Grad Matica crnogorska Ogranak Mojkovac

Promocija zbornika Sto godina od Mojkovačke bitke večeras u Mojkovcu

Matica crnogorska Ogranak Mojkovac i JU Centar za kulturu „Nenad Rakočević“ Mojkovac organizuju promociju zbornika Sto godina od Mojkovačke bitke.

Na promociji će govoriti Borislav Jovanović, urednik izdanja i Milan Šćekić, istoričar. Medijator večeri je Dejan Vuković, predsjednik Ogranka Matice crnogorske Mojkovac.

Zbornik radova s Naučnog skupa „Sto godina od Mojkovačke bitke“, zapravo, opservira, promišlja Mojkovačku bitku i sve operacije crnogorske vojske koje su joj prethodile, stanje na drugim frontovima, kao i ukupnu situaciju u kojoj se našla Crna Gora na početku Prvog svjetskog rata.

Ovo tragično i herojsko zbitije crnogorske vojske i crnogorskog naroda promišljano je na istoriografski multiplikativan način. Prije svega, istorijski, vojno-politički, diplomatski, geo-strateški kao i s kulturološkik, odnosno – književnih i umjetničkih te epskih i mitogradnih refleksa koji su ga pratili. (B. Jovanović, urednik izdanja)

Promocija će se održati u sali Centra za kulturu „Nenad Rakočević“, Mojkovac u petak, 31. jula 2020. godine u 19 sati.

Program se organizuje uz pridržavanje mjera NKT-a. Prisutni su dužni da poštuju distancu i mjeru nošenja zaštitne maske.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Ovako je
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ovako je
Gost
Ovako je

Crnogorci su u toj bitci bili neviđeni junaci, i još veće budale, samo što su to saznali dvije godine kasnije. Jedina je srećna okolnost što smo dobro naučili tu lekciju, pa nismo grešku ponovili prije 21 godine.

Send this to a friend