Hronika Brđanin sa predstavnicima State Department-a i ICITAP:

Jačati saradnju i partnerstvo u oblastima od obostranog interesa

Foto: Uprava policije

Direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin sastao se danas sa predstavnicima Biroa za borbu portiv terorizma State Department-a i ICITAP programa (Međunarodnog programa u obukama o krivičnim istragama) Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država. Brđanin je iskoristio današnji sastanak da još jednom istakne opredeljenost Uprave policije ka daljem jačanju saradnje i pratnerstva u oblastima od obostranog interesa.

“SAD posredstvom više programa a posebno kancelariju ICITAP-a pruža značajnu podršku i ekspertizu Upravi policije u ključnim oblastima za reformu i razvoj, a posebno u oblasti borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, kao i sprovođenja modela policije vođene obavještajnim radom (ILP)”, navodi se u saopštenju UP.

Na današnjem sastanku, čija je tema, između ostalih, bila i borba protiv terorizma, razgovarano je o održanoj Radionici o instrumentima za listu praćenja u brobi poriv terorizma, a na kojoj su učestvovali i službenici crnogorske polcije.

“Ova radionica, koja je relizovana prethodne nedelje, bila je prilika za jačanje saradnje i razmjenu informacija vezanih za listu praćenja (WATCH lista), ali i poboljšanje sposobnosti svih država da identifikuju i zabrane putovanja terorista, kao i promovisanje ispunjenih međunarodnih bezbjednosnih obaveza”, istakli su iz policije.

Iako Crna Gora, kako se dalje navodi, trenutno nema izraženu problematiku u oblasti terorizma, instrument WATCH liste svakako ima svoj značaj s aspekta efikasnijeg preventivonog djelovanja, čime se daje doprinos ne samo nacionalnoj već i regionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti.

“Sagovornici su na sastanku istakli značaj modela policija vođena operativnim radom i razmotrili mogućnost saradnje u ovoj oblasti, ali i oblasti sajber kriminala, unaprjeđenja kapaciteta Koordinacionog centra i zaštite kritične infrastrukture”, kaže se u saopštenju.

Brđanin je, kako dodaju, iskoristio današnji sastanak da još jednom istakne opredeljenost Uprave policije ka daljem jačanju saradnje i pratnerstva u oblastima od obostranog interesa.

Send this to a friend