Hronika

Kako su se Ukrajinci našli u malom gumenom čamcu 13 nautičkih milja od obale

Foto: Feral Bar

Dvojica ukrajinskih državljana bili su juče u gumenom čamcu van dozvoljenog područja plovidbe, 13 nautičkih milja udaljeni od obale, a spasilački tim Uprave pomorske sigurnosti uspio je da ih preveze na sigurno tlo.

<<<Ukrajinci plutali na otvorenom moru u gumenom čamcu, spasila ih posada Uprave pomorske sigurnosti<<<

Kako prenosi portal Jedro, gumeni čamac dug tri metra za dvojicu Ukrajinaca bio je slamka spasa nakon što se pokvario njihov brod kojim su plovili u albanskim vodama.

Ukrajinci su naveli da se na brodu pojavio dim, nakon čega su spustili u more gumeni čamac i prešli u njega. U panici su zaboravili i vesla, tako da su ostali prepušteni morskim strujama.

Nepoželjna avantura, koja je mogla imati i kobne posljedice, okončana je tako što su pripadnici Uprave pomorske sigurnosti spasili dvojicu Ukrajinaca sa gumenog čamca u koji je već počela da prodire voda. Jedan od njih povrijedio je nogu.

Prema informaciji iz Uprave pomorske sigurnosti, tri sata trajala je akcija spašavanja na moru dva ukrajinska državljanina koji su bili u malom gumenom čamcu južno od uvale Valdanos, između Bara i Ulcinja.

“Ukrajinski državljani su bili iscrpljeni od dužeg boravka i plutanja na moru, te prodora vode sa kojom su se borili nekoliko sati. Oni su plovili van dozvoljenog područja plovidbe, 13 nautičkih milja od obale i doveli su u opasnost sopstvene živote”, kazao je pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Žarko Lukšić.

On je dodao da su Ukrajinci predati nadležnim organima radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su se našli na malom plovilu van dozvoljenog područja plovidbe.

“Kompletna akcija traganja i spašavanja na moru je trajala svega nepuna tri sata, po povoljnim vremenskim prilikama i uz dobru vidljivost”, kazao je Lukšić.

Send this to a friend