Hronika Ministarstvo poljoprivrede nakon dobijenog nalaza analize vode i ribe

Inspekcija će tražiti maksimalne kazne za EPCG i direktora Termelektrane

Nakon dobijenog nalaza CETI-ja analize vode i ribe iz Ćehotine, poljoprivredni inspektor će Sudu za prekršaje u Bijelom Polju podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv EPCG i predlaže da se to pravno lice i direktor Termoelektrane Pljevlja Vladimir Šestović proglase krivim za pričinjene prekršaje i da im se izreknu maksimalne kazne propisane Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi. Maksimalna kazna, prema odredbama ovog zakona, za pravno lice iznosi 20.000, a fizičko 2.000 eura.

To je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede nakon što su analize uzoraka vode i ribe iz Ćehotine, koju je uradio Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), potvrdile da je u rijeku iz Termolektrane ispušten visok sadržaj nedozvoljenih supstanci koje su prouzrokovale pomor ribe i zagađenje rijeke.

<<<Ćehotina 11 kilometara nizvodno mrtva rijeka<<<

Ispitivanjem uzetih uzoraka vode na različitim lokalitetima na rijekama Ćehotini i Vezišnici, CETI je utvrdio da su uzorci vode van svih klasa propisanih Uredbom o klasifikaciji i  kategorizaciji površinskih i podzemnih voda zbog povećane vrijednosti PH, sadržaja nitrita i ortofosfata.

<<<Prijave protiv direktora Termoelektrane i još tri osobe zbog pomora ribe<<<

<<<Tužilaštvo ispituje ko je odgovoran za pomor ribe u Vezišnici i Ćehotini<<<

Analizom uzoraka riba koje je uradila Specijalistička veterinarska laboratorija utvrđene su hemoragične i nekrotične promjene i sadržaji u unutrašnjim organima kao i na škrgama, što upućuje na uticaj nekog korozivnog- kaustičnog sredstva.

“U skladu sa činjeničnim stanjem i nalazom CETI-ja, nadležni poljoprivredni inspektor će Sudu za prekršaje u Bijelom Polju podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog lica Elekroprivreda Crne Gore  zbog toga što je iz proizvodnog pogona Termoelektrana Pljevlja, kroz ventil povratne vode u rijeku Vezišnicu pritoku rijeke Ćehotine ispustilo tečni otpad od proizvodnje i druge materijale koje negativno utiču na kvalitet ribolovne vode i koje su izazvale uginuće ribe u navedenim vodama, čime su pričinjeni prekršaji u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Nadležni inspektor je u zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka predložio da se nakon izvođenja dokaza pravno lice EPCG i odgovorno lice, direktor Vladimir Šestović proglase krivim za pričinjene prekršaje i da im se izreknu maksimalne kazne propisane Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi.

“Ovo posebno jer je riječ o zagađenju, Rijeka Vezišnice i Ćehotine i sa njima povezanih ekosistema, ogromnih razmjera i masovnom uništenju ribe i drugih vodenih organizama. Po ocjeni nadležnog inspektora svrha kažnjavanja se može postići samo izricanjem maksimalne kazne budući da se ovdje radi o uništenju dobara od opšteg interesa”, navode u ovom vladinom resoru.

Formiranje komisije za procjenu štete

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, na osnovu Zakona o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi i Pravilnika o cjenovniku za naknadu štete pričinjene nad ribama i drugim vodenim organizmima, formiraće brzo komisiju koju čine predstavnik Ministarstva i zvanično imenovani predstavnici Prirodno matematičkog fakulteta i SRK Lipljan koji gazduje tim vodama.

“Komisija će izaći na lice mjesta, sačini zapisnik o zatečenom stanju i izvrši uvid u raspoloživu dokumentaciju nadležnih inspekcija iz koje se može utvrditi obim i visina nastale štete nad ribama i drugim vodenim organizmima”, poručuju oni.

Nakon razmatranja svih raspoloživih podataka i dokumentacje, Komisija će utvrditi visinu naknade štete nad ribama i drugim vodenim organizmima, kao i sačiniti nalaz i mišljenje o visini nastale štete.

“Dokumentacija će biti dostavljena Ministarstvu poljoprivrede i Sportsko ribolovnom klubu Lipljen, iz Pljevalja, na dalje postupanje”, navode u Ministarstvu.

Istraživači sa Prirodno matematičkog fakulteta u narednim danima će, u skladu sa uobičejenom procedurom i metodologijiom, uraditi probno uzorkovanje na rijeci Ćehotini i pritokoma u cilju preliminarnog utvrđivanja stanja riblje faune, ocjene stanja bentosnih zajednica kako bi se na osnovu toga mogla dati preliminarna ocjena stanja ne samo riblje faune već i čitavog ekosistema rijeke Ćehotine u dijelu toka koji je bio pogođen ovim akcidentom.

S.Đ.

16

avatar
1000
16
0
0
 
15
Građanin XIspljevaljaMarkoDAKALexy
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Građanin X
Gost
Građanin X

Rijeka Vezišnica je mrtva rijeka od izgradnje TE.. Ovo je jedini način ispiranja cjevovoda.. To se radilo i radiće se.. sve do rekonstrukcije.. Neko nije na vrijeme zatvorio ventil kada je u taložniku došlo do suve materije.. pa je sve otišlo u rijeku.. Inače ta suva materija se odlaže na Maljevac i kada dune vjetar u vazduh koji udišu Pljevljaci..… Više »

Ispljevalja
Gost
Ispljevalja

Tesko krivicno dijelo. Strasno

Marko
Gost
Marko

Ovo je krivicno djelo a ne prekrsaj.

DAKA
Gost
DAKA

Mislite li da ih kaznite sa 20000 e i da se na tome zavrsi?Kakav bombasticni naslov “””Maksimalna kazna “”” u nakaradnom pravosudju
KAZNITE IH KOLIKO HOCETE ALI NEKA DOVEDU SVE UNAKAZENE VODOTOKE U PRVOBITNO STANJE . TO JE BITNO JER JE KATASTROFA VEC NAPRAVLJENA I TEK JE POCELA JER U LANCU ISHRANE SVI SU ZAGADJENI.

Lexy
Gost
Lexy

Kakav crni prekrsaj?? Ovo je krivicno djelo protiv zivotne sredine!! Je li realno ovo?!

DAKA
Gost
DAKA

Zamolio bih pravosudje i inspekciske sluzbe da ih ne kazne sa 20000 e NE BLAMIRAJTE SE. MOLIM.VAS DA PREKINETE VISE DA NAS IZVJESTAVATE O OVIM KATASTROFAMA VEC NADJITE NOVE INZINJERE JER IMATE 3 ILEGALNA VENTILA U RIJEKU PA OTVARJTE DO MILE VOLJE DOK NE ISPERETE SISTEM

Zemlja čuda
Gost
Zemlja čuda

A čudimo se što nam ne daju u Evropu!

Micko
Gost
Micko

Zatvorske kazne su adekvatne za ovakav zlocin protiv prirode. Najmanje par godina robije.

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Čuš 2o.ooo hiljada ha ha,a možda da su tečnost obradjevali cijena bi bila veća.
Crna Gora zemlja čuda.
Neka sad ubače krokodile,žabe,pirane

Peka
Gost
Peka

I niko da odgovori kako je moguce da uopste postoji mogućnost (ventil) , kojim je moguće ispustiti hemikalije ko zna kakvog tipa u prirodu bilo gdje, a pogotovo u POTOK, RIJEKU!!! Ejjj, mozgovi! Pa nama kada bi dali nuklearnu elektranu, Černobil bi bio dječija pjesma, sve planete sunčevog sistema bi bile u opasnosti. ☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️

Podgorica
Gost
Podgorica

Kakav zločin, ovo je i tuga i uzas

Maxim
Gost
Maxim

Da su uhvatili nekog u krivolov vjerovatno bi mu vecu kaznu odredili..ovako se voli CG .ljubav na prvi pogled..

Oganj
Gost
Oganj

Kazna od 200 000 i neko u zatvor da ide!!!

Učitelj
Gost
Učitelj

Svako od njih po sto puta da napiše: Nećemo zasad otvarati ventile dok se ovo malo ne smiri!

Cg kontras
Gost
Cg kontras

E ako prodju s unistemjem ekosistema sa 20K onda nas ne bilo. Ni drzave ni pravde ni nicega. Ako je to prekrsaj a ne krivicno djelo onda Pejovic iz Aluminijskog treba samo da minira branu i poplavi zetu do jezera. Za 20.000 rijesi problem od 50 miliona

Send this to a friend