Hronika

GA osudila komentarisanje Rakočevića: Pokušaj pritiska na sudsku vlast, zastrašivanja…

Građanska alijansa (GA) osuđuje komentarisanje sudske odluke šefa poslaničkog kluba DPS, Nikole Rakočevića, a posebno raduje da je strukovno Udruženje sudija odmah reagovalo i zaštitilo dignitet profesije.

<<<Rakočević: Nedopustiva odluka da se Vojvodić brani sa slobode<<<

Za GA ova neprimerena izjava problematična je iz više razloga.

“Prvo, krši osnovni princip podjele vlasti i pokazuje nepoštovanje sudske instance, a posebna težina ovog čina je u tome što dolazi u osjetljivom trenutku integrativnog procesa u kome Crna Gora mora da dokaže napredak u vladavini prava”, ističu u GA.

Drugo, naglašavaju u ovoj NVO, zanemaruje se činjenica da je istražni sudija u jasnom i preciznom obrazloženju ukazao na propuste u zahtjevu tužioca za određivanje pritvora, pozivajući se i na primjere iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, pa je bilo za očekivati da se poslanik upozna sa istim i pohvali ovako profesionalno obrazloženu odluku, a pri tome opet se olako prelazi preko propusta u radu tužilaštva koje ne snosi posledice zbog toga.

“Na kraju predizborne poruke i ozbiljnost čina koji se goni, ne mogu biti izgovor za grubo miješanje jedne grane vlasti u drugu, niti zaboraviti na činjenicu da je u pitanju još uvijek dijete kojem treba pomoć, a ne javni linč”, ističu u GA.

Prema njihovim riječima, to što je ova izjava data ne samo u lično, već i u ime vladajuće partije, od šefa poslaničkog kluba, koji pri tome najavljuje i izmjenu legislativnog okvira, daje joj posebnu težinu imajući u vidu ulogu parlamenta u demokratskim društvima.

“Pravo osumnjičenog na prezumpciju nevinosti jedan je od ključnih uslova za pravičan krivični postupak i ne prihvatljivo je njegovo otvoreno kršenje. Ovaj član nedvosmisleno upućuje upravo na nezavisan sud, koji je jedini kompetentan da odluči o eventualnoj krivici počinilaca krivičnih djela. Imajući u vidu dugu istoriju i opštu prihvaćenost ovog pravnog načela u demokratskim društvima, postavljamo pitanje, koji to „pravni tim“ može predložiti takav civilizacijski iskorak koji bi poništio ključne akte za zaštitu temeljnih ljudskih prava?”, pitaju u GA.

Kako su naglasili, ovakve izjave poslanika, u ime vladajuće partije, predstavljaju i svojevrstan pokušaj pritiska na sudsku vlast, ali i pokušaj zastrašivanja i otvorenog političkog uticaja na sudstvo, na koji godinama unazad upozorava međunarodna zajednica.

“Posebno brine što ovaj čin iz Skupštine nije usamljen, već ih je bilo sa još nekih visokih političkih pozicija”, ukazuju u GA.

Dalje navode da, ukoliko reakcija institucija nije adekvatna to ne znači da zakoni nisu jasni već prije svega treba preispitati rad onih koji ih sprovode.

“Individualna odgovornost u institucijama sistema je ključ uspjeha svake uređene države. Podsjećamo da je upravo pitanje (ne)zavisnosti crnogorskog sudstva, jedan od problema u okviru poglavlja 23 koji koči dalji tok evropskih integracija. Cilj ovog poglavlja je stvaranje preduslova za nezavisno i nepristrasno sudstvo, s neophodnim kapacitetima za zaštitu vladavine prava”, kazali su u GA.

Apeluju i na akademski sektor da bude glasniji u ovom slučaju i zaštiti pravnu struku u ovom osjetljivom činu i vremenu.

S.Đ.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
JežVirusGazi to MILOGen. DukljaninSvjefol
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jež
Gost
Jež

Što se, gospodo iz GA ne javljate kad iz DF, Demorkatske i opozicionih kombi partija, svkodnevno vrši pritisak na tužilaštvo i sud.Ide se, čak toliko daleko da se upućuju prijetnje sa najmračnijim porukama.
Drugo, nijesam čuo niti pročitao da ste osudili g nusni čin uništavanja spomen ploče.
Čiju stranu vi podržavate- građansku nijeste sigurno.Dosta je više vaše mimikrije.

Gazi to MILO
Gost
Gazi to MILO

priveo bih ja ove iz GA da malo GAle u spuz.. ne sjecam se da sam nedje procitao da se osudili pritisak na sud u NK, pa pritisak na sud onih 10ak krezubih u BP kad su vrsili pritisak na sud da se ne osudi onaj rakocevic ili kako li se vec preziva, ne sjecam se da ste osudjivali cin… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A kad opozicija radi iste stvari, i to puno neprimjerenijim jezikom, garnirano uvredama na račun pravosuđa- onda to nije pritisak? Zanimljivo… Složiću se da niko iz politike ne smije učti pravosuđe poslu, ali neka princip važi za sve.

Svjefol
Gost
Svjefol

Ko su ovi?

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

A mi gradjani zahtjevamo da ovakve NVO ne nastupaju sa dvostrukim arsinima! Kad su pristalice SPC divljali po nasim ulicama i napadali policiju, zar ti nije bilo vrsenje priiska na sudstvo da puste Joanikija i popove? Vi niste gradjanska vec Srpska Alijansa! SRAMOTE

MILOS
Gost
MILOS

Kakva ste vi GA? Da li ste osudili pritisak na sud kada su se ispred NK suda okupile pristalice DF-a tražeći Oslobađanje Joanikija, ili kada je iz Skupštine poslanik DF-a tražio oslobađanje onog huligana koji je polomio tablu u Piperima?

Virus
Gost
Virus

A kako ti znaš da je ovaj polomio tablu ? Imaš presudu ?

Send this to a friend