Hronika

CARM: Blage kazne ohrabruju nasilnike da zlostavljaju žrtve

Foto: Screenshot

Blaga kaznena politika generalno ohrabruje nasilnike da budu produktivniji u svojim djelovanjima, što u krajnjem rezultira očiglednim zlostavljanjem žrtve uz odobravanje trećih osoba koje su olako prihvatile sve što se u njihovoj okolini događa, saopštili su danas iz Centra za afirmaciju i razvoj mladih CARM, nakon što je CdM došao do snimka nasilja iz Bara i objavio kako je maloljetnik, pred grupom dječaka, brutalno pretukao svog vršnjaka.

<<<Vršnjačko nasilje u Baru: Maloljetnici brutalno tukli dječaka, sve snimali telefonom<<<

“Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz Makedonskog naselja u Baru, na kojem maloljetnik brutalno tuče vršnjaka pred grupom dječaka. U jednom momentu je dječaku, koji nije pružao otpor, prišao i drugi maloljetnik koji mu je zadao nekoliko udaraca”, navode u CARM-u.

Kako ističu, postoji niz faktora koji podstiču nasilnike da vrše nasilje.

“Pored porodičnih faktora, koji u velikoj mjeri utiču na ponašanje adolescenata, u odnosima sa vršnjacima veliku ulogu igra i uticaj okruženja i svega onoga što se u tom okruženju događa. Sve to neophodno je sagledati sa psihološkog i sociološkog ugla”, naglašavaju.

Dodaju da istinski vjeruju da u tom slučaju zlostavljanja neće imati priliku da čitaju skandalozne sudske odluke koje idu u prilog počiniocu.

“Sa druge strane se nadamo se da će brutalnost izražena nad ovim maloljetnikom biti procesuirana od strane nadležnih institucija, te da će vinovnici ovog događaja biti adekvatno kažnjeni”, poručuju iz Centra za afirmaciju i razvoj mladih.

Naglašavaju da zabrinjava pasivnost vršnjaka koji su prisustvovali maltretiranju, kao i potreba da se napravi video zapis istog.

“Važno je napomenuti i da je virtuelno nasilje jedan od najčešćih oblika nasilja među vršnjacima i često biva nezapaženo i nekažnjeno”, poručuju iz CARM-a.

Osnovno državno tužilaštvo u Baru u saradnji sa policijom identifikovalo je učesnike nasilja prema maloljetnom dječaku i utvrđeno je da su i oni maloljetnici (2007. godište).

Send this to a friend