Hronika

Crnogorska mafija obračune iz Evrope vratila u Beograd

Incident koji se prije dva dana dogodio u centru Beograda, kada je navodni pripadnik “kavačkog” klana Miloš Miljanović (33) upao maskiran i naoružan “uzijem” u jedan kafić u Braničevskoj ulici u centru Beograda, u kom je sjedio označeni pripadnik suparničkog “škaljarskog” klana, samo je potvrdio sumnje da će se rat crnogorske mafije, nakon kratkotrajnog zatišja, ponovo vratiti na ulice srpkse prijestonice, piše Nova.rs.

Mijanovićeva meta navodno je bio označeni “škaljarac” Miloš Nilović (31) zvani Runjo, koji je u kafiću sjedio sa Nikolom Kovačevićem (39) i Vojislavom Kostićem (39). Maskirani napadač srećom, nije stigao da otvori vatru, jer su ga trojica muškaraca na vrijeme primijetila i počela da bježe.

Policija je ubrzo uhapsila Miljanovića, a u njegovom stanu pronađen je automatski pištolj “uzi” sa prigušivačem, silikonska maska, kao i garderoba koju je nosio kada je upao u kafić.

Događaj su zabilježile sigurnosne kamere u kafiću, a javnost je dodatno uznemirena činjenicom što se sve odigralo u sred bijela dana i u lokalu koji je u tom trenutku bio pun gostiju.

Ovaj događaj samo je potvrdio sumnje i strahove javnosti da će se prestankom vanrednog stanja, nastaviti mafijaški obračuni, kao i da će poprište njihovih obračuna, nakon kratkotrajnog zatišja, ponovo biti ulice srpske prijestonice.

Ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, kao i likvidacija Šćepana Roganovića u Herceg Novom, kojima je u ovoj godini nastavljen krvavi rat dva klana, ostavio je utisak da su obračuni konačno izmješteni izvan granica Srbije. Međutim, imajući u vidu incident na Vračaru, kao i činjenicu da mnogi označeni pripadnici ovih klanova žive u srpskoj prijestonici, pribojavanje javnosti da bi serije novih likvidacija, poput onih iz 2018. godine, mogle da nastave da potresaju Beograd, sasvim bi mogle biti opravdane.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbjedonsonu politiku kazao je za portal Nova.rs da je u ovom trenutku teško procijeniti da li će se obračuni vratiti na beogradske ulice.

“Procjena na početku krize od korona virusa bila je da su potencijalni nasilni sukobi između kriminalnih grupa mogući prije isteka zaliha ilegalnih supstanci jer je zbog zatvaranja granica otežano krijumčarenje i distribucija. Sada, teško je procijeniti da li je incident na Vračaru uvod u nove nasilne incidente u Beogradu. Argument da nije je činjenica da je jedan od sukobljenih klanova znatno oslabljen nakon ubistava u Atini. Ipak, zanimljivo je da se incident desio nakon popuštanja zaštitnih mjera zbog virusa i potencijalnog otvaranja granica, tako da postoji više mogućnosti koji su uzrokovali incident: neraščićeni računi, osveta, borba za novo tržište. Suštinski, odgovor na ovo pitanje bi trebalo da imaju tužilaštvo i policija i tu su u prednosti jer je uhvaćen osumnjičeni za napad”, smatra Đorđević.

Krimionolog Dušan Davidović je u razgovoru za Nova.rs naveo da je beogradska policija ta koja mora da zaštiti građane od događaja poput onog na Vračaru, a ne da se bavi “trivijalnim stvarima”.

“Da će se prestankom vanrednog stanja i kriminalci vratiti na ulice, bilo je potpuno očekivano. Beogradska policija bi morala što prije i jednom za svagda da riješi pitanje crnogorskih klanova. U pitanju je jedan ozbiljan organizovan kriminal, koji je povezan sa državom, i to je valjda svima jasno. Dokle god se policija bude bavila trivijalnim stvarima, a ne kriminalom i hapšenjem mafije, situacije kao u kafiću na Vračaru će se ponavljati. Posebno je zabrinjavajuće ponašanje tih osoba koje su u stanju da bez imalo ustručavanje zapucaju pred brojnim svjedocima. Upravo to je ono što stvara najveću zabrinutost kod građana koji ne znaju da li je neko ko sjedi za stolom pored njih, potencijalna meta, u koga bi svakog trenutka mogao biti ispaljen rafal”, kazao je Davidović.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
PeroMaki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maki
Gost
Maki

Zasto njih ne hapse nego jadni narod…sramota zanavjeka

Pero
Gost
Pero

Pohapsite u HN znate ko prodaje drogu i zelenasi voze auta od 20000 pgjc732 audi i

Send this to a friend