Hronika

Kašćelan ne smije da napušta Kotor

Foto: CdM

Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji se brani sa slobode zbog optužbi da se bavio zelenašenjem, od nedavno mora da se tri puta mjesečno javlja Odjeljenju bezbjednosti Kotor i ne smije napustiti taj grad, saznaje nezvanično Dan. Njemu je ranije oduzet pasoš kako ne bi pobjegao iz Crne Gore.

Krajem 2019. godine podgorički Viši sud proslijedio je dopis Upravi za izvršnje krivičnih sankcija (UIKS) o prihvatanju jemstva za Kašćelanovu slobodu.

“Proslijeđen je dopis da je u depozit suda položen iznos jemstva i da je u korist Države Crne Gore upisana hipoteka na nepokretnostima datim na ime jemstva i da okrivljenog treba pustiti iz pritvora”, saopšteno je ranije Danu iz Višeg suda.

Vijeće podgoričkog Višeg suda prihvatilo je ponuđeno jemstvo u nekretninama vrijednim 444.000 eura i 5.000 u novcu. Bliski srodnici Slobodana Kašćelana garantovali su imovinom da će na taj način biti obezbijeđeno njegovo prisustvo u daljem toku postupka koji se vodi pred vijećem sudije Višeg suda u Podgorici Dragojem Jovićem.

Založene nepokretnosti i iznos od pet hiljada eura biće oduzeti u slučaju da Kašćelan pobjegne, a mjera zatvora će se primijeniti ako se ne bude odazivao redovno sudskim pozivima.

Kašćelan je uhapšen u Češkoj 13. decembra 2018. godine. Iz policije su tada saopštili da je prije hapšenja često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, zbog čega su morali da sarađuju sa kolegama iz Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i sa Kosova.

Češke vlasti su ga u februaru izručile Crnoj Gori. Crnogorska policija Slobodana Kašćelana je označila kao vođu kotorskog „kavačkog klana“ koji je u sukobu sa takozvanim „škaljarskim klanom“.

Tokom februara prošle godine pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici Slobodan Kašćelan je kazao da se u Češkoj, gdje je uhapšen no potjernici Crne Gore, nije krio i da je imao iznajmljeni stan u centru Praga. Istakao je da se nije skrivao niti da je bježao od policije, te da se po Pragu kretao slobodno. Tada je naveo i da je u Češku otišao na liječenje. Prilikom saslušanja predočio je medicinsku doku mentaciju o liječenju u Češkoj, koja je potvrdila njegove navode.

Kašćelan je 2018. godine no pojednostavljenoj proceduri izručen Crnoj Gori, saopšteno je tada Danu iz Ministarstva pravde.

“Povodom lišenja slobode Slobodana Kašćelana u Češkoj Republici no međunarodnoj potjernici koju su izdali nad ležni organi Crne Gore postupa se u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji, uz propise Češke Republike. Ministarstvo pravde je obaviješteno o lišenju s lobode posredstvom NCB Interpola Podgorica. Uslijedilo je obavještenje Ministarstva pravde Republike Češke da se okrivljeni složio sa izručenjem i da će biti izručen Crnoj Gori no pojednostavljenoj proceduri, u skladu sa propisima Republike Češke”, saopšteno je tada iz Ministarstva.

Kotoranin demantovao optužnicu

Prema optužnici tužilaštva, Kašćelan je navodno Milanu Dragoviću dao 50.000 eura na kamatu, a iznos kamate bio je deset odsto. S njim je, navodno, stupio u kontakt preko optuženog Gorana Ljubatovića.

“Poznajem Dragovića, upoznao sam ga preko Ljubatovića, koji je moj prijatelj. Znam da Dragović ima obaveze prema njemu, ali o ciframa ne znam ništa jer me to ne zanima, niti sam ga pitao. Dragoviću nikada ništa nisam dao, a sastali smo se samo jednom sa Ljubatovićem i tada niko nikakve cifre nije pominjao. Znam da se radi o lažovu, jer samo fukara može tako nešto da izmisli”, rekao je Kašćelan ranije tokom iznošenja odbrane

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lepi dejo jesen
Gost
Lepi dejo jesen

Ne bi moga vesko sa ovim opasan.

Gasi
Gost
Gasi

Ko je ovaj junak?

Lolo
Gost
Lolo

Bas je junak hahaha

Pi!
Gost
Pi!

Kamataši i špijuni su najgori nesoj.

vip
Gost
vip

Slazem se al isto tako ko tjera ikog da uzima pare na kamatu znaju dobro koji su uslovi vracanja

Vesko
Gost
Vesko

Koga muka naćera, vip. Ne opravdavam ali mogu da shvatim, što ne znači da ovi to treba da iskorišćavaju.

KPJ
Gost
KPJ

KUKU DRZAVI U KOJOJ SU OVAKVI “”” BIZNISMENI “””

E pa sad
Gost
E pa sad

Da li je nase drustvo bolje sa ovakvima na slobodi?

Marko
Gost
Marko

Je li ovo realno. Dva covjeka o jadu zabavise citav region.

petar
Gost
petar

Što je sa zulufom Slobo?

The Stig
Gost
The Stig

Ovako je i Svetu bilo zabranjeno da napusta drzavu.

Brat nas
Gost
Brat nas

CUS SPRDNJE
DA NE NAPUSTA KOTOR
HAHAHAHAHAHA

KRiv
Gost
KRiv

Znaci Kotorani
Pancire kacige I mozete u setnju

Neko
Gost
Neko

Ko je ovaj na fotografiji moze li mi ko reci

Ljaljo
Gost
Ljaljo

Kašćelan je ovaj iza ja mislim.

Zuzuzuz
Gost
Zuzuzuz

Panto iz HN,potrcko od Roganovica…

Nobel
Gost
Nobel

Kukavac. Nadrljace ko zuti, a da nije ni svjestan zasto.

Pol
Gost
Pol

Jok nece..ovo mu je vjerovatno zadnja slika

Mili
Gost
Mili

Burek boj. Tako ga zovu novljani. Druzio se sa pokojnim Scepom.

Hmmmm
Gost
Hmmmm

A ovaj se proslavio,u svakom tekstu njegova slika…a nidje veze on s tekstom nema…ovo je neki Pantovic

Hajdana
Gost
Hajdana

Pantooooo 🙂

Send this to a friend