Hronika

Koprivica: Rasvijetliti incident u Donjim Kokotima, porast etnonacionalizma u Crnoj Gori

Dragan Koprivica

Centar za demokratsku tranzicju (CDT) poziva Upravu policije i tužilaštvo da odlučno reaguju, rasvijetle incident u Donjim Kokotima kod Podgorice kada je, kako su objavili mediji, kuću porodice Rakočević kamenicama i jajima napalo desetine odoba, mahom djece. Oni pozivaju Tužilaštvo i policiju da procesuiraju počinioce i sve važne detalje saopšte javnosti, te da se u ovaj slučaj uključe i drugi nadležni organi.

“Navodi gospodina Zlatka Rakočevića, iznijeti na portalu Vijesti 29.06. o napadu koji je motivisan nacionalnom mržnjom prema srpskom narodu moraju biti  provjereni u svakom detalju i procesuirani na adekvatan način. Ukoliko su ti navodi tačni, radi se o krivičnom djelu koje se goni po službenoj dužnosti”, kazao je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Nakon ovoga, ukazuje Koprivica, moraju se uključiti i državne institucije koje je bave sprečavanjem nasilnog ekstremizma i radikalizma, socijalne i druge službe.

“Kroz učešće CDT-a u radu Nacionalnog operativnog tima za sprečavanje nasilnog ektremizma (NOT) i Tima za pomoć i zaštitu inciciraćemo da se o ovom događaju pokrenu odgovarajući postupci. Ovi oblici ponašanja moraju biti alarm za sve segmente društva. Crna Gore je građanska država u kojoj ima mjesta za sve građane i građanke bez obzira na njihova opredjeljenja. Zato medijski navodi o ovom događaju moraju biti okidač za nadležne državne organe da najhitnije rasvijetle sve okolnosti ovog događaja i o tome informišu javnost”, navodi Koprivica.

On kaže da smo svjedoci značajnog porasta etnonacionalizma u Crnoj Gori u posljednje vrijeme.

“Bez obzira da li se radi o crnogorskim, srpskim, bošnjačkim, albanskim, hrvatskim ili bilo kojim drugim ekstremima rekacija države i društva mora biti ista – odlučno procesuiranje eventualnih počinilaca, osuda javnosti i uključivanje u programe deradikalizacije i pomoći”, zaključio je Koprivica.

S.Đ.

16

avatar
1000
10
6
0
 
16
BbbbeMarkisa1MilosStevanAca Palikuca
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milos
Gost
Milos

Toliko o principijelnosti

Stevan
Gost
Stevan

Ovaj stavio i Hrvate u isti koš sa Srbima… Majke ti kad su Hrvate Srbi napadali po crnoj gori niko nije glasa pustio

Markisa1
Gost
Markisa1

Isti ste zato ste i u isti kos

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Ko srbinu vjeruje da je mlijeko bijelo,jedino im se moze zavidjeti sto imaju kralja omiljenog u narodu ka aca palikuca

zoran
Gost
zoran

narod treba da shvati jedno: srbi su naši prijatelji, i svi možemo da živimo u slozi kao i do sad. oni koji su neprijatelji su ekstremisti koji litijaše i vole da ruše državu, pljuvaju na njene simbole. a ovog puta se ispostavilo da sebe zovu srbima, i pogrešno je da sav sprski narod u cg poistovijetimo sa tim manijacima. imam… Više »

Starac Kočo
Gost
Starac Kočo

Zorane svaka cast mnogo ljudi u nasu zemlju isto misli. A sve ostalo je nebitno treba pojedine huskače manipulatore ignorisat totalno a svaka strana ih ima bore se za fotelje i profit na nasu grbacu Svi gradjani nase zemlje sve nacije i vjere trebaju ignorisat svaki vid manipulacije i sirenje mrznje onda ce drugi kokoti pjevati u nasu lijepu drzavu… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Zorane pa ti nisi sav svoj hihihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Ovu tvoju bljuvotinu ni pas s’ maslom ne bi pojeo !

Njegoš
Gost
Njegoš

Je li se ovaj javlja kad su po Budvi gađali kamenjem i jajima policiju i vd predsjednika??

Srbin u CG
Gost
Srbin u CG

kad su oni napadali onog muslimana i crtali mu grafite po ulazu itd on je otisao iz cg pa ti majstore aj polako put srbije tamo je procvat!! evo ja sam srbin, cijeli zivot zivim u CG , i vidis niko me ne kamenuje niko me ne dira ne maltetira, ali ja ne provociram ne zabadam prst u oko ljudima… Više »

Bastadur
Gost
Bastadur

Živ bio ti i tvoja familija još stotinama godina u miru sa nama Crnogorcima !!!.

Burin
Gost
Burin

Vjeruješ li sam sebi?

BBC
Gost
BBC

Aoo jes vala djeca ga gadjala jer je srbin. Znate li sta drugo da radite sem kukanja i laganja?

neramne
Gost
neramne

U pravu si,treba zastiti sve koji su izlozeni napadu,samo se ne oglasiste za slucaj u Bp,prije neki dan u Nk isto kamenovali nista,glasa ne cusmo ,sada odjednom ima ugrozenih,budite barem malo realni..

C G
Gost
C G

Nevjerovatno! Naravno da ne opravdavam postupak te đece, takve se stvari moraju spriječiti. Ali, NVO dušebrižnici, zašto ostajete nijemi na svakodnevne uvrede upućene Crnoj Gori i Crnogorcima? Taj vaš metar, kojim mjerite, izgleda nije isti za svakoga? Onako, od prilike, do prilike? Pa đe je tu principijelnost!? Ne budite lovci na grantove, svrha društvenog aktivizma nije u novcu. Ili ipak… Više »

JOVO KAPA
Gost
JOVO KAPA

Jesi li se javio mozda kada je onaj odbornik DF-a pozivao u Beranama na obracun sa policajcima iz Rozaja?

Bbbbe
Gost
Bbbbe

Je li se glasnuo kad je gađan Epsrhijdki dom CPC u Nikšiću?

Send this to a friend