autora Igora Rakčevića
20.00 prezentacija umjetničkih djela nastalih u produkciji Festivala
21.00 koncert klape Kamerton
Gastronomska laboratorija

Umjetnici, učesnici rezidencije: Jelena Pavićević, Roman Đuranović, Admir Mujkić (BiH), Ivanka Vana Prelević, Vildana Kilian, Damir Murseljević, Sonja Đuranović, Goce Božuroski (Sj. Makedonija), Rade Vujačić, Lana Bokan, Snježana Šotra Đelmić (Hr), Zdravko Beli Delibašić, Vlatka Vujošević i Igor Rakčević.

Jedna od referentnih tačaka festivala je gastronomska radionica sa raznim varijacijama domaće kužine i pića koja kao specifičan segment u svojoj realizaciji neće koristiti plastiku.

Organizaciju festivala je sufinansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore, a pomoć su pružili: Ministarstvo odbrane – Vojska Crne Gore, Kompanija Plantaže a.d., Pivara Trebjesa, Garaža d.o.o., Radna soba d.o.o., Vapor d.o.o., Vinarija Rakčević – Smokovci, Vinarija Mrkan i Ledo d.o.o.

Send this to a friend