Hronika

Crvene potjernice za Vukotićem i Brajovićem

Ranko Radulović (Foto: Dnevne novine)

Crnogorske vlasti raspisale su međunarodne potjernice za Kotoraninom Igorom Vukotićem i albanskim državljaninom Erogenom Brajovićem, koji se sumnjiče da su bili na čelu kriminalnih grupa koje su pripremale više krivičnih djela, nezvanično saznaje Pobjeda.

Osim Brajovića i Vukotića, istražitelji terete i Nikšićanina Ranka Radulovića da je bio na čelu jedne kriminalne organizacije. On je uhapšen 18. juna i od tada se nalazi u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu. Specijalno tužilaštvo nekoliko mjeseci istraživalo je djelovanje grupa koje su, kako osnovano sumnjaju, formirali Vukotić, Brajović i Radulović, a čiji je cilj, prema navodima iz naredbe za sprovođenje istrage, bio likvidacija policijskih funkcionera, službenika ANB, bezbjednosno interesantnih osoba.

Na meti petnaestočlane grupe, prema saznanjima do kojih je došao specijalni policijski tim, bio je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Neki od članova bili su zaduženi za praćenje Katnića, kako bi “upoznali” njegove navike i detalje iz privatnog života gdje se kreće, kada izlazi iz kuće…

Kriminalne grupe, prema aktima Tužilaštva, formirane su prije godinu i podaci do kojih su istražitelji došli ukazuju da, osim planiranih likvidacija, pojedini osumnjičeni su upleteni i u neke ranije odrađene egzekucije terete se za učešće u ubistvima Miloša Šakovića, Gorana Lenca, Đorđa Sekulovića i Nika Roganovića, kao i u pokušajima ubistva Novljanina Duška Roganovića i Podgoričanina Vjekoslava Lambulića, te u iznudama, bombaškim napadima, zelenašenju…

Velika akcija istražitelja započela je na osnovu operativnih podataka da se pripremaju surovi zločini, kao i da se na spisku za odstrijel nalaze i imena istaknutih bezbjednosnih službenika. Detaljnim provjerama već u prvim danima istrage specijalni policijski tim došao je do saznanja o umiješanosti i stranih državljana, te i da je operacija osmišljena na međunarodnom nivou. Nakon mjesec došli su do Erogena Brajovića, albanskog državljanina.

U ovoj akciji prva hapšenja uslijedila su početkom juna nakon što su istražitelji prikupili dokaze. Tada su lisice na ruke stavljene Zlatku Matanoviću iz Skadra, Stefanu Peroviću iz Nikšića (19) i njegovom sugrađaninu Dejanu Vujoviću (21) zbog planiranja više likvidacija. Na spisku osumnjičenih, osim Radulovića, Brajovića i Vukotića, su Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović.

Naredbom je obuhvaćen i Kotoranin Nikola Mršić zbog sumnje da je za materijalnu nadoknadu obavljao prljave poslove. Mršiću se za učešće u ubistvu Gorana Lenca sudi u odsustvu jer je nedostupan crnogorskim vlastima. Prema navodima optužnice, Mršić je 16. septembra prošle godine u 19.15 časova, na pomoćnom stadionu FK Bokelj, s umišljajem ubio Lenca i pokušao da ubije Milana Jovićevića. Za manje od godinu, istražitelji su Mršića povezali i sa četrnaestočlanom kriminalnom grupom.

U ovom predmetu Tužilaštvo ima i zaštićenog svjedoka kodnog imena “Jadranko Jonski” i njegovo saslušanje bilo je najavljeno za 20. avgust, ali je odgođeno za sedam dana. Zaštićeni svjedok iskaz će dati putem videolinka.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend