Hronika

Knežević moli Mugošu: Dozvolite mi da napuštam teritoriju Podgorice

Milan Knežević

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, koji je optužen u slučaju pokušaja državnog udara, na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, traži od sutkinje Višeg suda Suzane Mugoše da mu dozvoli napuštanje teritorije Podgorice. Podgorički Viši sud je prošle sedmice izrekao liderima Demokrtskog frota Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, mjeru zabrane napuštanja boravišta, odnosno teritoriju Podgorice.

<<<Mandić i Knežević ne smiju iz Podgorice<<<

Obraćanje Kneževića Višem sudu i sutkinji Mugoši prenosimo u cjelosti:

Svjestan činjenice da je, u trenutku dok Vam pišem ovaj podnesak, aktuelan zahtjev za Vašim izuzećem, koji su podnijeli advokati Miroje Jovanović i Dušan Radosavljević, kao i svjestan činjenice da je moj branilac Dušan Radosavljević već podnio žalbu Vanraspravnom vijeću tražeći preinačenje mjere nadzora kojom mi je zabranjeno napuštanje teritorije Glavnog grada, ali potpuno uvjeren da će i zahtjev za Vašim izuzećem, kao i žalba vanraspravnom vijeću, biti odbijeni, prinuđen sam da Vam ovim podneskom zatražim dozvolu za napuštanjem teritorije Glavnog grada.

Vjerujem da Vam je u ovih dvije i po godine sudskog procesa za tzv. državni udar poznata nesporna činjenica da sam predsjednik parlamentarne stranke, a samim tim i poslanik u Skupštini Crne Gore, koji uprkos apsurdnoj dužini sudskog procesa, vjerovali ili ne, ima obavezu da obavlja svoje partijske i poslaničke aktivnosti. Mjera nadzora oduzimanja putnih isprava koju ste donijeli 06. 07. 2017. iako obiluje nedorečenostima, makar je u jednom bila jasna, a to je da se na moj obrazloženi zahtjev za vraćanjem putnih isprava, iste mogu vratiti radi obavljanja poslaničke funkcije.

Podsjetiću Vas da sam se u nekoliko navrata obraćao Višem sudu ne bi li mi odobrio odlazak u Strazbur, i učešće na Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope, čiji sam član, ali i za odlaske u Rusiju i druge evropske i države regiona, i da ste uvijek odbijali moje argumentovane razloge, pobijajući na taj način sopstveno rješenje od 06. 07. 2017. Najnovijim rješenjem od 28.01.2019. iako nisam prekršio nijednu dosadašnju mjeru nadzora, ne samo što ste ugrozili pretpostavku moje nevinosti i pravo na obavljanje poslaničke funkcije, već ste, što je skandalazno, najavili i osuđujuću presudu u montiranom političkom procesu koji se vodi protiv mene. Konstatujući da je zabrana mog napupuštanja Podgorice “u interesu demokratskog društva”, Vi ste se brutalno stavili na stranu vladajuće političke partije, koja u političkoj organizaciji koju predstavljam vidi glavnog protivnika.

Drugačije se ne može tumačiti Vaše najnovije rješenje koje osim što je potpuno neživotno i neodrživo, u potpunosti je politički motivisano i instruirano, jer ja nikad nisam, na Vašu i žalost režima, imao namjeru da bježim iz države, skrivam se od pravosudnih organa ili na bilo koji način opstruiram dosadašnji sudski postupak. Uostalom, upravo ste me Vi udaljili do kraja dokaznog postupka, onemogućivši mi pravo na pravično suđenje, a sad pokušavate neustavnim i nezakonitim rješenjem da mi onemogućite obavljanje poslaničke funkcije, direktno zadirući u zakonodavnu granu vlasti. Pošto pretpostavljam da niste upoznati sa izbornim sistemom u Crnoj Gori, moram Vas obavijestiti da ja nisam izabran u izbornoj jedinici Podgorica, već su za mene glasali građani iz svih crnogorskih gradova.

Sljedstveno tome, imam obavezu kao predsjednik partije i poslanik u Skupštini da razvijam intenzivnu komunikaciju sa našim članstvom, opštinskim odborima i drugim organima partije, koji statutarno nisu vezani za Podgoricu. Zahvaljujući Vašem rješenju od 28.01.2019. crnogorski Parlament više nema 81-og, već 79 poslanika. I svaka naredna aktivnost Skupštine na Cetinju ili bilo gdje van Podgorice direktno udara na ustavni karakter najviše zakonadavne institucije, posebno u donošenju odluka za koje su neophodne dvije trećine glasova poslanika (Sudski savjet, Izborni zakoni, dopune Ustava, itd). Ili ste možda željeli da me pomenutim rješenjima natjerate da podnesem ostavku na poslaničku, i funkciju predsjednika partije?

Zbog svega navedenog, ne sumnjajući u odbijajuću odluku za Vašim izuzećem i žalbu za preinačenjem novih mjera nadzora, ovim podneskom tražim od Vas da mi u naredna dva mjeseca dok traje provjera nove mjere nadzora, a shodno rješenjima od 06.07.2017, 27.07. 2018, i 28.01.2019, dozvolite obilazak i boravak u sljedećim crnogorskim opštinama, kako bih nesmetano mogao obavljati svoju poslaničku funkciju, i to: Cetinje, Budva, Kotor, Herceg Novi, Bar, Danilovgrad, Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav, Mojkovac, Kolašin, Tuzi i Rožaje.

Bez obzira na Vaš naglašeno ličan i negativan odnos prema meni, vjerujem da sam Vam ovim podneskom približio besmislenost rješenja koje ste donijeli, a koja duboko zadiru u Ustavom zagarantovana prava i slobode.

Naravno, ne gajim nikakvu iluziju da ćete uopšte uzeti u razmatranje ovaj podnesak, i da ćete po starom principu “copy paste” odbiti ovu moju formalno pravnu molbu. Ali ono što je izvjesno, ja ću nastaviti svoju pravnu borbu u međunarodnim pravosudnim institucijama, a ovaj moj podnesak biće samo jedan u nizu dokumenata koji ukazuje na brutalno gaženje mojih ljudskih prava i sloboda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Coyka
Gost
Coyka

Dozvoljeno do pritvorske jedinice ZIKSa

maksetamo
Gost
maksetamo

Bilo bi interesantno da uzivo u emisiji dobrovoljno odgovara na poligrafu.

milisav
Gost
milisav

Pustite ga i ja vas molim isto mozda kad ode svidi mu se nedje tamo pa i ostane!

murko
Gost
murko

A hteo da digne državu u vazduh ruskim eksplozivom. Na robiju bih ja tebe.

Dimanse
Gost
Dimanse

Podrška za DF! Nema predaje! Stiže sloboda, a lopovi neka se spreme za zatvor.

Risto Penta
Gost
Risto Penta

Nisu birali građani i tebe buto nego tvoju stranku

Euro
Gost
Euro

Jadna je partija u kojoj se ti zoveš predsednik. Pi!

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

pipune ne davi “casti” ti

Pomorac
Gost
Pomorac

Glasam i ja Dps,ali prije ce u Spuz ovi iz Dps,a nego ovaj nesretni Knezevic.

Dobar Tip
Gost
Dobar Tip

Nećeš srbine mrdnut smjesta dok ne počneš poštovat CRNU GORU

Sudijinica
Gost
Sudijinica

DF je rak rana Crne Gore zahvaljujuci kojoj se dps odrzava na vlasti. Ali, i ovakvo sudstvo je jos veca rak rana Crne Gore jer niko ko ima u glavu makar dvije ciste ne moze shvatit da ovaj knezevic ne smije otic naprimjer do savnika a na slobodi je, odnosno nije u spuz !

Caser
Gost
Caser

Nema većeg zastiđa od Demokrata i ure

Vlasta
Gost
Vlasta

Ma najradije bi ga pustio da emigrira…fje god oće.

Caca
Gost
Caca

Ne moli,nego traži.,naslov je Pobjedin,a?

Ivopsihopatolog
Gost
Ivopsihopatolog

Śećaš se ti onoga: “Pobjeda vas laže”!

Djoka
Gost
Djoka

Lazi lazi lazi me
Ti me lazes najbolje
Moli moli moli me
Ti me molis najbolje

gost
Gost
gost

“… imam obavezu kao predsjednik partije i poslanik u Skupštini da razvijam intenzivnu komunikaciju sa našim članstvom, opštinskim odborima i drugim organima partije, koji statutarno nisu vezani za Podgoricu.” Da bi obavljao poslanicku duznost, valjalo bi da prisustvujes sjednicama Parlamenta. Takodje, da bi obavljao partijsku funkciju, ne moras obilazit clanstvo – u ovom za tebe vanrednom trenutku moze clanstvo i… Više »

Send this to a friend