Hronika

Koprivica: Perović dala uslovni otpust iz zatvora lažnom svjedoku ubistva

Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

On je za RTV Nikšić i emisiju „Kontakt“ kazao da postojeći zakonski model nije dao rezultate niti je vodio djelotvornijoj prevenciji. Mišljenja je da je Crnoj Gori potreban građansko pravni model oduzimanja imovine.

“To znači da se ne traži pravosnažno osuđujuća presuda, već se postupak vodi prema imovini, a ne prema licu. U jednom momentu se razdvaja-vodi se krivični postupak prema licu koje je osumnjičeno za krivična djela, a drugi pravac je postupak prema imovini, gdje se i teret dokazivanja prebacuje na vlasnika. U krivičnom postupku je teret dokazivanja na tužiocu. A u postupku građansko pravnog oduzimanja, teret dokazivanja bi bio na onome ko je nosilac imovine kojoj se ne može dokazati zakonito porijeklo. Svak je dužan da objasni porijeklo svoje imovine“, kategoričan je Koprivica.

Ističe da taj model potiče iz anglo-saksonskog prva i najefektniji je jer su „krivično procesni standardi dokazivanja složeniji“. Takođe, dodaje da taj model podrazumijeva da „uključuje što više stručnih lica, iz i van Vlade, civilnog sektora, akademske zajednice“.

Komentarišući slučaj Jelene Perović, direktorice ASK-a, Koprivica ističe da je ta institucija „trebala da prevenira korupciju i spriječi razvoj koruptivnih rizika“, ali „tu smo imali selektivno i pristrano postupanje“.

“Još dok je bila na čelu Osnovnog suda na Cetinju, počinila je zloupotrebu. Lice koje je dobilo uslovni otpust, a lažno je svjedočilo u slučaju ubistva košarkaša Ljuba Jovanovića. To lice je na ročištu priznalo da je lažno svjedočilo u korist drugih lica, da bi dobilo otpust. Uslovni otpust je odredila predsjednica Suda na Cetinju, gospođa Perović. Zna se kako se dobija uslovni otpust. A u izvještaju ZIKS-a, na bazi i kojeg se i donosi odluka piše između ostalog – pokazuje nespremnost da poštuje pravila, javlja se kao višestruki povratnik, šesti put se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, visok rizik od povratništva, kriminogeni obrasci ponašanja duboko ukorijenjeni. Imate ovakav izvještaj, imate Zakon. To je ozbiljna zloupotreba službenog položaja, koja pokreće mnoga pitanja“, ističe Koprivica.

21

avatar
1000
11
10
0
 
18
NovovicmarkovicHanaCajaNikolajuve
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novovicmarkovic
Gost
Novovicmarkovic

Aaaaa odbojnog li tipa zatvaram cim ga vidju!

Caja
Gost
Caja

Naravno da se zna kako se dobija uslovni otpust, nego očigledno TI ne znač stručnjače!! Postoji li IKO u toj tvojoj prslotini od partije da zna IŠTA?!

Nikola
Gost
Nikola

Koji bolesnici u Demokratama i URI

juve
Gost
juve

Pa da li ovaj čovjek ima išta drugo u mislima osim zakona o PORIJEKLU IMOVINE?

Hana
Gost
Hana

Bilo bi djajno kad bi svi politicari, a vjerujem da ih imamo jednog na 10 stanovnika, twmeljno pristupili nekom zakonu. Mozdra bi tada bilo nade da ce sw za 10 godina nesto srediti.
Tako da, ne kudimo covjeka sto radi.

Dijagnoza
Gost
Dijagnoza

Čisti politički zagon. Da nije tako političari se ne bi bavili sa njom nego tužioci. Svako svoj posao.

djusta
Gost
djusta

M omoooooo,volja narodaaaaaa, oMomoooooo!??

Nikola
Gost
Nikola

Taj uslovni otpust je u trajanju od 20 dana stručnjače…I sve je bilo po zakonu..

Nikola
Gost
Nikola

Demokrate krenule u napad na Perovićku,jer im ne odgovaraju njena mišljenja….Perovic je bila jedna od najboljih sudija u CG,sto ti nilad nećeš biti..

Laban
Gost
Laban

Hahhahah.Vi ste očekivali da se bori protiv prošle vlasti.Zaista sprdnja.To je najbolji dokaz da vam je bila ten u oku.I još uvijek je napadate,što najbolje govori da vam ne odgovaraju nezavisne institucije i da se radi o odmazdi ,a ne pravdi.Kad pričate o selekciji zapitajte se zašto vi i vaš tužilac ne gonite Irenu Radović,Spajića,Čađenovića iz CEDISA,Vesnu Bratić ,…

Mia
Gost
Mia

Momo, Alfa muzijak

Laban
Gost
Laban

Alfa litijaš.

vau
Gost
vau

ne sprdaj se, Mia, grehota je…

Struhar
Gost
Struhar

Ok, čim crkva srbije dokaže porijeklo svoje imovine i ja ću odmah za njima pokazat okle meni ovo moje malo sirotinje

Milos
Gost
Milos

Crkva moze lagano da dokaze.
Osnov sticanja poklon.
Poklonio Dritan i Vlada Crne Gore.
SPC nije ni takse platila.

Narod treba da ima predstavnika u vladi koji ce u jednom momentu da svu imovinu drzavnu. Mislim i na sve crnogorske plaze pokloni gradjanima. Ili nekoj drugoj vjerskoj organizaciji🤣

Laufer
Gost
Laufer

Tako je

Canon
Gost
Canon

Da, dobijet će ti fiskalni račun od šzinr 1000g, daj ne sprdaj se. Ustvari ajde možrže, ali i vi dokažite ono “naši su ih dedovi gradili”, donesite papire da su bi angažovali na gradnji, kada, i koliko dugo…

Laban
Gost
Laban

Na Čevu u XVIII vijeku nije bilo Srba,a na čelu vaše crkve bio je sultan.

Djaoli ga znali
Gost
Djaoli ga znali

Sram te i stid bilo! Makar u Staroj Crnoj Gori, koja nilad nije bila pod Turcima, ni Srbima, da moji prađedovi i đedovi su gradili crkve i groblje da se kopaju. Zato pssssssst!

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

Canon
Mijenjaj dilera….

vidi vidi
Gost
vidi vidi

vaši dedovi? O, kako ne? Čarapani došli da grade po CG?

Send this to a friend