Hronika

Crnogorski pokret o napadu na Tomkića: Već viđeno

Igor Tomkić (foto: TVCG)

Crnogorski pokret najoštrije je osudio fizički napad na Beranca Igora Tomkića.

<<<Aveti devedesetih: Šta će Hrvat u Beranama<<<

“Sačekaćemo rezultate istrage, mada smo ubijeđeni da je pozadina napada na Tomkića njegova nacionalna pripadnost, što je i on sam javno saopštio”, navode u Crnogorskom pokretu.

Prema njihovim riječima, Crna Gora nalazi u situaciji povišenih antagonizama, podsticanih neprimjerenim medijskim kampanjama, političkim kampanjama i kampanjama putem društvenih mreža.

“Ovo potonje posebno, jer postaje mjesto naprimitivnijih, najprljavijih iskaza mržnje prema drugima i drugosti. Crnogorski pokret uopšte nije iznenađen što se događaju stvari koje neodoljivo podsjećaju na devedesete prošlog stoljeća, kada su određene nacionalne i ideološke grupacije nepodnošljivo podsticale sve oblike mržnje i kvalifikovale ljude iz dobro poznatog repertoara tog vremena”, ističu oni.

Crnogorski pokret nije iznenađen što se događaju stvari koje neodoljivo podsjećaju na devedesete prošlog stoljeća, kada su određene nacionalne i ideološke grupacije nepodnošljivo podsticale sve oblike mržnje i kvalifikovale ljude iz dobro poznatog repertoara tog vremena.

“Nakon 2006. godine, kad god su određene snage u Crnoj Gori sticale subjektivni utisak da su blizu ostvarenju svojih nacionalnih i političkih ciljeva, takvo nešto iznova prati agresija prema neistomišljenicima i drugim nacionalnim grupama.  Svi oni koji pribjegavaju medijskim i političkim receptima iz devedestih godina prošlog stoljeća, bez obzira kojoj su strani tada pripadali, moraju imati svijest da su odgovorni za svaki izliv mržnje i fizički nasrtaj na drugost, bilo da je politička ili nacionalna. Prljave kampanje nikada nijesu izrodile ništa dobro”, poručuju u CP.

Nesporno je, dodaju, da su političke podjele u crnogorskom društvu velike i preduboke.

“Samim tim treba biti vrlo oprezan u izboru sredstava političke borbe jer nijesu sva sredstva ni poželjna ni legitimna. Crna Gora nije dovršena dršava čije institucije funkcionišu besprekorno. Institucije su onakve kakvi smo mi sami i više su odraz nas samih nego toga ko vrši vlast”, navode oni.

Ali jasno poručuju- Crna Gora sigurno nije diktatura.

“Ko to ne zna on je politički nedovoljno edukovan, a onaj ko to javno iznosi samo zloupotrebljava javni prostor i podstiče ljude na neprimjereno i nasilno ponašanje. Legitimno je izražavanje svih vrsta nezadovoljstva vlašću, zahtijevati bolji rad institucija države, striktniju podjelu vlasti, nezavisnost institucija, ali sve to mora biti u okvirima permisivnog i ne smije prelaziti u destrukciju”, kazali su u CP.

Podsjećaju da su mnogi građani Crne Gore, raznih nacionalnih i političkih opredjeljenja, izabrali su postojeću vlast, izabrali aktuelnog predsjednika Crne Gore, na izborima koje su priznale sve relevantne adrese u svijetu.

“Nema sumnje da su isti ti građani ubijeđeni da oni koji protestima žele promjeniti njihovu izbornu volju čine to sa onim političkim subjektima koje ne žele nikada vidjeti na vlasti. I to je njihovo pravo, jednako kao pravo onih koji žele promjenu vlasti. Niko nema pravo da zbog toga nikoga napada, vrijeđa, iskazuje mržnju, niti naziva Milogorcima, a svjedoci smo toga svakodnevno, posebno kroz društvene mreže”, poručuju iz CP.

Upozoravaju one koji su svoje ime pozajmili protestima da bi imali nominalno građanski karakter, da će, kako poručuju iz CP, snositi odgovrnost za bilo koju radikalizaciju u Crnoj Gori i da neće izbjeći odgvornost time što će drugi preuzeti tok protesta.

“Moraju nam vjerovati i da napad u Beranama na nekoga zbog njegove hrvatske nacionalnosti jeste posljedica vaninstuticionalnog djelovanja, neprimjernih kampanja, stvaranja utiska da je država u potpunoj defanzivi i da dolazi nečije vrijeme kada mogu, kao devedesetih godina prošlog stoljeća, fizički nasrtati na one čija im se nacionalnost, politička pripadnost ili bilo što treće ne sviđa”, zaključuje se u saopštenju CP.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rozaje
Gost
Rozaje

Brate, dodji da zivis u Rozaje svi ce te gledat i pazit kao da si im rod rodjeni

badžana
Gost
badžana

Ovi sto su izvrsili ovo nedjelo su isti oni koji sada setaju iprotestuju

sole mio
Gost
sole mio

Aj badzana ne budi svaki put o bicni spijun.

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Je li to osudio i Pavicevic iz Crnogorske…

Brk
Gost
Brk

Tih mracnih 90ih godina vlasti su bili isti oni koji suni danas na vlasti…Pametnom dosta.Stvaraju vjestacke podjele.

Bazinga
Gost
Bazinga

Oni stvaraju? Jesu li pristalice vlasti prebili i mucili Igora ili ovi drugi? Upravo tako, pametnome dosta.

Bazinga
Gost
Bazinga

Jedna postenjacina, i on i citava porodica, preko 50 godina zive u Beranama, nikad nikome nisu smetali, i nadje se par mangupa ogrizeni nacionalizmom da mu zagorcavaju zivot skoro 2 godine Mora im se stati na put!

Mufon
Gost
Mufon

To cetnicki podmladak radi. Sto veli vojvoda Manda na ovo? Sram ih bilo.

Send this to a friend