Hronika

Biciklisti u saobraćaju: Od početka godine 19 nezgoda, ovo su pravila ponašanja

Od početka godine u Crnoj Gori se dogodilo 19 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti, a samo tokom juna, njih pet, saopšteno je iz Uprave policije.

U posljednje vrijeme evidentan je povećan broj biciklista koji učestvuju u saobraćaju na putevima, što je posledica razvoja biciklizma u Crnoj Gori, kao i sve više prihvatanje, od strane građana, ove vrste prevoza, kao alternativnog.

Kao posledica povećanog broja biciklista koji učestvuju u saobraćaju na putevima, došlo i do povećanog broja saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti.

Iz Uprave policije podsjećaju na zakonske odredbe kojima je regulisano učestvovanje biciklista u saobraćaju, kao i obavezama drugih učesnika u saobraćaju, prema biciklistima.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima je propisano da se biciklisti moraju kretati biciklističkom stazom, odnosno biciklističkom trakom, ukoliko ona postoji, a ukoliko ne postoji, vozač bicikla za vožnju može koristiti kolovoz u širini do jednog metra od desne ivice kolovoza.

“Takođe, bicikl mora da ima uključeno jedno bijelo svijetlo na prednjoj i jedno crveno svijetlo na zadnjoj strani, prilikom kretanja noću, ili u uslovima smanjene vidljivosti”, navode u policiji.

Zakonom je propisano da je na magistralnim i regionalnim putevima zabranjena vožnja bicikla djeci mlađoj od 16 godina života.

Takođe, na lokalnim putevima i ulicama biciklom mogu samostalno upravljati djeca sa navršenih 14 godina života.

“Vozač bicikla ne smije da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 km/h. Vozač bicikla mora da upravlja vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju. Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na magistralnom i regionalnom putu na glavi mora nositi vozač bicikla”, navode u Upravi policije.

Vozač bicikla koji se kreće kolovozom na javnom putu izvan naselja, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužan je koristiti prsluk sa svjetlosno-reflektujućim osobinama.

“Za nepoštovanje odredbi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojima su propisane i obaveze biciklista kada učestvuju u saobraćaju. Propisane su novčane kazne u iznosu od 20 do 250 eura, u zavisnosti od vrste i težine prekršaja”, navode u policiji.

Oni su podsjetili sve učesnike u saobraćaju, da su biciklisti ravnopravni učesnici i da se u odnosu na njih mora postupati kao i prema svim ostalim učesnicima u saobraćaju, a posebno u dijelu poštovanja pravila saobraćaja – ustupanja prvenstva prolaza kada se biciklisti kreću putem koji je saobraćajnim znakom određen kao put sa pravom prvenstva prolaza, propuštanja biciklista na raskrsnici ili u susret sa njim, kada se biciklista nalazi sa njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije propisano i tome slično.

“Još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, da se pridržavaju saobraćajnih propisa i da posebnu pažnju obrate na najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju, kao što su pješaci, biciklisti i motociklisti. Osim toga apelujemo i na bicikliste da se pridržavaju saobraćajnih propisa prilikom učestvovanja u saobraćaju, kako na taj način ne bi ugrozili svoju i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju”, navode u policiji.

S.Đ.

17

avatar
1000
13
4
0
 
16
Ma da nebiElenaKonikDacmenNikola
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Elena
Gost
Elena

Na Starom Aerodromu je jako loše regulisano sve što se tiče biciklista i pješaka. Uveče je jedna strana bulevara Pera Cetkovica puna odraslih i uglavnom male djece, dok drugom stranom nema nikoga, ipak, biciklisti bez pardona se provlace kroz gužvu, jure trotoarom, vrlo rijetko vidim da neko od njih koristi kolovoz. Prije neki dan je dečko letio trotoarom na bulevaru… Više »

Dacmen
Gost
Dacmen

Mogu raditi sta hoce kad ih niko i ne kontrolise.

Nikola
Gost
Nikola

Na pješački ?

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Daleko bilo,tek ce sad da bude.Ulica na Zabjelu od krivog mosta ka Zabjelu,(danas pustena posle renoviranja),obadvije trake za bicikliste na istoj strani ulice.Problem je sto nikako nisu fizicki odvojeni od ostatka kolovoza,bar nekim malim parapetom,sto ce u ionako konfuzno iscrtanoj ulici,dodatno povecati opasnost za sve ucesnike u saobracaju!!!
Volio bih da nisam u pravu……….

pilicius
Gost
pilicius

A to sto su bic. staze napravljene za mountain bicikla i sto svakih mjesec u servis moram na zatezanje zica zbog toga nema veze. To sto na bic. stazama ima stakla i grana od drveca pa se moramo micat sa istih, to nema veze. To sto krajnji metar asfalta ima toliko sahti koje su svaka bez izuzetka kao vulkani dignute,… Više »

Cetinje
Gost
Cetinje

Ima li neko pametan da zabrani biciklistima da voze lijevom stranom(e tu se dogadjaju nezgode)

Miki
Gost
Miki

Zaboraviste da napišete koliko je biciklista kažnjeno u poslednjih 100 godina? Svi ih svakodnevno gledamo u prekršajima,voze suprotnom stranom,ne daju nikakve signale o promjeni pravca,voze noću u “stelt” režimu, kaciga se češće vidja pored magistrale bačena nego na njihovim glavama,a tobože im je zaprijećeno kaznama od 20 do 250 eura. Ko to njima naplaćuje?

Xyz
Gost
Xyz

Gori su vozaci od vozaca auta, i jos su dobili veci dio pjesacke staze. Treba im zabranit bicikla

Brza isidora
Gost
Brza isidora

Ko ti je kriv što još nisi naučio da voziš bicikl sa 2 točka?

Dacmen
Gost
Dacmen

Tacno tako! Ne vode racuna kad prolijecu jer trotoarima idu i djeca. O elektricnim trotinetima da i ne pisem.
Najgore od svega je sto je biciklistima i vozacima trotineta dozvoljena voznja setackom zonom u centru Pogorice.

Ma da nebi
Gost
Ma da nebi

Brate ko je vama kriv sto ne umete da vozite biciklo ja i kad vozim biciklom jedan covek umesto trotuarom on seta biciklistickom stazom i onda se buni kad mu neko zazvoni zvoncem i pokazuje rukom na trotuar…

Minja
Gost
Minja

Biciklisti su iritantniji od svih drugih aktera saobraćaja.

Konik
Gost
Konik

A što ti je to iritantno npr?

Bicikleta
Gost
Bicikleta

Biciklista mora da siđe sa bicikla i da ga gura pored sebe kada prelazi ulicu na pješačkom prelazu. Ona crvena traka uporedo sa pješačkim prelazom nije “biciklistički prelaz” jer naš Zakon ne poznaje taj termin i ako su nedavno bile izmjene i dopune. Izgleda da je našim stručnjacima bitnije da u zakonu imamo Tramvaje!!! Na semaforima u CG postoje simboli… Više »

Zanzibar
Gost
Zanzibar

Na oci ih ne mogu.. Kako “vozi” ogromna vecina, (cast izuzecima) to je ludilo.. Prelecu dje stignu, trotoarom, po sred ulice, vijugaju lijevo desno.. Neki dan neka sirovina na biciklu, od Vezirovog pa sve do NLB-a po SRED ulice, ne interesuje ga sto je citava kolona iza njega.. Dje i ima prosirenje desno, ma kakvi, ne interesuje ga da se… Više »

Ana
Gost
Ana

Kako da ih propustamo kad oni koriste i pravila za pješake i pravila za vozače motornih vozila. Čas su na trotoaru, časna kolovozu, čas poštuju semafor za motorna vozila, čas za pješake. Ne znaš šta ce biciklista da uradi, moraš da gataš i da miliš iza njega jer se rašire kao da su samo oni na putu!

Prč
Gost
Prč

sve su to isti nesavjesni bolje reci izuzetno drski gradjani.samo je pitanje dal u tom momentu idu pjeske,voze biciklo,motor ili auto.za sad je razvoj nekultur voznje bicikala al nam kao i za sve treba vremena.nekad se nije stajalo pjesacima pa polako i ta navika prestaje,naravno bahatost nece nikad nestati

Send this to a friend