Hronika

Slučaj depo: Istraga nestala u mraku tunela

Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

U smislu istrage i budućeg postupka, afera Tunel o kojoj su svojevremeno opširno izvještavali i svjetski mediji, praktično je zapala u ćorsokak nakon što je juče jednom od glavnih osumnjičenih Vladimiru Eriću ukinut pritvor jer analiza DNK tragova nije mogla da dovede u vezu sa provalom u depo Višeg suda u Podgorici.

<<<Slučaj Tunel: Ukinut pritvor Eriću, njegov DNK nije u dokazima<<<

Advokat Božidar Prelević u razgovoru za Portal RTCG naglašava da su tužioci morali da znaju i da krenu od toga ko ima motiv i moć da organizuje krađu predmeta iz depoa Višeg suda, naravno, i novac da sve to finansiraju i plate.

“Vjerujem da je to ime poznato kolegama tužiocima”, tvrdi Prelević.

On, ipak, navodi da je slučaj Tunel jako teško komentarisati, jer je vrlo malo činjenica iz tog predmeta bilo dostupno u javnosti.

“Od starta je jasno da kopači i organizatori odnosno, dobitnici predmeta nijesu isti nivo”, smatra Prelević.

Prema njegovim riječima, takođe je jasno da to nije mogao da organizuje – bez logistike – ulični prestupnik.

“Za to je bila potrebna organizacija i novac. Radi se o veoma značajnom predmetu čiji nestanak dovodi u pitanje dalje vođenje spora ili istrage protiv okrivljenog. Vjerujem da je tužilac i krenuo upravo sa te strane ko je beneficijar tog nestanka”, dodao je Prelević.

Pošto je istragama dokazano da Erićev DNK nije bio u dokazima, Prelević smatra da organizator krađe u depou nije morao da ostavlja DNK tragove.

“Ali, moralo se krenuti od toga ko ima motiv, moć da to organzuje i pare da to plati. Vjerujem da je to ime poznato kolegama tužiocima. Moguće su i opstrukcije u dokazivanju ukoliko su ulozi veliki”, zaključio je Prelević.

Osnovni sud u Podgorici juče je ukinuo je pritvor državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom da je bio dio grupe koja je septembra prošle godine prokopala tunel do depoa Višeg suda u Podgorici i ukrala dio dokaza iz sudskih predmeta.

Sud je saopštio da je analizom DNK dovedena u pitanje sumnja da je Erić izvršio krivično djelo za koje ga Tužilaštvo tereti, zbog čega je morao biti pušten iz pritvora.

Njemu se na teret stavlja krivično jdelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelom teška krađa i krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Erić je zajedno sa još sedam osoba iz Srbije i Crne Gore osumnjičen za kopanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici, koji je otkriven septembra prošle godine i iz koga su nestali dokazni predmeti.

On je uhapšen u Švedskoj oktobra prošle godine u pokušaju da se ukrca na let za Beograd, a Crnoj Gori je izručen marta ove godine.

Policija je ranije uhapsila još četiri osobe osumnjičene da su dio organizacije koja je prokopala tunel iz stana preko puta Višeg suda, unajmljenog za taj posao, a svi oni se brane za slobode. Potjernica je pored Erića, državljanina Srbije, raspisana i za još trojicom srpskih državljana.

Iz depoa je nestalo oružje, SIM kartice, nekoliko mobilnih telefona, manja količina droge i jos neki dokazi, objavili su ranije mediji.

Do danas zvanično nije utvrđeno ko je naručilac tog kriminalnog poduhvata.

Tags

9

avatar
1000
9
0
0
 
7
Maršal TitoUpsCajaGeroEto tako
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maršal Tito
Gost
Maršal Tito

Pa kudravi je sa ađžićem pravio uvidjaj pitajte njega

Ups
Gost
Ups

Sada će vlast da kaže da su ga Milo i DPS kopali.

Caja
Gost
Caja

Treba onu svitu koja je kontaminirala sve ono staviti na poligraf, prine svega Dritana

Gero
Gost
Gero

Tuga od vlasti , tuga do neba.
Crna Gora svaki dan sve crnja svaki dan sve gora. Kako i neće kada je vode nesrećni Mandić, Knežević i ostala nesrećnici.

Eto tako
Gost
Eto tako

Dritan se oduzio “nekome”

Visitor
Gost
Visitor

Pa što ima tu da se vodi bilo što kad skoro ništa ne nedostaje? Kraj postupka brate.

Bengalski
Gost
Bengalski

Pravosudje i sektor bezbjednosti trule daske.
Uzmes sto ti treba, i izadjes.
Optuzis nekog mrca, drzis ga tako okaljas ga isprozivas po novinama i tako.A ko je tunel kopao, cuti se ulazio premijer u tunel i ministar.
Uhapsite bar Savica, pa neka ga u pritvor dok se ne nadju pravi.

Ali exspres
Gost
Ali exspres

Truo sistem potpuno, slikavali su se pet dana ispred i oko suda u tunjel i nikom nista.
maradona i hotelijer se hvalili na sva zvona sve je rjeseno, najbolji smo itd.
Nagrsili su narod za 4god, laz i samo laz.
Svaka vlada gora od gore.

Nema Dalje.
Gost
Nema Dalje.

Savic jos nije uhapsen, posle sramne izjave da gotovo nista ne nedostaje.Onako u preznojavanju, ko zna sto je sve nestalo onaj Milanovic ista stvar kao i Savic ne zna se ko je gori od koga.

Send this to a friend