Hronika

Advokatica osumnjičena za nanošenje štete budžetu

Istražitelji su izuzeli dokumentaciju i pretresli više objekata osoba za koje se sumnja da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i utaja poreza i doprinosa i nanijeli štetu državnom budžetu, saznaje Pobjeda.

Kako nezvanično saznaje Pobjeda, među osumnjičenima je advokatica Makedonka Kasalica, koja se tereti da nije prijavila prihode.

Prema članu 264 Krivičnog zakona Crne Gore, onaj ko “u namjeri da on ili neko drugo fizičko ili pravno lice potpuno ili djelimično izbjegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, o predmetima ili drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj namjeri, u slučaju obavezne prijave, ne prijavi zakonito stečeni prihod, odnosno predmete ili druge činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj namjeri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi hiljadu eura, kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom“.

Podsjećamo, Uprava policije prije tri godine podnijela je krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv dvije advokatice iz Podgorice, zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo zloupotreba povjerenja. Jedna od njih je Kasalica, koja se sumnjičila da je zajedno sa koleginicom pokretala radne sporove bez znanja klijenata i na taj način sebi pribavljala određenu imovinsku korist.

Kasalica se sumnjičila da je iskoristila punomoćja koja su joj dali službenici Vojske Crne Gore, kako bi naplatili troškove prevoza, i na osnovu tih punomoćja kasnije pokrenula druge sporove bez njihove saglasnosti.

Teretila se da je na osnovu punomoćja iz 2013. pokretala i radne sporove u 2015. bez znanja i saglasnosti pripadnika VCG kako bi pribavila imovinsku korist.

Osnovni sud u Podgorici 2016. godine donio je najmanje 20-ak presuda po tužbama zaposlenih u državnim službama, u kojima su troškovi postupaka višestruko veći od dosuđenih iznosa.

Samo u 14 slučajeva za troškove advokata iz sudskog budžeta treba da se isplati 5.614 eura, iako su tužbe bile zbog dugova koji su bili i ispod 10 eura.

11

avatar
1000
6
5
0
 
10
LemiEl GrandeLakiMobiJoo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mobi
Gost
Mobi

Kad ovako azurni budu da privedu Marovica( je li raspisana crvena potjernica), da procesuiraju Stijepovica i ostale sto lazno svjedoce na sudu, onda cemo biti drzava u kojoj nece biti dvostrukih arsina.

Lemi
Gost
Lemi

Marovica ima koliko hoces…ali nije zakon isti za sve a mozemo se pravit ludi uvijek…!

Aneine
Gost
Aneine

Samo udri drzavo!

brkoo
Gost
brkoo

Što je sdvokat kriv za propuste državnih organa.
Umjesto da su nakon prvog izgubljenog spora nadoknadili štetu ostalima oni su nabijali glavu u pjesak i prouzrokovali milionsku štetu državi. Ovdje je SDT trebao pozvati uhljebe koji su svojom nestručnošću i neradom doveli do višemilionske štete i narušavanja ugleda države

Joo
Gost
Joo

pitas sto je advokat kriv?……advokat koji je svesno podnosio tuzbe u tudje ime bez dozvole tog coveka…….advokat koji je u tudje ime naplatio odstete od drzave bez njihovog znanja…..a sta mislis kako se gleda na te ljude kojima visi tuzba protiv drzave i ko zna sta jos iznad glave a oni nemaju pojma i nisu svesni sta je u njihovo… Više »

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Ili je jedini razlog što je kćerka čovjeka koji u potpunosti podržava svoju crkvu??? Na ovome da gradite državu i društvo???

Laki
Gost
Laki

Nije, vec taj covjek o kojem govoris podmece kukavicki pricu o litijama na koje je isao, da bi krivicna djela clana porodice prikazao kao odmazdu.

Lemi
Gost
Lemi

Tako je lako drugom naci manu…ali priznati svoje greske…

El Grande
Gost
El Grande

Nije ćerka no žena

Monet
Gost
Monet

Zasto ombudsman ne reaguje na prikupljanje imena i slika sluzbenika anb-a i prijetnju objavljivanja istih na jednoj fb stranici?!

Rašo
Gost
Rašo

Malu štetu budžetu je ona nanijela pri što su neki koji nikad odgovarati neće.

Send this to a friend