Hronika

Do Kvon će biti izručen SAD-u

Do Kvon ( (Photo: Coinage))

Kralj “kripto valuta” Do Kvon biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD) koje ga gone za krivična djela počinjena u oblasti finansijskog poslovanja, saopšteno je iz podgoričkog Višeg suda.

Ovaj sud je odbio molbu Južne Koreje za izručenje Do Kvona.

Odluka da se Do Kvon izruči SAD-u uslijedila je nakon što je Apelacioni sud naložio Višem sudu da odluči da li će “kralj kripto valuta” biti izručen Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Američkim Državama, piše Pobjeda.

Ranijim rješenjima Viši sud je konstatovao da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju Do Kvona i ostavljao ministru pravde Andreju Miloviću da odluči kojoj od država molilja će dati prednost.

Međutim Apelacioni sud je ukazao da ministar pravde odlučuje samo u redovnim postupcima ekstradicije, a da je osumnjičeni Do Kvon pristao da bude izručen, u skraćenom postupku, državama koje su tražile njegovu ekstradiciju.

Branilac Do Kvona, advokat Goran Rodić je ranije za Pobjedu saopštio da bi njegov branjenik, shodno zakonskim razlozima, trebalo da bude izručen prije Južnoj Koreji nego Sjedinjenim Američkim državama (SAD).

“Svi zakonski razlozi odnosno Evrposka konvencija o ekstradiciji, bilateralni ugovor koji imamo sa Amerikom i crnogorski Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći stoprocentno upućuju da Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji, kada se bude donosila takva odluka”, precizirao je advokat Rodić.

Sa druge strane, ministar pravde Andrej Milović, je komentarišući da li Do Kvona treba uzručiti Južnoj Koreji ili SAD, naveo da je to politička odluka.

“SAD su naš glavni spoljnopolitički partner, želimo da što prije potpišemo bilateralni sporazum o izručenju da bismo na taj način napravili pravni okvir za buduća izručenja”,­­ poručio je tada Milović.

“Kralj kripto-valuta” Do Kvon i njegov saradnik Hon Čand Jun uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu odakle su sa lažnim pasošima Kostarike pokušali da odlete za Dubaji.

Prilikom pretresa policija je kod njih pronašla i putne isprave Belgije.

Tokom sudskog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici zbog falsifikovanja isprava Korejci su prilikom davanja odbrana tvrdili da su sa pasošima Kostarike i Belgije, koje su dobili preko agencije u Singapuru, putovali po svijetu, te da iz tog razloga nijesu sumnjali u njihovu vjerodostojnost.

Do Kvon je kazao i da su, nekoliko dana nakon što su dobili pasoše Belgije, on i njegov saradnik vidjeli da su imena kao i datumi rođenja u pasošima pogrešni i da ih iz tog razloga nijesu koristili.

“Nijesmo sumnjali da može da dođe do takve greške pa nijesmo provjeravali pasoše prilikom primopredaje. U trenutku kada smo se obratili za pasoš Belgije, aplicirali smo i za pasoše Granade,taj zahtjev je odbijen, dok nam je zahtjev za pasoš Kostarike usvojen, usljed čega smo izgradili odnos povjerenja sa ovom agencijom”, kazao je Do Kvon.

Hon Čand Jun je prije 10 dana izručen Južnoj Koreji.

20

avatar
1000
9
11
0
 
19
HairLovcenskaEnaS'ćoškaMiloš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hair
Gost
Hair

Znači Dritan pobijedio i Spajića i Milovića.Koliko je sve ovo koštalo?Kako se trguje ovo je epski.Hoće da spase Rada po svaku cijenu.Čuš neko dao 100000 e da optuže Rada Nevinoga…Sad će i Milo Božović biti slobodan,ko će da se kladimo?

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ne daju ameri ni ono ispod nokata, oni smatraju da je sve njihovo od nafte i plina, preko duvana i droge pa do sada kripto valuta ! Kaubojska posla !!!

Dudule
Gost
Dudule

Moga je ovaj Kvon koji bitcoin castit prije no ode.

Miloš
Gost
Miloš

Nema, on je švorc i obična lopuža.

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Taj kome je “dao” ga i šalje

Car
Gost
Car

Bolje kući da ste ga poslali vezan je’ ili ga pitat dje ćeš Kvon i poslat ga tamo, jer mi da tražimo nekog iz Amerike ili Koreje ne bi nam ni odgovorili bez nas iskulirali ,a on je ove milijardere izrešeta nije sirotinju

The judge
Gost
The judge

Bgm ako Milovic bude u krajnjem odlucivao,čuvaćemo ga u Cetinjskom muzeju kaomonog Turčina.
Unosan biznis politika..sprdnja

Petar
Gost
Petar

Što se žuri sa izručenjem da se prvo ispita šta ima sa Milojkom

Canon
Gost
Canon

Zato ga i miču

Miloš
Gost
Miloš

Pa ispitajte više, čovjeka leži godinu dana.

Bokelj
Gost
Bokelj

Zašto

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Proziva, Spajića

nikola9999
Gost
nikola9999

Greote, da se ja sto pitam urucio bih mu diplomatic passaport i u vladu ga ubacio. Uzmite te pare da razdusite ovu nesretnu drzavu i cuvajte ovog coeka ka oci u glavu!

Jelena
Gost
Jelena

Tako je, bolje njega zadrzat dok ne otplatimo drzavni dug. Covjek je suvo zlato. Hahah

Aloooo
Gost
Aloooo

Zasto se izmedju Juzne Koreje i Sad bira SAD??? Koja nam je korist od toga izbora???

Ena
Gost
Ena

Pa ima li iko da je mislio da ga neće izručiti SAD? Imperijalizam, svjetski policajac, to ti je.

Brat
Gost
Brat

Aloooo, prvo: Novac treba da legne u bankama ujka Sema, a ne Južne Koreje, drugo: Do Kvonov jaran iz Crne Gore bude u šakama Amera, i treće: Do Kvon da dijeli svoje stečeno bogato iskustvo, sa kolegama iz Amerike.

Aloooo
Gost
Aloooo

@brat tako je. Ali se pitam sta smo mi istrgovali sa Amerima??? A sta smo sve mogli sa Korejancima?

Struhar
Gost
Struhar

A ti bi ga Putinu izručio, da ispadne kroz prozor ili se pokliza na sapun?

Ena
Gost
Ena

Dočim će u Americi uživati u blagostanju u logoru Gvantanamo, iz koga niko nikad izašao nije. Ajd prti.

Send this to a friend