Hronika

Atlas Grupa: Đurđića koriste jer nema dokaza protiv Kneževića

Duško Knežević

Povodom davanja statusa svjedoka saradnika bivšem direktoru Atlas banke Đorđu Đurđiću u predmetu koji je javnosti poznat kao slučaj “Karbon”, odbrana predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića, na čelu sa advokatom Zdravkom Đukanovićem, tvrdi da nijesu postojali uslovi da Đurđić dobije status svjedoka saradnika.

<<<Sud prihvatio da bivši izvršni direktor Atlas banke bude svjedok saradnik<<<

“Da bi neko lice dobilo rješenje kojim mu se određuje status svjedoka saradnika, potrebno je da njegov iskaz i dokazi koje pruži sudu znatno doprinose dokazivanju krivičnog djela i da pomažu otkrivanju, dokazivanju i sprječavanju drugih krivičnih djela kriminalne grupe. Potrebno je i da je značaj njegovog iskaza pretežniji od krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Nijedan od  ova dva uslova nije ispunjen, a zakon traži kumulativno ispunjenje oba uslova”, kazao je Đukanović.

Kako je dodao, po uvjerenju odbrane, Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici je prijedlog da se Đurđić sasluša kao član kriminalne organizacije stavilo iz razloga što u dosadašnjem toku postupka nijesu utvrdili postojanje bilo kakvog relevantnog dokaza koji bi teretio Duška Kneževića.

“Okolnost da se Đurđiću da status svjedoka saradnika samo potvrđuju navode iz prethodna dva saopštenja odbrane Kneževića, a u kojima odbrana navodi da joj je poznato kakvim pritiscima je bio izložen Đurđić. Ovdje je u konkretnom slučaju riječ o nastavku tih pritisaka. U kolikoj mjeri je riječ o nezakonitom postupanju SDT-a u Podgorici u kontinuitetu, govori sama po sebi okolnost da je Đurđiću prije dodjeljivanja statusa svjedoka saradnika, u drugom krivičnom postupku koji je javnosti poznat kao slučaj “Kaspija” izrečena kazna kućnog zatvora u trajanju od šest mjeseci”, ističe Đukanović.

Odbrana naglašava da je za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju zaprijećena kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina.

“Sa stanovišta zakona, ovakva kazna od šest mjeseci ima jednaku vrijednost kao da su Đurđiću izrekli kaznu zatvora od šest dana kućnog zatvora. Pored glavne kazne izrečena mu je i sporedna kazna kojom je obavezan da plati i 4000 eura, iako po izričitom slovu Krivičnog zakonika, član 272 stav 3, stoji da se za stav 3 ovog zakona odgovornom licu sudi samo ako je odgovorno lice u privrednom društvu pribavilo imovinsku korist koja prelazi iznos od 40.000 eura”, navode oni.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Montenegro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegro
Gost
Montenegro

Sto ce im dokazi veci od Djurdjica..

Send this to a friend