Hronika

Bez povjerenja i odanosti nema uspješnih akcija

Foto: Vikend novine

Kažu da je pas čovjekov najvjerniji prijatelj, jedino biće koje više voli gazdu nego sebe i koji bi bez razmišljanja dao život za svog vlasnika. Kad se svemu ovome doda i činjenica da je u pitanju dresiran, policijski pas, onda imamo pravo savršenstvo na četiri noge, pišu Vikend novine.

Najvjerniji pripadnici Sektora specijalne policije Jedinice za podršku i logistiku, policijski psi žive i vrijedno treniraju u jednom od centara za obuku u Podgorici. Vikend novine su bile u posjeti centru, gdje su ih ljubazno dočekali njihovi vodiči, hrabri ljudi koji u tandemu sa svojim psima štite građane u svakoj situaciji. Svaki vodič s ponosom je predstavio krznenog “partnera”, objasnio za koje zadatke su najbolji, kako im protiče dan…

Ono što je svaki od vodiča naglasio više puta jeste činjenica da bez međusobnog povjerenja i odanosti nema ni konekcije, a samim tim ni uspješnih zadataka.

Tim za obuku vodiča i dresuru službenih pasa nalazi se u sastavu Jedinice za podršku i logistiku, a korijeni njegovog nastanka datiraju još od 1958. godine kada je formirano prvo odjeljenje vodiča službenih pasa i istovremeno registrovana i prva odgajivačnica njemačkih ovčara u SFRJ sa sjedištem u Zagoriču, u Podgorici.

U policiji se psi najviše koriste za otkrivanje narkotika, eksploziva, oružja, za pronalaženje tragova i predmeta krivičnih djela, zatim za potrebe lišavanja slobode lica, sprovođenje uhapšenih, održavanje javnog reda i mira i obezbjeđivanje objekata, za pretres objekata i prevoznih sredstava, pronalaženje nestalih i zalutalih ljudi, u uslovima elementarnih nepogoda i spasavanja ugroženih lica, za potrebe napada i odbrane, kao i u asistenciji protivterorističkim timovima…

Policijski psi najbolje rade u timovima, pronalaze drogu, eksploziv, neustrašivo traže plijen ali i štite svoje vodiče, po cijenu sopstvenog života. U centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa postoje psi obučena za detekciju opojnih droga, za detekciju eksploziva, za odbranu i napad, a jedan od njih je trenutno na obuci za pronalazak oružja i municije, koja je pri kraju, dok je pas Bist operativno penzionisan. U većini evropskih zemalja starosna granica do koje psi mogu da služe u policiji je osam godina, ali zavisi od jedinke i psihofizičkih sposobnosti. U centru u Podgorici starosna dob je trenutno do četiri godine.

Prema riječima komandira voda Jedinice za podršku i logistiku Milana Jokića, tim koristi njemačke i belgijske ovčare. Tu su belgijski ovčar Bist, koji sada uživa u penzionerskom životu, ženka Xali, takođe belgijski ovčar, zatim neustrašivi njemački ovčar Vučko i njemački ovčar Mali. Xali je vesela ženka belgijskog ovčara malinoa, koju je ekipa Vikend novima imala priliku da bolje upozna i poigra se s njom. U igri sa ljudima je brižna, razdragana i vesela, izvodi trikove kako bi zadobila pažnju, u čemu je i uspjela.

Njen zadatak u policiji je da pronalazi eksploziv, obezbijedi sugurnost svakog građanina na stadionima, sportskim dvoranama, aerodromima, koncertima i bilo kom javnom okupljanju. Upravo ova ženka neumorno radi i neustrašivo traga za eksplozivima i opasnim eksplozivnim napravama.

Prema riječima komandira odjeljenja Predraga Barhanovića, psi koji su u fazi obuke svakodnevno izvode treninge koji se sastoje iz vježbi poslušnosti i u zavisnosti od namjene službenog psa, vježbi specijalnosti (tragačke radnje ili odbrana i napad), a psi koji su operativni vježbe izvode tri puta nedeljno.

“Obuka se izvodi u dnevnim i noćnim satima, različitim prostornim i klimatskim uslovima što ima za cilj navikavanje psa na uslove sa kojima će se sresti prilikom izvršavanja određenih zadataka”, kazao je Barhanović.

Psi nakon penzionisanja najčešće idu kući kod vodiča, gdje ostaju do kraja života, a neki ostanu u Centru.

“Sad trenutno imamo psa koji ima 13 godina, rase belgijski ovčar koji dobija svu pažnju od nas, redovnu šetnju i veterinarski nadzor”, kazao je komandir.

Specijalno obučeni policijski psi svakodnevno se koriste za obavljanje najsloženijih policijskih poslova, a to su redovni i vanredni protivdiverzioni pregledi javnih prostora, sportskih hala, stadiona itd. takođe prilikom lišavanje slobode lica, prilkom otkrivanja opojnih droga, eksploziva, oružja i municije.

“Kada nisu radno angažovani, dan počinju sa obaveznim dvočasovnim fizičkim kondicioniranjem, posle toga ide odmor pa onda vježbe u zavisnosti od specijalnosti. Ostatak radnog dana pas provodi sa svojim vodičem u igri i druženju, uspostavljanju dobrog kontakta i uzajamnog povjerenja. Samo takav Tim je sposoban da izvrši sve postavljene zadatke”, pojasnio je Barhanović.

Svakodnevnom brigom svoga vodiča, pravilnom i kvalitetnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću posjete veterinaru su uglavnom vezane za redovne kontrole i godišnje vakcinacije.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
Tragikomedija🎭RobAldijana🇲🇽 EL_Gordo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Spijuniranje je zakon.

Rob
Gost
Rob

Dje vi je brajuško

Aldijana
Gost
Aldijana

Opasni policajci i njihovi psi. Kriminalci bježe kad ih vide. Podrška za policiju

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Mozete mjesta zamijenit slobodno

Send this to a friend