Hronika

Akcija Snaga pravde: Erogen Brajović uhapšen u Skadru

Ilustracija

Erogen Brajović, kojeg crnogorsko Specijalno tužilaštvo tereti da je formirao kriminalnu grupu koja je planirala ubistva, uhapšen je u akciji albanske policije kodnog imena “Snaga pravde”. Ovim povodom održana je konferencija za medije u Skadru, gdje je saopšteno da je Brajović uhapšen u tom gradu u akciji protiv kriminalnih grupa koje se sumnjiče za teška krivična djela.

Kako prenose tamošnji mediji detalje sa konferencije, Erogen Brajović uhapšen je nakon nekoliko mjeseci intenzivne istrage u aktivnostima osumnjičenih grupa i u funkciji istraživanja nedavnih kriminalnih događaja koji su se odigrali u Albaniji. Osim Brajovića, lisice su stavljene i Iliru Rustemiju (Bajri), Emrahu Plaku i Astmeru Bilaliju, dok se za jednom osobom intenzivno traga, piše Pobjeda.

To je saopštila generalna zamjenica direktora državne policije Aida Hajna. Drugog dana policijske operacije “Snaga pravde”, policija je zaplijenila oružje, municiju i još neke predmete koji će se vještačiti. Tokom protekla tri mjeseca u Albaniji je počinjeno šest ubi-stava, od kojih je pet povezano sa sukobom kriminalnih grupa. Prema pisanju albanskih medija, posljednjih mjeseci u Skadru je bilo ubistava koja su, kako se sumnja, povezana sa kriminalnim grupama koje imaju zaleđinu u političkim strukturama.

Brajovića crnogorske vlasti terete da je bio na čelu kriminalne grupe koja je planirala likvidacije bezbjednosno interesantnih osoba iz Crne Gore. Do njegovog imena došli su u julu, kada su uhapšeni članovi dvije kriminalne organizacije koje, prema stavu Tužilaštva, predvode Nikšićanin Ranko Radulović i Kotoranin Igor Vukotić. Njegovo ime našlo se i u naredbi za sprovođenje istrage u kojoj su označene uloge svih osumnjičenih. Grupe su formirane u Albaniji, Nikšiću i Kotoru s ciljem likvidacije više članova crnogorskih bezbjednosnih službi.

Proširenje istrage uslijedilo je nakon što je Tužilaštvo prikupilo mnoštvo dokaza protiv osumnjičenih, koji su, kako se sumnja, planirali teška krivična djela.Grupa se osim za planiranje likvidacija, učešća u nekim ubistvima, tereti i za reketiranje, zelenašenje, neke bombaške napade i pokušaje ubistva.

Pojedini osumnjičeni dovode se u vezu sa ubistvom Gorana Lenca, Miloša Šakovića, sa napadom na Duška Roganovića, pokušajem ubistva Vjekoslava Lambulića.

Osim Brajovića, Radulovića i Vukotića, naredbom su obuhvaćeni i Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38),

Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović.Na spisku osumnjičenih su i Zlatko Matanović iz Skadra i Nikšićanin Stefan Perović.U ovom postupku očekuje se saslušanje zaštićenog svjedoka kodnog imena Jadranko Jonski. Odbrana je dva puta tražila odgađanje uz zahtjev da im se dostave spisi predmeta.

Osim Brajovića, lisice su stavljene i Iliru Rustemiju, Emrahu Plaku i Astmeru Bilaliju, dok se za jednom osobom intenzivno traga. Drugog dana policijske operacije “Snaga pravde”, policija je zaplijenila oružje, municiju i još neke predmete koji će se vještačiti

Brajovića crnogorske vlasti terete da je bio na čelu kriminalne grupe koja je planirala likvidacije bezbjednosno interesantnih osoba iz Crne Gore. Do njegovog imena došli su u julu, kada su uhapšeni članovi dvije kriminalne organizacije koje, prema stavu Tužilaštva, predvode Nikšićanin Ranko Radulović i Kotoranin Igor Vukotić

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend