Hronika

Državni udar: Nikić i Čađenović na spisku

Na osnovu novih prikupljenih podataka Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal proširiće u narednih nekoliko dana istragu o planiranju terorističkih napada u Crnoj Gori na više osoba za koje postoje osnove sumnje da su upletene u stvaranje logističke mreže za djelovanje u noći 16. oktobra, piše Pobjeda.

Prema informacijama ovog lista, na spisku Milivoja Katnića naći će se, između ostalih, Ananije Nino Nikić i Mihailo Čađenović.

Novi detalji u istrazi Specijalnog tužilaštva ukazuju da su Nikić i Čađenović bili u kontaktima sa osobama koje su involvirane neke posredno, neke direktno u organizovanje grupe, čiji su planovi osujećeni policijskom akcijom i hapšenjem 15. oktobra, dan pred glasanje na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

„Služba za prevođenje“

U fokusu istrage Ananije Nikić je dospio nakon intrigantne priče koju je u srpskim medijima iznio bivši srpski obavještajac Slavko Nikić, nekada vrlo aktivni specijalac na Kosovu.

Prema ispovijesti Slavka Nikića koju je do detalja ponovio na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu u Beogradu njemu je u proljeće prošle godine već pominjani Ananije Nino Nikić, u društvu čovjeka koji se predstavljao da je agent ruske obavještajne službe FSB, direktno nudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da „izazove haos u Crnoj Gori”.

Crnogorski istražni organi osnovano sumnjaju da je intrigantni Rus iz Nikićeve priče, koji je u martu 2016. tragao za sposobnim izvođačima terorističkih aktivnosti, niko drugi do – Vladimir Popov (36), čovjek za kojim je Interpol Podgorica raspisao potjernicu, označavajući ga, uz Eduarda Širokova (45), za glavnog organizatora grupe koja je trebalo da izazove krvoproliće na kraju izbornog dana 16. oktobra.

Nikić je na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu u Beogradu, kojem je prisustvovao i domaći specijalni tužilac Saša Čađenović, ustvrdio da je odbio da učestvuje u pripremanju terorističkih napada.

Zašto se Slavko Nikić, tek nakon devet mjeseci od događaja, a puna dva mjeseca nakon otvaranja istrage o planiranju terorizma, odvažio da javno govori o „nepristojnoj ponudi” za sada je tajna. Nepobitno je, međutim, utvrđeno da se događaj o kojem govori bivši srpski agent stvarno odigrao marta 2016. godine u Beogradu, kancelarjama Društva srpskih veterana i dobrovoljaca na Vidikovcu.

Potraga

Nekih novih detalja koje bi javnost mogla znati za sada nema. Ananija Nina Nikića crnogorski istražitelji nijesu mogli saslušati jer se ne nalazi na podgoričkoj adresi gdje mu jeprebivalište.

Prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, Nikić je Crnu Goru napustio još 9. novembra prošle godine i od tada mu se gubi trag.

Da bude zanimljivije, Nikić je tada bio u prevodilačkoj misiji: iz Skoplja se, u Beogradu, pridružio liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Daje Podgoričanin Nikić bio vrlo blizak liderima DF-a, potvrdila je nedavno i poslanica Fronta i funkcioner Mandićeve Nove srpske demokratije Marina Jočić.

Nino Nikić jeste prevodilac i čovjek koji je prevodio svim crnogorskim opozicionarima. Od Mandića, Bečića, Krivokapića, lidera Demosa, Milića, Damjanovića do mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija. To je čovjek koji je dovodio ruske televizije u Crnu Goru ustvrdila je Jočić. Izjavu poslanice DF-a kasnije su javno demantovali iz Krivokapićeve SDP i Bečićevih Demokrata, ali se ostali crnogorski opozicioni političari, uključujući i sveštenike Srpske pravoslavne crkve, nijesu oglašavali.

Prema informacijama Pobjede, Ananije Nino Nikić zaista barata ruskim jezikom jer je jedno vrijeme radio u Rusiji, ali nije ovlašćeni prevodilac. Možda će svoju ulogu sam razjasniti, kad jednog dana bude dostupan ovdašnjim istražiteljima.

Mandićev vozač

Krajem protekle neđelje o sopstvenom učešću u čitavoj priči govorio je i Mihailo Čađenović. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saslušao je u petak Čađenovića, vozača Andrije Mandića, jednog od lidera Demokratskog fronta. Čađenović, prema informacijama istražitelja, upravlja automobilom ,,reno fluence“, službenim automobilom DF-a, kojeg pominje srpski obavještajac Slavko Nikić.

Da li je bilo još nekih intrigantnih „prevodilačkih” ili drugačijih misija, nije poznato. Indikativna je činjenica da je Čađenović saslušavan više od dva sata u prostorijama Specijalnog tužilaštva i da je i dalje pod lupom istražitelja.

Zatvaranje kruga

Mnogi su javno sumnjali u namjere Specijalnog tužilaštva da, osim procesuiranja uhapšenih državljana Srbije, ozbiljno istraži detalje, ali i uloge ljudi iz Crne Gore u organizovanju akcije izazivanja haosa 16. oktobra.

Čak su, u prvom talasu optužbi, Katnić i ekipa iz Tužilaštva i policije optuživani da su, u korist vlasti Mila Đukanovića, inscenirali priču o terorizmu, da je riječ o „lažnom državnom udaru“.

No, nakon prezentacije dokaza, svjedočenja Mirka Velimirovića, sporazumnog priznanja Sinđelića i dodjeljivanja statusa svjedoka saradnika, potjernica Interpola za ruskim državljanima, Eduardom Širokovim i Vladimirom Popovim, te hapšenja Predraga Bogićevića i Nemanje Ristića potpuno je iščilila, nestala teza o ,,namještenoj igri“.

U međuvremenu, na osnovu novih detalja istraga je utvrdila da su Ananije Nikić i Mihailo Čađenović vrlo bliski saradnici lidera Demokratskog fronta, što navodi na zaključak da u slučaju ,,uvoza terorizma” postoji politička pozadina i da tužilaštvo nastoji da utvrdi konkretan angažman pojedinaca iz vrha DF-a.

Zato će u danima i sedmicama pred nama biti od izuzetne važnosti da se prate sljedeći potezi Specijalnog tužilaštva, jer priča o dešavanjima oktobra 2016. godine mora da ima sudski epilog.

Send this to a friend