Grad u Velikoj sali Kulturno informativnog centra Budo Tomović

Predstava Deportacija u utorak u KIC-u

Pozorišna predstava „Deportacija“, biće izvedena u utorak, 24.9. u 20h u Velikoj sali Kulturno informativnog centra Budo Tomović (KIC) u Podgorici.

Predstava je motivisana uspomenom na žrtve ratnog zločina iz maja 1992. godine, kada je crnogorska policija nezakonito uhapsila najmanje 66 Muslimana, civila starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, a onda ih kao taoce predala njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba. Većina tih izbjeglica je ubijena ili su stradali u logorima, dok je samo mali broj uspio da preživi. Za taj zločin do danas niko nije kažnjen.

Predstava je nastala u produkciji Kulturnog centra Novi Pazar po tekstu Željka Vušurovića, dramaturga sa Cetinja. Režirao je Gradimir Gojer, teatrolog i režiser iz BiH, a dramatizaciju teksta je uradila Svetlana Broz. Glavne uloge tumače Enver Petrovci, iz Prištine i Jasna Ornela Bery, iz Sarajeva, koji su bili istaknuti glumci i u SFR Jugoslaviji. Ostale uloge su povjerene Vahidu Džankoviću, Dženani Džanić, Darji Badnjević i Hani Beštić, glumcima iz Sarajeva, Beograda i Novog Pazara.

Predstava se izvodi u okviru projekta „Deportacija – da se ne zaboravi i ne ponovi!” koji Akcija za ljudska prava (HRA) sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije kroz program “Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u“.

Karte za predstavu su besplatne. Zbog velikog interesovanja koje očekujemo, molimo vas da svoje karte što prije rezervišete kod nas pozivom na broj 020/232-348, slanjem e-maila na [email protected] ili pozivom biletarnice KIC-a na broj 020/664-237.

Send this to a friend