Grad Ne daju mi oči da šutim

Promocija knjige Šemsudina Gegića sjutra u Dodestu

Časopis [email protected] u saradnji sa KIC “Budo Tomović” organizuje promociju knjige “Ne daju mi oči da šutim” Šemsudina Gegića, poznatog spisatelja, dramaturga, pozorišnog, televizijskog i filmskog reditelja, jednog od rijetkih autora sa prostora bivše Jugoslavije koji je tokom svoje tridesetogodišnje karijere dobio najviša međunarodna priznanja u svim medijima i žanrovima u kojima se okušao.

Promocija će biti održana u četvrtak, 12. marta u sali Dodest, sa početkom u 19 sati.

Na promociji će pored autora govoriti: mr Željko Rutović,, jedan od recezenat knjige i publicista, Hadžem Hajdarević, predsjednik Udruženja pisaca Bosne i Hercegovine, dr Draško Došljak, univertizetski profesor i književnik, i mr Amer Ramusović, direktor časopisa [email protected] koja je izdavač ove knjige. U okviru muzičkog programa nastupiće violinistkinja Amila Ašimović, učenica Srednje muzičke škole “Andre Navara”. Moderator večeri je publicista i doajen crnogorskog žurnalizma Dragan Mitov Đurović.

U bogatstvu tromeđe, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, opisanih krajeva, događaja, ljudi i susreta, Gegić re-prezentira i markantno postavlja na scenu vrijednosna obilježja, društvene tipologije, mentalitetske matrice, koje u neponovljivoj individualnosti dinamiziraju čovjekovu originalnost kao utočište-pribježište vjekovnoj samo-održivosti, razapetoj između puta i bespuća, između nade i ponora, između života i smrti, požude i tragike, uzleta i pada, pravde i nepravde, mržnje i ljubavi, između zemlje i neba, prostora u kojima se ne da konfekcijski ukrotiti i ustrojiti, njegov čovjek, njegova duša i njegov život. Sa Gegićevom knjigom riječ, podjednako i ljudska i književna, dobija na snazi, značaju i sveopštoj vrijednosti – zapisao je jedan od recezenata knjige, Željko Rutović.

Šemsudin Gegić rođen je 1951. godine u Zavidovićima, diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Autor je više od deset pozorišnih drama koje su izvođene širom našeg regiona, dobitnik je čak 37 priznanja i i nagrada sa prestižnih međunarodnih filmskih festivala, a dobitnik je i ovogodišnje nagrade festivala “SARAJEVSKA ZIMA”- “Srebrna pahuljica” Svoje kratke priče i poeziju objavljuje u časopisima, novinama, a najčitaniji je autor prestižnog bosanskohercegovačko-američkog portala Kliker.info. Najduži period svoga života proveo je u Sarajevu, a nakon 2018. godine živi i stvara u Milanu.

Send this to a friend