Hronika

Akcija Bora: Osumnjičeni da su oštetili budžet Crne Gore za tri i po miliona eura

Specijalnom državnom tužilaštvu su, u okviru predmeta Bora, podnijeta dva izvještaja kao dopuna krivične prijave protiv 32 kompanije i 31 osobe zbog sumnje da su oštetili budžet Crne Gore za tri i po miliona eura, saopšteno je danas iz Uprave policije.

Kako se ističe, izvještaje su juče i danas podnijeli službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Sektora za sprečavanje pranja novca i finasiranja terorizma.

“Prvim izvještajem obuhvaćeno je 14 firmi i 12 osoba, državljana Crne Gore i to: N.P. (41), P.J. (40), N.S. (39), M.J. (33), S.V. (48), I.V. (30), P.Ć. (27), J.G. (34), M.M. (32), M.O. (39), M.K. (56) i M.K. (42). Oni se terete za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza i doprinosa putem pomaganja. Sumnja se da su na osnovu fiktivnih faktura primili uplate određenih kompanija iz Crne Gore u iznosu od oko 8,8 miliona eura, te su ta sredstva podigli sa svojih žiro računa koja su uz određenu nadoknadu, vratili uplatiocima, čime su im omogućili da izvrše utaju poreza i doprinosa i pričine štetu budžetu Crne Gore u iznosu od oko 2,2 miliona eura”, navode u policiji.

Drugim izvještajem koji je podnijet Specijalnom državnom tužilaštvu kao dopuna krivične prijave obuhvaćeno je 18 firmi i 19 osoba koje su odgovorne u tim kompanijama, koji su državljani Crne Gore, Srbije i Rusije.

“Ovom prijavom obuhvaćeni su D.M. (42), S.M. (38), V.R. (43), R.V. (68), S.B. (30), P.R. (42), D.R. (41), S.M. (64), F.L. (32), M.P. (28), S.D. (44), L.P. (59), I.L. (43), O.R. (30), D.B. (71), P.F. (68), V.N. (51), M.R. (50) i M.Đ. (32) koji se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, utaju poreza i doprinosa i pranje novca”, dodaju u Upravi policije.

Kako kažu, firme su ta djela počinile tako što su na osnovu fiktivnih faktura vršile uplatu oko 5,2 miliona eura na račune fiktivnih firmi po osnovu navodnog prometa roba i usluga.

“Odgovorna lica u fiktivnim pravnim licima vraćala su uplaćeni novac u gotovini uplatiocima sredstava i na taj način su im omogućili da izvrše utaju poreza i doprinosa na štetu budžeta Crne Gore u iznosu od 1,3 miliona eura. Službenici nadležnih sektora nastavljaju sa aktivnostima na ovom predmetu”, poručuju iz policije.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
jokoMilanTvrtkoBlakiSvašta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
joko
Gost
joko

Ko prizna pola mu se prašta…Priznajte ljudi ,neće vam niko ništa!

Milan
Gost
Milan

Uzmu po par stotina hiljada, ili po par milona, odleze po pola godine i slobodni su.
E i ja bih lezao za taj novac jer ih ovako nikada ne mogu zaraditi, ali takva je drzava i zakon pa derite dok mozete.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Mogli bi da ispitate i poštu zašto ne dolaze paketi iz Kine a stigli su na carinu,evo na svaku stranu nervoza jer ne dolaze od nove godine-zar je doslo do toga da i to uzimate sirotinji?

Blaki
Gost
Blaki

A zašto samo inicijali .Dajte ime i prezime ili ni država ne zna o kome se radi pa samo želi da zamaže oči.
Tvrdim da će svi biti oslobođeni.

Svašta
Gost
Svašta

Narod je potpuno poludio. Zar su stvarno mislili da se neće naći? Vjerovatno posljedica Zakona o PDV, koji je pun rupa kao švajcarski sir.

Send this to a friend