Hronika

HRA: Izabran sedmi predsjednik suda uprskos sudskoj zabrani

Sudski savjet je na sjednici održanoj 7. februara, izabrao sudiju Mihaila Anđelića za predsjednika Osnovnog suda na Žabljaku, iako je on do sada bio biran na tu funkciju četiri puta. Izborom Anđelića po peti put za predsjednika istog suda, Sudski savjet je postupio suprotno Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, koji zabranjuje da funkciju predsjednika suda obavlja osoba koja je prethodno dva puta bila birana na to mjesto, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

“Podsjećamo da je Sudski savjet prošle godine nezakonito sproveo izbor čak pet predsjednika osnovnih sudova i predsjednice Vrhovnog suda, koji su već dva ili više puta obavljali dužnost predsjednika istih sudova. Tako su, uprkos zakonskom ograničenju od dva mandata, za treći mandat izabrani Milica Jovović, predsjednica Osnovnog suda u Danilovgradu, Radule Piper, predsjednik Osnovnog suda u Bijelom Polju, Hilmija Sujković, predsjednik Osnovnog suda u Plavu, i Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda, za čiji izbor postoji i ustavna zabrana”, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako dodaju, za predsjednike Osnovnog suda u Rožajama i Osnovnog suda u Kotoru izabrani su sudije Zahit Camić i Branko Vučković koji funkcije predsjednika sada obavljaju u čak šestom i osmom mandatu.

Pred Upravnim sudom je u toku spor po tužbi sudije Predraga Krstonijevića, protivkandidata predsjedniku Branku Vučkoviću, koji je, pored ostalog, osporio i kršenje zabrane prekomjernog izbora iste osobe za predsjednika istog suda, dodaju iz Akcije za ljudska prava.

Oni ističu da je Grupa država protiv korupcije (Groupe d’Etats contre la corruption – GRECO) Savjeta Evrope, koju čini 50 država, preporučila je Crnoj Gori da ograniči prekomjernu koncentraciju ovlašćenja u pravosuđu i nedavno je u tom smislu kritikovala treći izbor Vesne Medenice na funkciju predsjednice Vrhovnog suda, kao i izbor predsjednika sudova koji su birani bar tri puta na funkcije predsjednika istih sudova.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Veka kanarinka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veka kanarinka
Gost
Veka kanarinka

Sve su to Milove instalacije! Instalacija v. d. stanja u VDT-u, Instalacija v. d. stanja u Sudskom savjetu, Instalacija v. d. stanja predsjednika Ustavnog suda, Instalacija v. d. stanja predsjednika DIK-a, Instalacija v. d. stanja direktora ASK-a, Instalacija predsjednice Vrhovnog suda, koja je prema mnogim ocjenama, i unutra i vani, izabrana neustavno treći put…

Send this to a friend