Hronika

Hapšenja u BiH zbog krijumčarenja migranata iz Crne Gore

foto: Anadolija

Postupajući pod nadzorom tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Granične policije BiH, od ranih jutarnjih sati vrše pretrese objekata na području Sarajeva i Mostara, saopštilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

U okviru operativne akcije “Centar” sprovedena je opsežna istraga kojom su obuhvaćene osobe osumnjičene da su organizovale krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Indije, Pakistana, Irana i drugih zemalja.

Prikupljeni su dokazi da su ilegalni migranti u BiH krijumčareni sa područja Crne Gore i Srbije, nakon čega je organizovan njihov ilegalni boravak i smještaj u BiH, te dalji prijevoz i krijumčarenje prema zemljama EU, za šta su organizatori ilegalnim migrantima naplaćivali iznose od oko 4.000 eura po osobi.

Među osumnjičenim osobama, ima i stranih državljana, koji su se u BiH lažno predstavljali kao migranti i prikrivali svoje razloge boravka u BiH kako bi mogli stupati u kontakt sa ilegalnim migrantima, vršiti kaznena djela i ostvarivati nezakonitu imovinsku korist.

Operativna akcija “Centar” predstavlja značajnu aktivnost u borbi na otkrivanju i spriječavanju krijumčarenja ilegalnih migranata preko teritorije BiH.

Send this to a friend