Hronika

Boljević: Tužilački savjet da se izvini porodici Gardašević i preduzme korake preispitivanja postupanja tužioca Šabotića

Predrag Boljević/ foto: Gradski portal

Nejasno je kako je tužilac Haris Šabotić, umjesto vozaču Milana Kneževića koji je počeo incident na aerodromu, pritvor odredio mladiću sa Cetinja Ivanu Gardaševiću, kaže za Gradsku RTV sudski vještak Predrag Boljević. Smatra da je u ovom slučaju neophodna reakcija vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović, ali i Tužilačkog savjeta.

Da je i ovaj slučaj dokaz koliko je tužilaštvo pod političkim pritiskom, poručuje i advokat Boris Marinović.

Tužilac Haris Šabotić je, nakon lažne prijave poslanika DF-a Milana Kneževića, Gardaševiću na teret stavio teško krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti. Na osnovu kojih dokaza, javnost nije obaviještena, ali zahvaljujući snimku sve je jasno, naglašava advokat Marinović.

Ovaj slučaj je, kako navodi, primjer da tužilaštvo nije dobro reagovalo i da je pod političkim uticajem.

“To je počelo od kampanje političara koji su dobili nekoliko procenata glasova birača i koji su tas na vagi. To je politička partija URA i njen predsjednik kojima je navodni politički moto borba protiv korupcije i ruka pravde koja će da stigne svakog, a u principu svakog Crnogorca i svakog ko nije njihov politički istomišljenik”, smatra Marinović.

Postupajući tužilac Šabotić mora hitno biti uklonjen iz tužilaštva, tvrdi vještak Boljević.

“Očekujem u naredna 24 sata da se crnogorskoj javnosti obrati neko iz tužilačkog savjeta, a moguće i poželjno bi bilo i v.d. Vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović, da se izvini porodici Gardašević i preduzme korake preispitivanja u postupanju ovog tužioca”, kazao je Boljević.

Dodaje da, uz tako jasan dokaz – poput snimka, pritvoriti žrtvu, a osloboditi krivca, može samo neko ko ima loše namjere i kome zakon nije prioritet.

“Ovo nije slučajna, ovo je vrlo namjerna greška, ili nesposobnost takvog nivoa da osoba koja ne posjeduje sposobnosti da prepozna, činjenje u konkretnom slučaju, osoba koja nije u stanju da prepozna ko je u ovom slučaju napadač a ko napadnuti ne zavređuje da bude u bilo kom organu Crne Gore, a ponajmanje u tužilačkom organu koji po defoltu i zakonu treba da procesuira krivična djela”, ocjenjuje Boljević.

Nedopustivo je, navodi advokat Marinović, da pojedinci, a posebno nadležni organi, sude i presuđuju kršeći pretpostavku nevinosti.

“Neophodno je poštovati, po zakonu o krivičnom postupku, princip in dubio proreo- sumnju u korist optuženog. Ne može i ne smije da se dopusti da bilo koji političar etiketira nekog građanina da ga je napao ili nešto učinio a da organi gonjenja, policija i tužilaštvo, a priori i unaprijed vjeruju tom političaru”, kazao je Marinović.

Uprkos tome što snimak pokazuje da je član Kneževićevog obezbjeđenja fizički nasrnuo na Gardaševića, poslanik DF-a je i nakon njegove objave nastavio da govori neistine, navodi kolumnista Andrej Nikolaidis.

“Njegov vozač je, veli, imao namjeru da privede Gardaševića. A otkad to lično obezbjeđenje gospodara Crne Gore obavlja funkciju policije? Otkad to šoferi hapse ljude?”, pita se Nikolaidis.

Na pitanje Gradske RTV osjećaju li odgovornost što su oštro osudili, kako se ispostavilo, lažni napad na Milana Kneževića, Demokrate nijesu konkretno odgovorile.

“Jeste prisutan jedan osjećaj nelagode. Mi polazimo od sebe, govorimo uvijek ono što je istina i ne valja obmanuti, a ako je neko obmanut ne govori o njegovom karakteru”, kazao je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

Dok Kneževićev DNP i dalje tvrdi da je on napadnut jer je Srbin, iz opozicije poručuju da institucije moraju do kraja da istraže slučaj, a Knežević da odgovara zbog manipulacije i lažnog prijavljivanja.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
DzoniRvileTara
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vile
Gost
vile

ne želim apriori braniti tužioca, ali sam čvrstog ubjeđenja da je prilikom određivanja pritvora Ivu G. imao iskaze Kneževića Milana i Dušana koji kad su vidjeli šta su uradili su brže bolje, požurili da saniraju štetu prijavom. Da je tužilac imao uvid u snimak 100% ne bi odredio pritvor! To je mladi tužilac koji poznaje dobro svoj posao, a ovdje… Više »

Tara
Gost
Tara

Milan Knezevic..iz Crnogorske Zete kaze da je Srbin..srbin znaci vjera..a narodnost srbijanac..ja bi zeljela da znam..sta je on..zecenin..crnogorac ili srbijanac?

DzoniR
Gost
DzoniR

Pod “A”

Send this to a friend