Hronika

HRA: Vlada da angažuje stranog eksperta za istragu ubistva Duška Jovanovića

I petnaestu godišnjicu ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana, Duška Jovanovića, dočekujemo bez odgovora na pitanja ko je sve učestvovao u izvršenju ubistva, ko ga je i zašto naručio i ko je odgovoran za to što do danas istraga nije dovela do ozbiljnijih rezultata, saopštili su danas iz Akcije za ljudska prava (HRA), apelujući na Vladu da hitno angažuje inostranog eksperta u cilju objektivnog i stručnog sagledavanja toka i rezultata dosadašnje istrage.

“Takva analiza bi pomogla i rad Komisije za praćenje istraga napada na novinare i bila u opštem interesu sprovođenja pravde i obezbijeđenja vladavine prava u Crnoj Gori”, smatraju u Akciji za ljudska prava.

U toj organizaciji podsjećaju da je samo Damir Mandić okrivljen i pravosnažno osuđen kao saizvršilac i to poslije maratonskog jedanaestogodišnjeg procesa u kome je suđenje tri puta ponavljano.

“Uprkos nedovoljnim rezultatima istrage i primjedbama na propuste, vođenje dosadašnje istrage od strane državnog tužilaštva nije temeljno preispitano. Činjenica da se ubistvo osnivača i glavnog i odgovornog urednika medija koji je bio izrazito kritično nastrojen prema vlasti uopšte dogodilo, i da do danas nije rasvijetljeno, u kontinuitetu ugrožava slobodu izražavanja i vladavinu prava u Crnoj Gori”, ocjenjuju u HRA.

Kako dodaju, izvještaj “Nerasvijetljeno ubistvo direktora i glavnog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora”, koji je HRA objavila prije tri godine i dostavila Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije i Vrhovnom državnom tužilaštvu, ukazuje na to da istraga ubistva nije temeljno sprovedena, odnosno, da javnosti nisu poznati odgovori na neka od najvažnijih pitanja, koja su, na primjer, dovela do otkrivanja ubica novinara Slavka Ćuruvije u Srbiji.

“Postavili smo pitanja – da li je adekvatno istraženo ko je sve prijetio Jovanoviću, šta su državni organi preduzeli da ga zaštite, da li je Služba državne bezbjednosti, na čijem čelu se nalazio današnji premijer Duško Marković, vodila Jovanovićev dosije i da li ga je pratila, na koja javnost do danas ne zna odgovor”, kažu u HRA.

Zato pozdravljaju odluku Komisije za praćenje istraga napada na novinare, donijetu na sjednici održanoj u oktobru 2018. godine, da se angažuje inostrani stručnjak za istragu atentata, koji bi nepristrasno sagledao šta je sve preduzeto u istrazi ubistva Jovanovića i dao preporuke za njeno dalje vođenje, a što je bila jedna od preporuka HRA izvještaja.

“Komisija je 19. oktobra 2018. godine uputila dopis Vladi, u kojem je navedeno da će, u cilju otkrivanja počinilaca i nalogodavaca ubistva u slučaju Duška Jovanovića, ali i drugim slučajevima gdje je potrebno unaprijediti djelotvornost istrage, predložiti angažovanje stranog eksperta iz Evrope ili Amerike – FBI agenta iz raznih oblasti (balistike, forenzike, sudske medicine), kao što je to uradila i Uprava policije u slučaju ranjavanja novinarke Olivere Lakić. Vlada do danas nije dala komentar na ovaj prijedlog Komisije iz nepoznatih razloga. Očekujemo da se odgovor da bar u povodu godišnjice Jovanovićevog ubistva”, naglasili su u HRA.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
21 MAJLjumaVelimir136@gmaiLove Me now
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
21 MAJ
Gost
21 MAJ

Leleškinje boboškinje….koga ćete ? To je igra iz moga đetinjstva…jedan je to odrobija a sad biste ponovo.

Ljuma
Gost
Ljuma

Hoce vlada da vam otkrije,jer ce na kraju biti otkriveni oni ili njihovi clanovi,isto kao i za lakicku, sto su lagali,znaju oni koga stite. Upadaju u KC da mijenjaju dokaze kod sudskog vještaka.

Velimir136@gmai
Gost

Ne mlatite gluposti!

Love Me now
Gost
Love Me now

Hajde neka dodje taj strani strucnjak, mislim da je jedini okrivljeni koji je sjedio pozadi u Golf dvojku kupe, dosta bio unutra, ajde sad neko drugi, e stvarno nema smisla, a ?

Send this to a friend