Hronika

Crnogorski pokret: Amfilohija kazniti, Džomića protjerati

Crnogorski pokret podnio je juče krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Podgorici protiv Rista Radovića, u monaštvu Amfilohija, jer je, ocjenjuju u toj nevladinoj organizaciji, 7. januara, izjavom tokom Božićne liturgije u sabornoj crkvi Hrisovog Vaskresenja u Podgorici, počinio krivično djelo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

“Crnogorski pokret se iskreno nada da navedene besprimjerne riječi tužilaštvo neće okarakterisati kao poruke ljubavi, kao što je to obrazloženo za nazivanje Crnogoraca volovima od strane osobe koja je predmet naše tužbe. Funkcija pravosuđa je, između ostalog, da spriječi dalje ponavljanje krivičnog dijela tako što će svojim odlukama i kaznenom politikom destimulisati izvršioca u daljem vršenju istog djela”, navode u Crnogorskom pokretu.

Kako dodaju, očigledno je da je Amfilohije odnos pravosuđa prema vršenju krivičnih djela, koje vrši u kontinuitetu, shvatio kao slobodu za dalje bezgranično vrijeđanje i izazivanje mržnje prema drugim narodima, konfesijama, ateistima, seksualnim i drugim manjinama, podsticanje nacionalnih i vjerskih sukoba, kao i nasilja prema ateistima i manjinama.

“Tako da mi, Crnogorski pokret, zahtjevamo od crnogorskog pravosuđa da primjereno kazni Amfilohija Radovića za navedena krivična djela, imajući na umu da su ta djela vršena u više navrata i u kontinuitetu, i na taj način pokaže da država Crna Gora pripada civilizovanom svijetu u kojem su svi građani isti pred zakonom”, poručuju iz te NVO.

Smatraju da mišljenja da kažnjavanje mitropolita Amfilohija, u pojedinim djelovima društva, može od njega stvoriti oreol žrtve, ne bi smjela biti predmet bavljenja pravosuđa, jer je pravosuđe u obavezi da sprovodi zakone i kaznenu politiku, a ne da se bavi političkim, vjerskim i drugim odnosima u društvu.

Takođe, Crnogorski pokret apeluje na državne organe da još jednom procijene djelovanje u Crnoj Gori protojereja SPC, Velibora Džomića, koji, kako kažu, kao nerezidencijalna osoba sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, konstantno svojim anticrnogorskim djelovanjem i izjavama iritira veliki broj građana Crne Gore.

“I po međunarodnim konvencijama i po domaćem zakonodavstvu negiranje nacionalnih Crnogoraca predstavlja akt diskriminacije po nacionalnoj osnovi, predstavlja govor mržnje i kažnjivo je djelo. Pored toga, Velibor Džomić vrlo često uvrijedljivo govori o CPC i Vladici CPC, mitropolitu Mihailu, promoviše zločinačke organizacije iz Drugog svjetskog rata i saradnike fašista, podstiče mržnju prema antifašističkom, oslobodilačkom pokretu, te na taj način podstiče podjele u Crnoj Gori i izaziva međuljudsku i međunacionalnu netrepjeljivost.

Kao neko ko se kiti titulom »koordinator pravnog savjeta Mitropolije Crnogorsko-primorske Srpske Pravoslavne crkve« i ko sebe predstavlja kao poznavaoca međunarodnih povelja vezanih za vjerska prava i slobode, morao bi znati da sve vjerske zajednice pred državom imaju ista prava, bez obzira na međucrkvene statuse, da li su tradicionalne ili novijeg datuma, pa, na isti način, uživaju jednaku zaštitu države”, navode u Crnogorskom pokretu.

Ističu da i njegova posljednja izjava o mitropolitu Mihailu, da je on “jedna ličnost koja tumara ovde po Crnoj Gori u duhovnom smislu i liči na onu babu iz Gorskog vijenca” dovoljno govori da mu se mora uskratiti privremeni boravak, zbog nepoštovanja zemlje u kojoj je nerezident i njenih građana.

“Naravno, time ne želimo da mu uskratimo pravo da, kao turista iz Kraljeva, posjećuje Crnu Goru”, zaključuju u Crnogorskom pokretu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuma
Gost
Ljuma

Zasto crnogorski pokret ne posalje retoricno pismo u Istanbul sinodu carigradske patrijasije da ispita rad sveukupne SPC posebno pojedinih svestestva kao amfilohija,jer podsticu mrznju prema narodima u crnoj gori.

ortodox
Gost
ortodox

Dovedite papu umjesto amfilohija- konačni cilj “crnogorskog” pokreta.

Zoran
Gost
Zoran

Podrska za crnogorski pokret.

Meštar
Gost
Meštar

Porez na Budale! Modernije, kladionica za Budale!

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Pod hit no hapsi

Milja
Gost
Milja

Boze sacuvaj

Kopor
Gost
Kopor

Crnogorski pokret? Organizacija formirana da promoviše dukljanstvo i ilirstvo.Negira sve crnogorsko,pocevši od čojstva i junaštva.

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Pa, prijatelju tuzno je da uopste postoji potreba u drzavi Crnoj Gori za pokretom koja nosi u sebi odrednicu crnogorski. Nazalost tako je. U ovoj zemlji su najugrozeniji Crnogorci. Srbima je sve dozvoljeno, oni koji su optuzeni za antidrzavna i teroristicka djela se ponasaju kao filmske zvijezde.

Stetoc1na
Gost
Stetoc1na

Nazalost Srbi ti nista ne brane. A Nik DJ. kaze nasim Crnogorcima da nisu dobrodosli u nasu Crnu Goru dje zivi Albansko stanovnisto. Zamisli se malo. Lako je razdvajat i svadjat i nagonit ljude na mrznju. Mala smo zemlja a cini mi se da se mnogo mrznje nakupilo…

mrgud
Gost
mrgud

STETOCINA- zar ne osjecas da ti svuda zvuci DOSTA JE BILO

Marko K.
Gost
Marko K.

Gradjani Zlijeba treba da podnesu krivicnu prijavu protiv Crnogorskog pokreta zbog skrnavljenja seoskog groblja kod crkve Sv Nikola.

Stefan
Gost
Stefan

Risto političar pa 1000 drugih titula pa tek onda svešteno lice

Maja
Gost
Maja

Reče svih 5 njih okupljenih u Crnogorskom pokretu….

zeko
Gost
zeko

CG hoce i ima svoju Crkvu i u to vise niko ne moze promijenit, takozvani mitropolit srpske crkve, sa odredjenim govorima pljuje iznad sebe i tako tacno na sebe ako je oklen je. Tuzno!!! nebi prilicilo jednom predstavniku vjere, pristoji nekom ko nezna da se ponasa Definitivno dobija Veliki Minus.

Tomos
Gost
Tomos

Ako su to bile dvije Crkve, ima li ko pametni kako je to Njegoš predlagan da bude na čelu Pećke Patrijašije. Kako to… I titula “Egzarh” znači da si podređen i samo o a je dovolk a sa se zna da nisi Autokefalan, a ni ona nije nasledna. Odnosno ima podaci da je samo jednom data…

Crna Gora
Gost
Crna Gora

-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina. U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje… Više »

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ukucaj na Google “Kralj Nikola o Crnogorskom pmenenima” da vidiš svako pleme, svako selo.. Da vidiš ko mu s rdi, ko laže, ko krade… Naš Kralj o nama

Aaa
Gost
Aaa

Nas kralj, koji je pokupio svo nase zlato i pobjegao u inostranstvo samo da spasi svoju glavu….

COK
Gost
COK

Kazu da su Crnogorci i Srbi jedno, a kod nas je Dobrica zensko ime.

Tomos
Gost
Tomos

U Tomosu SPC iz 1922. Godine piše: Ukidaju se Autokefalna Crnogorska Crkva i Autokefalna Karlovačka Crkva a Pećka je Mitropolija.

Tomos
Gost
Tomos

Nije tačnoda je bila Autokefalna

Tomos
Gost
Tomos

Sam sebe lažeš.

Anđelka
Gost
Anđelka

Titovo maslo :partija imenuje patrijarhe, neke likvidira a veru zabranjuje i tako pravi rosomonijadu u glavama ljudi.
Radovic je jedan od njih.
Mnogo ljudi, koji se nikada nisu odrekli crkve – u nju više ne ulaze, zadnjih – skoro 30 godina-baš zbog toga!

Salvo
Gost
Salvo

Crnogorski fasisticki pokret

Kosovo
Gost
Kosovo

SPC bi znači trebalo da bude CFP.

Ajk
Gost
Ajk

Odakle si Salvo ovo prepisa, imena ti???

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Popis stanovništva u CG u prošlom vijeku:
– Godina 1953, Crnogoraca 86,70% a srba 3,30%
– Godina 1961, Crnogoraca 81,40% a srba 3,00%
– Godina 1971, Crnogoraca 67,15% a srba 7,46%
– Godina 1981, Crnogoraca 68,54% a srba 3,32%
– Godina 1991, Crnogoraca 61,86% a srba 9,34%

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Popis 1911 od 300.000 stanovnika 300.00đ od Srba. Pa valjda je svakom jasno da je to jedan narod u pitanju i ko to svađa i djelu, na nekoliko kolona,na nekoliko Crkvi

Nikšić
Gost
Nikšić

nije bilo popisa po nacionalnoj osnovi iz 1911.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Nije ni bilo potrebe kada su sve bili Srbi vidi se iz Zemljopisa Cetinjskog, eto Kralj je mislio da je Srbin i da su 300.000, odnosno svi “pravi i čisti Srbi” i kame “da ima nešto Rimokatolika i Muhamedanaca” ali da su svi Srbpskog porijekla. Ako se “ti” ne slažeš sa njim eto ti Kralj Nikola pa se sa njim… Više »

Pol
Gost
Pol

Tacno tako!A Kralj je pametan covjek bio,svaka mu se zlatila!Samo mu zamjeram sto je jeo zlatnim priborom dok je narod jrepavao od gladi i sto je sa zlatom pobjegao.Taman ce tako i ovaj gospodar!

Ljuma
Gost
Ljuma

Da sto je i albanska plemena svrstao u Srbe i naznacio da pricaju srpski jezik,kakav apsurd,u to vrijeme nije bilo mnogo pismenih ljudi zato je mogao biti pisani zemljopis kako je napisan,kralj se nadao i srpskom prestolu,zato je i srbovao.

Ratko
Gost
Ratko

Srpski popovi poslije svake sluzbe ubjedjuju narod da se na sljedecem popisu upisi kao srbi.Pomalo i podmicuju.

Maja
Gost
Maja

Otkud ti Rale na službi pa da to znaš?

J.J.J.
Gost
J.J.J.

A 1901 99,5% srbi i 0.5% ostali

Maja
Gost
Maja

To je sve posle peruzimanja vlasti od komuništa. Od njih nam je svaka pogibija došla. Dok je CG bila nezavisna u vrijeme kralja I knjaza Nikole svi smo Srbi bili.

SPC sekta
Gost
SPC sekta

U Tomosu SPC iz 1922. Godine piše: Ukidaju se Autokefalna Crnogorska Crkva i Autokefalna Karlovačka Crkva a Pećka je Mitropolija.

Region
Gost
Region

Juče si pisao da Srbija nema Tomos a danas citiraš šta piše, pa ćeš opeet sjutra sa nemaju Tomos haha

Duklja
Gost
Duklja

Srbi i posrbice u CG su u povlašćenom položaju što se tice Crkve i medija đe apsolutno dominiraju. Obzirom na podrsku iz Rusije i Srbije i odnosu prema samoj drzavi CG, postoji disbalans ali u njihovu korist. Ključan je odnos prema Državi, odnosno Crnogorskoj Crkvi, Naciji, Kulturi itd. Na jednoj strani, ne žele Državu, a na drugoj hoće vlast u… Više »

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Zemljopis Kraljevine Crne Gore Državna štamparija Cetinje 1911g.”U Crnoj Gori živi oko 300.000 ljudi, sve čisti i pravi Srbi, većinom su Pravoslavci…” Ne znam gdje su bili tvoji 1911g ovog popisa, moji su bili među ovih 300.000

Duklja
Gost
Duklja

Srpski je lagati… Do 1919 u CG nije bilo nijednog popisa na kojem su se građani izjašnjavali nacionalno. Izjašnjavanje je bilo isključivo po vjeri: Pravoslavac, Musliman, Katolik…Ovo: “sve čisti i pravi srbi” je umetnuto kao i mnogo falsifikata u godinama poslije Podgoričke Skupštine. Toliko o istini i tvojem “srpstvu”

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Uzmi ti Crnogorski Zemljopid iz 1911g, biće da Kralj Nikola nije znao čiji je Kralj

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Znao je on ciji je kralj ali je imao nerealnu politicku ambiciju. Rusi su mu obecali da ce taj presto pripasti njemu, kako bi povratili svoje interese na Blakanu i suprostvaili se austrofilskoj politici tadasnje Srbije.

zeko
Gost
zeko

znamo sto su radili tvoji 1918-e

Ratko
Gost
Ratko

To je LAZ,mora da ti je te podatke dao Dzomic ili moracki minhauzen.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Knjiga kući nemaš, to je sigurno. Ali ima ponešto na google, pa provjeri.Ukucaj Zemljopis iz 1911g,da vidiš gdje je štampan i o čijem trošku. Da vidiš kolko stvari ima za koje nisu čuo, jer nema to po kladionica pa bile i Cetinjski u pitanju

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Nije flasifikat, nazalost. Zemljopis su pisali izvanjci, to je prva cinjenica. Kralj Nikola je, s druge strane, svoje politicke ambicije morao nasloniti na ideologiju da je Crna Gora dio jedinstvene srpske drzave i da su Crnogorci prvi u srpstvu. Kad je shvatio da su ga Srbi i Rusi izigrali njegove Crne Gore vise nije bilo.

Ime
Gost
Ime

Црна Гора је примила Џомића и још стотине џомића и они јој враћају тако што роваре против ње и свега црногорског. И завађају народ. По свему што раде најмање су свештеници.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

A Srbija oko 800.000 Crnogoraca

Duklja
Gost
Duklja

Misliš srba iz CG

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ako su svi Pravoslavci u CG Srbi, kako je mislio Kralj Nikola u Zemljopisu 1911,(eto ti google) da možeš reći i Srba, nećeš pogriješiti. Ali kada te pitaju kojih Srba, da bi se znalo misliš li na Srbijance, Hercegovce ili Crnogorce, tu moraš reći Crnogorci da bi se znalo na koga precizno misliš. Ili je ovo za tebe prekomplikovano

Ratko
Gost
Ratko

Pa sto,imaju li oni svoju crkvu u Srbiji ili televiziju,radijo,novine nemaju nikakvu finasisku pomoc.A u CG imaju sve to srbi tj.posrbice.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Imaju naravno SPC je napša Crkva. Petrovićima nije snetalo, pa neće ni nama. A to što bi ti da Bjelopavlići da imaju BPC I Zećani ZPC, to su drug kompleksi…

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ime 100% si u pravu!

Dan
Gost
Dan

Ima li ko da mi da dva evra da prezivim danasnji dan

objektivno
Gost
objektivno

dva eVro-krema ???

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Što si učinio sa ona 2,06€ što te sleduju po Monštapu i kanapu? U kladionicu, je li?

PIPER
Gost
PIPER

IMAJU ZADATAK ORGANIZIRANO OVI SRPSKI LAJKAČI ĐE GOD KAKAV TEKST ZA CRNU GORU,CPC ONI PROTIV
DA SE DOBIJE PRIVID DA NEMA CRNOGORACA DOMOLJUBA VEĆ SVE SU SRBIĆI

Dragutin
Gost
Dragutin

To to. Iznenadio bi se da mi je prošlo jutro bez popa čim pokušam da pročitam šta ima novo. Ovaj pop nije novo. Staro je. I dosadni ste s popovima. Ovo su sve priče i štiva koja služe u dnevno političke svrhe. Da narod slučajno ne bi počeo pričat o standardu i stvarnim problemima koje imamo. Reka pop ovo a… Više »

Ratko
Gost
Ratko

Ti izgleda ne znas da popovi voze najbolja kola,imaju bolje plate i penzije od ljekara,inzinjera,profesora.Kukaju kako su ugrozeni.

razocarang i
Gost
razocarang i

Opet CP, ta grupa Metuzalema,koja se nesmetano,ofrlje ,igra FASISTICKIM metodama,,,prociscavanjem,,Crnogorske Nacije.Pruzete metode iz nekih proslih vremena,kada je bio progon Jevrejskog i Slovenskog naroda.TA Grupica u CP,ocigledno bolesnog UMA ,sa metodama,anticivilizacikski,zahtijeva PROGONE ljudi,jer su ,VERBALNO napali Jefnu NO ,koja nebi mogla funkcionisati ni u kednoj pravnoj Drzavi.. Predstavljati se za nesto,STO NIJESU,i jos ih finansirati novcem Poreznika,i iza njih STOJE vecina… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Vjerska zajednica ne moze biti nvo cpc koliko god vi zeljeli…sto se tice 🐂🐃🐂🐃 jasno je na koga se mislilo…isss jeretici titovi i milovi

Dragutin
Gost
Dragutin

Vjerska zajednica su i jehovini svjedoci. Vjerska zajednica su i subotari tu kod Aćemića. Vjerska zajednica moze bit ko oće. Evo ja sad mogu bit vjerska zajednica ako mi je milo. Nema vjerske zajednice na svijet osim Ristova. Ne lupaj gluposti.

Moglo se bez to
Gost
Moglo se bez to

Poslušaj “ateistu”

Dragutin
Gost
Dragutin

Druže, da ti se ja što nijesam lično zamjerio?? Ajde prti, da te zamolim. Sa sve popovima svih vjera na gomilu.
Veliki vjernici koji se nijeste umjeli prekrstit do prekjuče. Moderno je bit vjernik, a? A pih.
Doć će neki novi Tito, prije ili kasnije, pa će vas opet posložit tamo đe vam je i mjesto.

Ratko
Gost
Ratko

Ruski car Petar veliki je kupio makaze u tadaenju evropu.Prvo je popovima skratio bradu,kkratio mantije i nacerao ih da se okupaju.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Sto se lozis? To su placeni botovi iz vatikana!

Ratko
Gost
Ratko

Vi srbi kada ste torokuse nje vam ravna nikakva zenetina.Nista drugo i ne znat kao i vas pop Risto.

Bokelj
Gost
Bokelj

Taj izvjesni Dzomic vec duze vrijeme vrijedja Crnu Goru i Crnogorski narod,a gradjanin druge drzave i na privremenom radu u Crnoj Gori,je zasluzio da mu se dodijeli persona non grata.To je pokusano vec jedan put zbog slicnih stvari pa ga je sud vratio je neshvatljivo,dako ovaj put sud bude sud a ne politikanstvo.

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

U cg se klasicno zloupotrebljava sud i to njime upravljaju kriminalci.ali doci ce sve na svoje.bolesna drzava.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Nemojte to “Crnogorski Pokret”, ja sam Crnogorac u moje ime sigurno nisu ništa prijavili. Već navedite imena i prezimena tih “ljudina”, sve trojice kolko ih taj “pokret” ima

Ratko
Gost
Ratko

Ti si tanak crnogorac,izlizan.

Tomos
Gost
Tomos

Ko ono reče da i a organizacija u Crnoj Gori koje posbećaju ba Ndh, kada sam i ja pisao da je izjava preterana, i ne prilagođena…

Zemlja čuda
Gost
Zemlja čuda

Nešto što nije nevladina organizacija, brani nešto što jeste nevladina organizacija, i prijavljuje Crkvu državim organima!
Može li to iđe, bez u Crnoj Gori?

Musa
Gost
Musa

OK. A je li čudno da mitropolit (trenutno) kanonske crkve a i vecinske vrijeđa narod koji mu dolazi u hramove i one druge koji imaju svoju?? Zasto bi neko bio izuzet iz zakona samo zato sto predstavlja crkvu ovu ili onu? Zasto? Ne treba nama posrednik sa Bogom jer ga svi imamo neposredno i to nam niko ne moze uskratit.… Više »

Zemlja čuda
Gost
Zemlja čuda

Suština priče je da je Miraš predsjednik nevladine organizacije, što se poprilično razlikuje od Crkve!

Musa
Gost
Musa

Jeste, ali kakve veze ima to sa onim sto Amfilohije naziva Crnogorce volovima?? Na kraju krajeva kad je CPC nevladina organizacija zasto je kune i naziva svakakvim imenima? Nema potrebe za tim. Kakve veze ima drzava i crkva? Zasto se mijea u ksovski problem koji veze nema sa CG..itd..to je sustina..

Zemlja čuda
Gost
Zemlja čuda

Ja sam Crnogorac ali ne doživljavam tako to što Amfilohije priča. On se to obraća onijema koji nevladinu organizaciju doživljavaju kao crkvu i onijema što se uživljavaju u ulogu svještenih lica, a svi su izopšteni iz Crkve. Neki i anatemisani.

Via
Gost
Via

Kakvi su to pokreti koji se bave popovima, pokret treba da pokrece a ne da koči…..

murko
Gost
murko

Narod treba proterati. Los je, i kupiti novi, bolji.

Musa
Gost
Musa

Aooo, iz Kraljeva, uzas..

Ida
Gost
Ida

Pa to ni Hitler nije radio, drage moje Crnogorčine

Tomos
Gost
Tomos

Hitler je bio ozbiljan. Nije Rušio Bjemsčku vrć napravio od nje silu. A Nvo Miraš javno traži rušenje Pravoslavne Crkve,.. Uklanjanje Krsta sa Sat Kule…

Ljubo
Gost
Ljubo

Obadva treba protjerati

LSCG
Gost
LSCG

Oba………

stručnjak
Gost
stručnjak

Ljuba i …?

Region
Gost
Region

Do sada se pisalo “oboje” ali pošto znam da je “Crnogorski” jezik u pitanju, možda je i ispravno

Ida
Gost
Ida

Ljubo, “oba” i “”dva” su četiri. Prije nego ih protjeraš, nauči pravopis!

Ljubo
Gost
Ljubo

Kasno pročitah ja tako zborim a vi gospodo sabirajte iz rijeci

Ljubo
Gost
Ljubo

E sto sam dočekao da me Ida ispravlja

Ljubo
Gost
Ljubo

Ida ja sam iz Trebinja mi tako pricamo

Send this to a friend