Hronika

Amfilohije saslušan u Tužilaštvu na Cetinju

Foto: MCP

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije saslušan je danas u Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju, povodom prisustva sahrani istoričara Vlada Jovićevića 24. aprila na Rijeci Crnojevića, piše Cetinjski list.

<<<Amfilohije dobio poziv za saslušanje u četvrtak<<<

Mitropolit Amfilohije je sahrani prisustvovao zajedno sa poslanikom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i sedam sveštenika, Rafailom Boljevićem, Danijelom Jovanovićem, Haritonom Živkovim, Nikolajem Antičevićem, Krisnatom Bojovićem, Aleksandrom Lalilićem i Eustatijem Ivanovićem.

Njegovo saslušanje bilo je prvobitno zakazano za sjutra u 10 časova, međutim, kako je za RTV Cetinje potvrdio Osnovni državni tužilac Duško Milanović, na molbu mitropolita Amfilohija, održano je danas.

“Cijeneći objektivne okolnosti zbog kojih je tražio ranije saslušanje, ja sam mu izašao u susret i ono je održano danas. Mitropolit Anfilohije je dao informacije o svom učešću na sahrani na Rijeci Crnojevića, izviđaj je i dalje u toku, a tokom postupka ocijeniću da li ima elemenata krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti”, kazao je Milanović za RTV Cetinje.

Na sahrani su, prema do sada poznatim informacijama bili i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i Vlatko Rašović koji je u bliskim odnosima sa porodicom Jovićević.

Amfilohije je rekao ne smatra da treba da se izjašnjava o prisutnima na opijelu i sahrani dr Vladimira Jovićevića.

“Više puta smo rekli, a i sada ponavljamo, da mi nemamo pravo, niti nam pada na pamet da vjernike, posebno u ovakvim momentima, izgonimo iz hramova i prijavljujemo policiji. Uostalom, u našim uslovima, čak i u gradskim sredinama, nemoguće je da se pokojnik dostojno i česno položi u grob uz poštovanje ”mjere” o fizičkoj distanci od dva metra između lica! A to se, kako se vidi, samo od Crkve traži i izgleda da jedino za nju važi ta ”mjera” u Crnoj Gori”, rekao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima vjerski obredi, koji su u isključivoj ustavnoj nadležnosti Crkve i vjerskih zajednica i koji se obavljaju slobodno i u skladu sa autonomnim pravom Crkve i njenim vjekovnim Predanjem, nisu zabranjeni, niti mogu biti zabranjeni naredbama organa državne uprave u Crnoj Gori.

“To se i vidi iz akata koji su donijeti u Crnoj Gori od 14. marta ove godine do danas, ali je više nego očigledno da se Uprava policije ponaša i, što je još opasnije, postupa kao da su vjerski obredi i to samo Pravoslavne Crkve zabranjeni,
a sveštenici i monasi nepoželjna društvena kategorija. Rezultat toga nijesu samo hitre i medicinski neodgovorne, a posve diskriminatorne intervencije pripadnika Uprave policije prema meni kao mitropolitu crnogorsko-primorskom nego i prema sveštenstvu, monaštvu i vjernicima Mitropolije koji se, takođe, ovih dana pozivaju i privode u policijske
stanice radi davanja izjava zbog savjesnog i odgovornog obavljanja sveštene službe uz poštovanje uvedenih mjera i ostvarivanja njihovog, Ustavom zajemčenog, prava na slobodu vjere”, istakao je on.

Pri tom,tvrdi on, pripadnici Uprave policije na terenu, kojima je očevidno neprijatno zbog naređenja koja primaju od svojih pretpostavljenih i koje oni lično razumijt i ne osuđujt, obavještavaju ih da ih pozivaju, privode i zadržavaju u
službenim prostorijama po nalogu Državnog tužilaštva.

“Kao mitropolit crnogorsko-primorski i kao čovjek iskazuje ljudski i episkopski protest zbog toga što se opijelo i sahrana pokojnika na ovakav način od strane državnih organa zloupotrebljavaju, pravno procesuiraju i skrnave. To je posebno nedopustivo u Crnoj Gori za koju se zna da su u vrijeme sahrana i opijela stajale čak i krvne osvete među Crnogorcima. Prinuđeni smo da sa žalošću konstatujemo da su mjere koje su uvedene zbog širenja virusa korona od strane jednog broja državnih organa i nosilaca javnih funkcija, a posebno od provladinih medija, iskorišćene, a i dalje se koriste za ideološko-partijsko zastrašivanje vjernika sa pozicija javne vlasti i masovno kršenje Ustavom zagarantovanih prava koja mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja. Na kraju, zbog svog služenja Vaskrslom Hristu Gospodu speman sam da odgovaram pred svakim sudom ovoga svijeta”, zaključio je Amfilohije.

88

avatar
1000
35
53
0
 
72
LjutaJoomrkelaOprem dobroIvan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mrkela
Gost
mrkela

U njegovu crkvu se ne primaju popovi koji nijesu srbi . Dokle !

Ljuta
Gost
Ljuta

Dok ne zavrse vjeronauk

marko
Gost
marko

Koja imena , da se najezis , svetosavac do scetosavca i cernika. Nece njemu tuzilastvo nista, …oni su tu da srede nekod nesretnika sto je iz nuzde morao izaci . Tuzilastvo mazi svetosavlje i popove sto nepoz ani decenihama upadanu na slave i plasiranu svoju svetisavsku pricu. Kao sektasi sto rade. Petokraka zvihezda je za njih penicilin..nocna mora . NIKAD… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Petokrata ti je nestala i u Rusiji ako nisi znao

Mongro
Gost
Mongro

Risto prvo reče da se živ neće javljati u tužilaštvo🤣🤣🤣

Cika miki
Gost
Cika miki

Dosta vise filozofije ristove ocemo crnogorsku crkvu i tacka, nece strani popovi zajebavat vecinu u jednoj samostalnoj drzavi, i kraj natezanja sa spc

Ivan
Gost
Ivan

Kad bi se mogla crkva kanonizovat na pjacu mozda bi i moglo to tako na silu da se otima.. Al crnogorska crkva ne postoji osim kao nvo..

Joo
Gost
Joo

Ivane….srbijanska crkva u Srbstan a Crnogorska u CG…..onoliko koliko smo mi okupirali vasih svetinja u Srbistanu, toliko cemo dat vama u CG……

Ivan
Gost
Ivan

Липо, љепо, лепо и лијепо,
било, бјело, бело и бијело,
листићи су једнога цвијета,
у пупољ се један одњихали.

P. P. Njegos

CENTAR
Gost
CENTAR

Pravovjerni nek se sloze pomozi im boze, onada dako se okrenemo napredku drzave a s ostalim manjinama da se dopunjavamo i drzimo bracko komsiski multi etnicki sklad. Dok komentarisemo Odze, popove, fratre nijesmo konstruktivni i tapkamo u mjesto. Tito je u toku 2svetckog rata vidio koliko smo sebicni nacionalno i s pravom mjere uveo da bar mir bude a kada… Više »

marko
Gost
marko

Slazem se …samo jos da svetosavlje nametnuto 1918. , iziđe iz Crnogorskijeh svetinja i da se u u njih vrati iskonska , prava i jedina Crnogoska pravoslavna vjera

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Eureka uhvacen pop da poje opelo. A to su svestenici radili od turaka kroz ratove i bolesti vazda, pa i kad je korona u pitanju drza je distancu!

marko
Gost
marko

Kojote , za vrijeme Turaka u Crnoj Gori je bila Crnogirska Pravoslavna Crkva ..a ne ova svetisavska srbijanska ..upamti to. Ovi su disli 1918. i rovare protiv Crne Gore a u korist srbije. Bili nostala uz okupatora i fasiste , orogonila prioadnike drugih vjera … .Zato su ih komunisti neutralisali i narod je pocinuo . Sad nam tuku zvonima po… Više »

ND123
Gost
ND123

Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar čovek. (Vilijam Šekspir)

Techno Pop
Gost
Techno Pop

A ako neko mrzi mnogo ljudi, i taj mora da je dobar čovjek?

ND123
Gost
ND123

Ako hoćeš iskreno da ti odgovorim
Na portalima CDM i IN4S ima dovoljno mrzitelja za čitavu Crnu Goru.
Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju,mogla bi osvjetljavati gradove i gradove (Srbima i Hrvatima početkom drugog svetskog rata)

SPASOJE DAKIC
Gost
SPASOJE DAKIC

Ako nekog mrzi mnogo ljudi i te kako je dobar covjek !

Jedan je Milo
Gost
Jedan je Milo

zar on ne’rece da se nece odazvati!!>??

Čomski
Gost
Čomski

Rekao je da može tek poslije ponedjeljka. I evo danas je srijeda. Šta nije jasno bote?

Blaki
Gost
Blaki

On nije svešteno lice .Amfilohije je političar ,nivoa Mandića.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

tacno

Nekakav
Gost
Nekakav

Lijepo je biti pripadnik srpskoga naroda i baštiniti svu negovu istoriju, predanja i zavjete. Lijepo je imati za učitelje Svetog Savu, Kneza Lazara, Njegoša, Nikolaja Velimirovića, Oca Justina….. Lijepo je stati zajedno sa njima u vječnosti, pred licem Božijim. I lijepo i obavezujuće. A, što se njihovih (srpskih) susjeda tiče, stvarno ne znam šta je tu lijepo. Za nih je… Više »

bez svog mozga
Gost
bez svog mozga

Nekakav, ne miješaj Njegoša u taj kačamak!

Cika miki
Gost
Cika miki

Tandara Broc

marko
Gost
marko

Ti si svetosavac vidim , upamti da Crnogorci stoje i stojali su vjekovima …uz Sv.Petra .
Nikad vise 1918.

Andjela
Gost
Andjela

Benadlezan slucaj!

Lav
Gost
Lav

Kakva igra rijecima, 10/10

Dragan
Gost
Dragan

A vojvoda Mandić reče bilo ih troje na sahrani. Reče da je on jedini bio a da nije član porodice. Lazoviiiii.

Rade
Gost
Rade

A koliko je vas danas bilo na klupi i oko klupe u parku kad ste pili pivo? Botiću skotiću.

Jelena
Gost
Jelena

Ko je amfilohije da mu se daje paznja u medijima .Njemu je vrijeme da kupi stvari i za Srbiju ide.Nemaju što više tražiti u Crnu Goru. Rešavaj državi, vratimo naše što je oteto, a ove preko grane!

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Taj Amfilohije, za razliku od tebe zna sedam jezika najmanje. Ti, ne znaš ni svoj očigledno. Obrati pažnju na upotrebu velikog slova, na padežne oblike i razmak nakon tačke.

visoki nivo
Gost
visoki nivo

Nema veće budale od školovane budale. Ovaj tvoj Amfi trebalo je da zsvrši u Hagu. I nepismen si i ti – padežni oblici!

vojo
Gost
vojo

moze ih znati 50, zalud mu je

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ko je Amfilohije? Vjerski poglavar svih pravoslavaca u Crnoj Gori, dakle 80% stanovništva. Eto ko je. Ko si ti ?

doktor Gashet
Gost
doktor Gashet

Amfilohije je poglavar onih Crnogoraca koji misle da su Srbi,pa ubijeđuje ostale da i oni postanu Srbi .Posto imamo puno neobrazovanih,posao mu nije pretezak.

vojo
Gost
vojo

moj poglavar nije, niti ijednom covjeku koji je lojalan svojoj drzavi

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Jelena, SPC ima najviše povjerenje u Crnoj Gori.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Opremljeni, je li tebi jasno da je svetosavska religija teška manipulacija od početka do kraja, ili se praviš lud zbog interesa?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Techno, Sveti Vasilije Ostroški i pet Vladika Petrovića su bili pripadnici te crkve.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Za Stojana ne znam, to je bila Hercegovina, a Petrovići su počeli da srbuju od Njegoša kojeg je obradio mason S.M. Sarajlija. Ali opet to nije bilo onako kako im veljesrbi pripisuju danas.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Tehno, Vladika Vasilije Petrović za sebe piše da je arhijerej srpske crkve, a on je, valjda znaš, prije Njegoša.

Joo
Gost
Joo

opreme….1918.-e ste vi srbijanci pokazali svoje pravo lice prema CG…..nakon toga da smo bili sijamski blizanci vise nikad zajedno…..vasu crkvu i srbijanske popove koje silom postavljate po CG nosite odakle ste je 1918.-e doneli…..vasa crkva je jos od 1935.-e postala samo i samo svetosavska sekkta……

mujo džeger
Gost
mujo džeger

i mnogo mnogo šire , po broju glasova za srpskog patrijarha imao kao sva ostala konkurencija zajedno, ali pravila su pravila

Sasa
Gost
Sasa

Poslusnik strane crkve u Crnoj Gori .Ni on ni njegovo stado nikad nece biti svoji nego vazda tudji .

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Nemamo taj kompleks.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

tacno

Lav
Gost
Lav

Njega svaki dan treba saslusavat.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

treba

Nažalost
Gost
Nažalost

Izuzetno sujetan čovjek. Ni nalik kakav bi vladika trebao biti. Mogao je makar nešto naučiti od patrijarha Pavla koji mu je bio nadređen.

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Ti si Nažalost veliku pozvan da kritikuješ kako treba vladika da se ponaša, govori i sl.?

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

prvo sto uradi evo 30 godina je prica kako su popovi dozivljeli progon i strasne stvari u vrijeme komunizma samo sto on koristi pojam crkva …lukavo podlo…plase narod nepismen bolestan siromasan …a crkva je gradjevina zivom je cine popovi…gradjani koji se podizu na visi nivo bez ikakvog razloga…kad zak9n bude isti sa sve mi krecemo naprijed 8 brzinom

Zeljko
Gost
Zeljko

A Risto rece da nece doci jer ima druga posla a oni nek rade sta hoce, a sad trazio da bude prije saslusan.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

oce, oce, kako mu se nece

Banjora
Gost
Banjora

Okle ovaj Vlatko! Je li zastupao Di Keja.

BOKA CG
Gost
BOKA CG

A sto ce vam policiotsko politicki casovnik ?

Svjefol
Gost
Svjefol

Drzava se ne ponasa jednako prema svima. Pop Risto moze biti Mitropolit svih mogucih crkava u CG, ali ne vidim razlog da bi zbog toga bio iznad drzave i zakona.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

to se i ja stalno pitam

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Kolko mržnje, ovde ima

Mrgud
Gost
Mrgud

Što posiješ to i žanješ.

Vjernik
Gost
Vjernik

Stvarno si u pravu. Risto mrzi sve sto dise!

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Eto, lakše ti je da imas projekciju u glavi nego da uvidiš da problem nije u Amfilohiju negu u tebi.

Mrgud
Gost
Mrgud

Filozofiju ostavi za svoj portal i svoje stado. Demagogija vaša više ne pali.

Maki
Gost
Maki

Bruka nasa dovijeka…..

HR8
Gost
HR8

Bruka tvoja i tvog popa Rista a ne nasa.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Opet će u Kotor da se vrati na fabrička podešavanja, zato je i tražio danas da dođe u tužilaštvo.

Plana brda
Gost
Plana brda

Proći će i ovo.. A onda će te da se tresete od straha svako veče, doduše kratko će trajati sve to… 😂

Peka
Gost
Peka

A izio vuk magarca . Ništa od toga.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Morali su ići tamo i rista i andrija potkoljenica da im ne bi zamjerili andrijini šefovi i društvo iz mažestika. To im je OLAKŠAVAJUĆA okolnost.

Terra nova
Gost
Terra nova

Vi cijenite njega i okolnosti, a to koliko on cijeni vas i državu gledamo svakodnevno. E propalo se kad se jednome mitropolitu strane crkve ne može stat na kraj no vuče sve za nos i radi kako on oće i što on oće.

Mesija
Gost
Mesija

Nije to strana crkva nego je to crkva vise od jedne trecine gradana po ustavu GRADANSKE CG shvatite to ili menjajte ustav.

HR8
Gost
HR8

@Mesija To je okupatorska crkva shvati to i nazad u Srbiju.

Titograd
Gost
Titograd

Komandant svetosavske sekte.

Ceklin
Gost
Ceklin

Idi pomoli se Titu.

Anonimous
Gost
Anonimous

4C – Svetosavska Sekta Svuda Srlja…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, Mitropolit naše crkve, a tvoju NVO u pravoslavlju smatraju sektom.

Ruki
Gost
Ruki

I tako su živjeli srećno do kraja života… Tresla se gora rodio se miš.

Ni po babu...
Gost
Ni po babu...

Da mi je drag – nije. Ali se moglo zažmuriti, kao što se žmuri za šetnje u svim gradovima, koje su sasvim izmakle kontroli.

Komita
Gost
Komita

DRZAVA MU JE IZASLA U SUSRET KAD NJEMU ODGOVARA,KAD DRZAVI ODGOVARA ON NE MOZE I TAKO U KRUG!!!SPRDAJ SE RIKI KAD TI MOZE BIT SA BIVSIM KOMPANJONIMA!!!

Zeljko
Gost
Zeljko

Ako se kome zmuri zmuri se njemu jer je 100 puta prekraio zakon i to u doba Covida 19 samo.

Nažalost
Gost
Nažalost

Đe se žmuri tu države nema. Zakoni se moraju sprovoditi za sve jednako.

xyz
Gost
xyz

Je li ikada do sada Amfilohije kaznjen ? Ima na desetine predmeta.

Mesija
Gost
Mesija

Pa mnogi u DPS-u imaju na stotine predmeta pa vam ne smeta nego jos i glasate za njih.

Banjora
Gost
Banjora

Nije nikad.

Mrgud
Gost
Mrgud

Šta bi Risto da nećeš doći jer imaš druga posla. Samo jako na ove sektaše srpske svetosavske crkve (SSC) i njihove ekspoziture u Crnoj Gori.

Nekakav
Gost
Nekakav

Uvredama čovjek ne pokazuje koliko je pametan, nego koliko je primitivan.

Mrgud
Gost
Mrgud

Šta ovde nije istina? Pravoslavna sekta zvana svetosavska. Ili nije svetosavska,ispravi me.

Lida
Gost
Lida

Risto najveci neprijatelj Cg,umislio da je bog.

Nije isključeno
Gost
Nije isključeno

Ne bi me čudilo da ga proglase, već ga nazivaju svetim.

Send this to a friend