Hronika IZ HAŠKOG TUŽILAŠTVA CRNOGORSKIM KOLEGAMA DOSTAVILI DOKAZE O RATNIM ZLOČINIMA

Haško tužilaštvo traži od Crne Gore istragu protiv 15 osoba

Haško tužilaštvo je crnogorskom Specijalnom državnom tužilaštvu dostavilo spise predmeta o ratnim zločinima za procesuiranje 15 osoba, piše Dan.

Ta istraga je tajna, a kako je saopšteno iz Haga, radi se istrazi za teške zločine, koji uključuju i seksualno nasilje.

Kako je kazao Serž Bramerc, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, tužilaštvo nastavlja da jača direktnu poršku državnim tužiocima u zemljama bivše Jugoslavije.

“Tokom ovog izvještajnog perioda uručili smo vlastima Crne Gore traženi dosije koji se odnosi na više od petnaest osumnjičenih protiv kojih se sada može sprovesti istraga za teške zločine, uključujući i seksualno nasilje”, rekao je Bramerc.

On je dodao da ti događaju pružaju značajnu priliku da pomenute države jasno pokažu opredijeljenost za utvrđivanje pune odgovornosti, naročito u odnosu na osumnjičene visokog ili sred njeg ranga koji su do sada uživali sigurno utočište i nekažnjavanje.

“Tužilaštvo će nastaviti da direktno sarađuje sa svojim partnerima na državnom novu u cilju podrške daljim istragama i krivičnom gonjenju. Diplomatska podrška Evropske unije i drugih partnera biće od ključnog značaja. Htio bih da ponovo naglasim značaj potrage za nestalim osobama u bivšoj Jugoslaviji. Tužilaštvo i dalje blisko sarađuje sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i državnim organima nadležnim za nestale osobe i možemo izvijestiti da naši napori proizvode značajne rezultate”, naveo je Bramerc.

Prema njegovim riječima, putem te saradnje između međunarodnih i državnih organizacija, prije nekoliko sedmica otkrivena je nova masovna grobnica u Kiževku u Srbiji, gdje se sada vrši ekshumacija.

“Isto tako, pomoć našeg tužilaštva doprinijela je pronalaženju četiri lokacije grobnica u Bosni i Hercegovini tokom ovog izvještajnog perioda. Više od dvije decenije od okončanja sukoba, 10.000 porodica i dalje čeka da sazna sudbinu svojih voljenih. Pronalaženje svih nestalih osoba predstavlja humanitarni imperativ”, kazao je Bramerc.

Prvi čovjek Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić kazao je nedavno u intervjuu za Dan da je odjeljenje na čijem čelu se nalazi po nalogu SDT-a u deset predmeta prikupljalo podatke vezano za postojanje sumnje da je izvršeno krivično djelo ratni zločin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
RADOJKA
Gost
RADOJKA

Sigurno su po obicaju Srbi krivi.A sta je bilo za vrijeme rata u Bosni.Crnogorski drzavljani iz Bukovice muslimani, napravili su teski zlocin i na najgori nacin, nije za pomenuti.Iz sela Trpinje i Ponikve ta sela pripadaju Bosni, tacnije okolina Čajniča.Muslimani moje komsije na najbrutalniji nacin ubili su civili zene i djecu, i starije ljude.A jesu li privedeni pravdi, nisu setaju… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Vise od 15??? Samo iz jednog grada sa sjevera ima ih vise od 15! Sedmi bataljon,dobrovoljci…

Marko Marko
Gost
Marko Marko

Biće ovo dobar test nove vlasti.

Krsto
Gost
Krsto

Vojvode, Pipuna i ovih velikih Srba na tom spisku nema sigurno, jer oni puske gledali nijesu. Garantujem!!!

Tehno
Gost
Tehno

A sto su ti srbi krivi bitango jedna

Svijedok6
Gost
Svijedok6

TEHNO ,ne radi se o krivici Srba kako iskrivljujes stvar .Krsto usvom komentaru iskljucuje Pipuna kao krivca jer on nije mogao zbog gradje niti mitraljezac ,izraz koji cesto koristi u skupstini u izlivima mrznje prema Albancima.

Radi se o osumnjecenim za ratni Zlocine
Ne shvatljivo je da nacijom zelis abolirati zlocin.Shodno krivici slijeduje i kazna
A Pipunu cvrga.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ja ću ti tehno odgovorit,srbi su pošten i vrijedan narod ali uvjek izaberu bitange na vlast.

Crnogorska Boka
Gost
Crnogorska Boka

Nisu srbi, nego četnici i veliko srbi! Ostavi nevine roda svoga, s mirom !

nole
Gost
nole

zato Vojvoda i Pipun su gurali ispred sebe one naivne koji ma je Risto ispro mozak

Markoni
Gost
Markoni

Tu bi cio DF trebao, mada i DPS poneko, naravno i SNP. Vlada definitivno, bez mrzovoljnog i narcisoidnog podpresjednika

Send this to a friend