Hronika

Ima li posla za tužilaštvo: Laković najavio krivičnu prijavu, stručnjaci opominju, Milović će tražiti procjenu bezbjednosti

Sa posljednje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu (Foto: Skupština Crne Gore)
Sa posljednje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu (Foto: Skupština Crne Gore)

Informacije saopštene, odnosno dobijene na zatvorenim sjednicama skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, po pravilu, ne bi smjele uopšte da se iznose u javnost, saopštila je pravnica Snežana Jonica. Ona je istakla da članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu po osnovu te funkcije dobijaju pravo na pristup tajnim podacima i prije ostvarivanja tog prava potpisuju izjavu da će sa tajnim podacima postupati u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima Crne Gore.

“Odavanje tajnih podataka je članom 369 Krivičnog zakonika definisano kao krivično djelo za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina, a u slučaju kada se odnosi na podatke označene “strogo tajno” predviđena je kazna zatvora od tri do 15 godina ( “Ko neovlašćeno nepozvanom licu saopšti, preda ili učini dostupnim tajne podatke koji su mu povjereni ili do kojih je na drugi način došao” kazniće se zatvorom od 1 do 8 godin). U istom članu Krivičnog zakonika jasno je utvrđeno šta se smatra tajnim podatkom, kako bi se razgraničilo koji su to podaci čije odavanje podrazumjeva krivičnu odgovornost”, kazala je Jonica za Portal RTCG, bivša zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu i bivša članica Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

<<<Milović: Šuković mi namješta afere, sa BIL licima nemam nikakve veze<<<

Prema njenim riječima tajnim podatkom se smatra podatak koji je označen jednim od sljedećih stepena tajnosti: “strogo tajno”, “tajno”, “povjerljivo”, “interno”, a čije bi odavanje prouzrokovalo – ili bi moglo da prouzrokuje – štetne posljedice po bezbjednost, odbranu ili političke ili ekonomske interese Crne Gore.

“Tajnim podatkom u smislu ovog člana ne smatraju se podaci koji su usmjereni na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, na teške povrede osnovnih prava čovjeka, kao i podaci koji za cilj imaju prikrivanje učinjenog krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći zatvor od pet godina ili teža kazna”, ukazala je Jonica.

Nakon što su Vijesti objavile, kako su naveli, informacije sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost, koja je održana u petak, oglasili su se predsjednik ovog skupštinskog tijela Miograd Laković i članovi Danijel Živković (DPS), Nikola Zirojević (SD), kao i ministar pravde Andrej Milović. Ističu da informacije koje su prenijete iz takozvane “gluve sobe” nijesu tačne. Laković je najavio i krivičnu prijavu protiv NN lica zbog odavanja službenih tajni.

Laković je kazao da je sve iznijeto u “Vijestima” sa zatvorenog dijela sjednice, apsolutno netačno.

“Kao redovan konzument medijskog sadržaja ‘Vijesti’ žalim što dozvoljavate da vas neko zloupotrebljava i lažnim informacijama podstiče da objavljujete tekstove u ovako ‘informerski’ tabloidnom maniru”, poručio je Laković na društvenoj mreži X.

<<<Zašto će snimci crnogorskog Odbora za bezbjednost završiti na Pornhubu<<<

On je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica zbog odavanja službenih tajni, nakon što su se pojavili detalji sa zatvorenog dijela sjednice tog skupštinskog tijela.

Laković je za Dan kazao da će predlog o podnošenju prijave iznijeti na sjednici Odbora koja je zakazana za sjutra u 10 sati.

“U razgovoru sa kolegama razmotrićemo da zajednički donesemo ovu odluku, a ukoliko predlog ne bude usvojen vjerovatno ću prijavu podnijeti sam”, kazao je Laković.

On je ocijenio da su navodi medija koji se odnose na zatvoreni dio sjednice neistiniti i zlonamjerni.

“Nikakvog ‘zelenjenja‘ poslanika nije bilo”, kazao je Laković.

Poslanik DPS-a i član Odbora Danijel Živković je istakao da sjednice Odbora za bezbjednost koje su zatvorene za javnost imaju za cilj da se saopšte tajni podataci koji javnosti, iz zakonskih razloga, ne smiju biti dostupni.

“Ovakvo pisanje ‘Vijesti’ predstavlja opasan presedan i kršenje zakona”, naveo je Živković na platformi X.

Ministar Milović je ocijenio da od ovakvog pisanja i od ovakvih neistina “jedini ko treba da pozeleni je autor ovakvog uratka”.

“Koji je već jednom priznao da mu naslov ne odgovara tekstu, gdje je takođe targetirao mene. Pozelenjeti jedino i može, jer je očito da onaj ko ovako informerizuje novinarstvo i javnost pocrvenjeti ne može. Eto, toliko imam da kažem u pogledu istinitosti teksta i naslovnice u “Vijestima”, napisao je na istoj platformi i Milović.

On je zahvalio Lakoviću koji je demantovao, kako je kazao, ovu pisaniju.

Poslanik SD Nikola Zirojević naveo je da bez ikakvog interesa da staje u odbranu ministra Milovića sa kojim se oko mnogih stvari ne slaže, tendenciozni naslov “Vijesti” koji se odnosi na zatvoreni dio sjednice Odbora ima samo jedan cilj – kompromitacija čovjeka koji je udario na kriminal bivše vlasti.

Na navode funkcionera PES-a i DPS-a reagovao je autor teksta i urednik “Vijesti” Mihailo Jovović.

“Mislim da poslanik Laković prije podnošenja prijave protiv NN lica treba da sam sa sobom odluči je li ‘apsolutno sve netačno’ u mom tekstu, pa i to da je bilo sjednice Odbora u ‘gluvoj sobi’, u kom slučaju ne može biti krivičnog djela odavanja službene tajne. Zdrava logika nalaže da se ‘odavanje službene tajne’ može odnositi samo na odavanje tačnih informacija sa zatvorene sjednice Odbora. Ako je ‘apsolutno sve netačno’, onda ‘oštećeni’ mogu podnijeti privatnu tužbu protiv mene za klevetu ili uvredu”, rekao je Jovović.

Dodao je da isto važi za poslanika Živkovića.

“Koji tvrdi da je ‘prekršen zakon’, a onda veli da su navodi netačni. Najbolje da se ponovo konsultuju. I u slučaju krivične prijave i tužbe, tužilac ili sud moraće da utvrde jesu li informacije iz mog teksta istinite ili ne, tako što će zatražiti snimak sa sjednice, čemu se unaprijed radujem. A ja tvrdim da su informacije u tekstu tačne, i to mi je najvažnije”, poručio je Jovović.

Jovović je rekao da je Milović, u subotu sam “Vijestima” potvrdio navode sa Odbora iz teksta.

“Čak i one za koje ga nismo pitali, poput pravdanja da ga je Šuković optužio da je bio na slavi u hotelu sa 100 ljudi, među kojima i bezbjednosno interesantne osobe, da se zna sa vlasnicima ugostiteljskih objekata koje je zastupao kao advokat i da sjedi u lokalu u Podgorici u koji zalaze bezbjednosno interesantna lica, ali i sudije, tužioci, policajci itd. A onda danas kaže da su to ‘neistine’. Mogao je reći to sinoć. Ali nije. Tako da, eto jedno lice koje nije NN. Optužbe za ‘informerizaciju’ su apsurdne, jer privatan život javnog funkcionera koji može imati loše bezbjednosne posljedice po državne interese, prestaje to da bude”, zaključio je Jovović, prenose “Vijesti”.

U izjavi za Portal RTCG Ivan Pekić, predsjednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) Crna Gora ističe da je “gluva soba” posebno mjesto, gdje se održavaju sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu i koje su zatvorene za javnost, i gdje informacije imaju određeni stepen tajnosti.

“Što se tiče novih navoda o curenju informacija koje su se našle u medijskom prostoru, apsolutno se slažem sa konstatacijom Miodraga Lakovića oko podnošenja krivične prijave protiv NN lica, jer se mora utvrditi, ko je od poslanika koji su članovi Odbora za bezbjednost i odbranu dostavio ‘Vijestima’ detalje sa zatvorenog dijela sjednice. Ono što javnost mora da zna, ko je osoba koja je pustila informacije iz ‘gluve sobe’ i pri tom ih prenijela medijima. Svi mediji u Crnoj Gori moraju znati da je kažnjivo zakonom iznošenje tajnih podataka, koji iz zakonskih razloga ne smiju biti dostupni. Podnošenjem krivične prijave koja će uslijediti od strane Lakovića, nadležno tužilaštvo mora biti uključeno u sprovođenje istrage”, naglasio je Pekić.

Tražiću novu procjenu bezbjednosti

Nakon sjednice Odbrane za bezbjednost i odbranu, ozbiljno sam zabrinut za ličnu bezbjednost i sjutra ću tražiti novu bezbjednosnu procjenu, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

<<<Milović: Milatović tražio da pomilujem sveštenika koji je činio krivična djela<<<

“Lično smatram da sam ugrožen. Jer ukoliko se iznose podaci o mom privatnom životu i moja kretanja, organizovane kriminalne grupe mogu na vrlo lak način da dođu do mene i da ugroze bezbjednost moju i moje porodice. Tako da, iskreno da vam kažem, osjećam se ugroženo”, naveo je Milović za A plus televiziju.

Milović smatra da je ugrožen pogotovo od kada je predložio određene izmjene ZKP-a da lica iz OKG-a i specijalnih predmeta ne treba posle tri godine da se nalaze na slobodi, ukoliko ne dobiju pravosnažnu presudu.

“Osjećam se ugroženo zbog svih poruka koje od tada dobijam i ovo sada, gdje imamo šefa SPO-a koji bi trebalo da me štiti, on me javno kompromituje, govori moja kretanja. Čak me i poslanik Dritan Abazović pita “jesi li bio u Mađarskoj”, kao da sam ja nešto kriv. Dakle, oni javno govore gdje se ja krećem, s kim, šta, kako, gdje sam bio, umjesto da postoji stepen moje zaštite, ovdje postoji stepen iznošenja svih privatnih podataka i to na najgori mogući način – kroz manipulaciju”, kazao je on.

Milović je dodao da će upravo zbog toga tražiti da mu se izradi nova procjena bezbjednosti.

“Ono što se čulo na Odboru i u gluvoj sobi je nešto zbog čega treba kao ministar pravde i štićena ličnost ozbiljno da se zabrine. Vjerujem da će se zabrinuti i trenutno najodgovorniji čovjek po pitanju bezbjednosti u našem sistemu, a to je Aleksa Bečić, koji je koordinator službi BOK-a, i ministar unutrašnjih poslova. Ovo što je meni urađeno, za sada se još nije desilo – da dio sistema iznosi javne podatke o ministru pravde. Tako da, od sjutra kreće nova faza kada su u pitanju moje aktivnosti prema institucijama”, poručio je Milović.

12

avatar
1000
9
3
0
 
10
MilaCRNOGORKA KOTORKomsijaKomitamarius
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila
Gost
Mila

I pored pomenite teme Tužilaštvo bi moglo samo odreagovati, da ne čeka nečiju prijavu! EVO PLJEVLJA SU HIT VIJEST! Gradonačelnik Pljevalja,slavi li slave, razne praznike Srbije u sred Crne Gore, kršeći Ustav i zakone Crne Gore, kao i novac građana, ali koga se to uopšte tiče!? Samo neka mi još neko kaže, da su profunkccionisale institucije u našoj zemlji !?… Više »

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Bravo Miloviću, pravda i istina mora na kraju pobijediti . Samo naprijed ,podrška .

Komsija
Gost
Komsija

Jedino Milovicu vjrrujem

Komita
Gost
Komita

Milovic ih sve razotkrio

Ludak
Gost
Ludak

Sada su vam krive vijesti.crne li Vlade sada sDržavom upravljaju osobe kojim se sudi za najteža krivična djela Ne kažem da su krivi al se vodi sucki postupak.Opštinom upravlja lice iz zatvora itd Vama je bio cilj srušiti Mila A vi gori od ikog .

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Samo da bi došli na vlast .A koliko su sposobni i pošteni ?

!!!
Gost
!!!

Pa VESTI su u službi srbijanske BIA-e.Što je to čudno?Zar ne vidite da su se svrstale na stranu Milatovića,DF-a i Demokrata protiv Spajića i Milovića?Moraju da štite i radove D.Abazovića koji je njihovo čedo i kojeg su oni postavili na to mjesto.Evo nas s kokicama i čekamo da se uloga Vesti konačno raskrinka.

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Više je vrijeme .Najgori medij .

🇲🇪N🇲🇪K🇲🇪
Gost
🇲🇪N🇲🇪K🇲🇪

Ni malo mi mio nije Milović. Ali izgleda da je čačnuo osobe koje štite Vesti (Abazović, Šuković, Adžić).
A garantujem da je na tragu još bitnijoj osobi za Vesti, zbog toga je ovaj napad od strane Vesti.
Ko je ono vlasnik Vesti?

Bane
Gost
Bane

Politicari, smucili ste se vise ovom narodu, svi ste isti.

marius
Gost
marius

Jesu poštenom.narodu,I onom što se nije proda za glas,vjeru, naciju,posa,privilegije. No takvih je danas u CG malo moj druže, tako da nije dobra rabota odje nikako. Svakodnevno ćemo morat ih gledat, slušat,I od njih svašta doživljavat .

amo
Gost
amo

Jovovića u ZIKS pod hitno,dosta su Vijesti neistina napisale,a nisu odgovarali.

Send this to a friend