Hronika

Kriminalna grupa sa Cetinja ugovarala posao sa drogom vrijedan pet miliona eura

Zgrada SDT-a

Cetinjani Miloš Turičković, Savo Lipovina i Ivan Jovanović tokom 2017. godine organizovali su kriminalnu grupu s ciljem vršenja teških krivičnih djela radi sticanja nezakonite dobiti i moći, za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža. Pripadnici njihove kriminalne organizacije, koja i sada djeluje, postali su okrivljeni D.D., P.F., L.V., J.M., P.V., I.M., Ž. P. i V.N., kao i druga za sada nepoznate osobe, piše Dan.

U naredbi za sprovođenje istrage Specijalnog tužilaštva se navodi da je cilj organizacije bilo vršenje pojedinačno neodređenog broja krivičnih djela teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, te da je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak i ulogu, a Djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vrijeme i u međunarodnim razmjerama.

Ova kriminalna organizacija je, piše u naredbi, između ostalog, stvorena radi prenosa, kupoprodaje, posredovanja u kupoprodaji opojnih droga, pri čemu je planirana realizacija “posla vrijednog 5.000.000 eura za koji je obezbijeđen prodavac za veću količinu droge i kupac iz Slovenije, ugovoren je procenat za posredovanje i primopredaju droge. Iz komunikacija ostvarenih između okrivljenog Sava i Veska Lipovine, tužilaštvo sumnja da je okrivljeni Savo imao ulogu da organizuje isporuku veće količine droga i da je u tom cilju dao nalog okrivljenom Vesku Lipovini da organizuje prihvat i skladištenje robe radi dalje prodaje, te da vozila koja je dobijala kriminalna organizacija za prodaju droge prodaje kako bi se obezbijedio novac za dalje finansiranje kriminalne organizacije, pišeu naredbi za sprovođenje istrage.

Trojica organizatora sačinila su kriminalni plan da vrbuju i angažuju lično ili preko drugih članova kriminalne organizacije više lica, da planiraju i međusobno se dogovaraju o radnjama koje će preduzeti lično, kao i radnjama koje će preduzeti članovi kriminalne organizacije u vezi izvršenja krivičnih djela, daju uputstva i naloge članovima kriminalne organizacije Koje radnje da preduzimaju u izvršenju krivičnih djela, te se međusobno izvještavaju o preduzetim radnjama i aktivnostima članova kriminalne organizacije, pri čemu su po prethodnom dogovoru za sebe odredili uloge.

Zadatak Đuričkovića je bio da vrši krivična djela ubistva i da obezbjeđuje novčana sredstva za djelovanje kriminalne organizacije, kao i kriptovane telefone koji će služiti za komunikaciju među članovima kriminalne organizacije, daje uputstva drugim organizatorima i članovima kriminalne organizacije o naplati za posredovanje u vezi kupoprodaje većih količina opojne droge, daje uputstva i naloge članovima kriminalne organizacije o primjeni fizičke sile i nasilja prema članovima suprotstavljenih kriminalnih organizacija, da spriječava otkrivanje članova kriminalne organizacije od strane pripadnika MUP-a i tužilaštva i da, u slučaju da budu otkriveni, daju obavještenja medijima o navodnim nezakonitostima policije, te da članovima kriminalne organizacije koji su otkriveni daju uputstva na koji način da se brane i daju iskaze.

Njegov zadatak je bio i da daje uputstva članovima kriminalne organizacije o nabavci i sakrivanju vatrenog oružja, da obezbjeđuje stanove i skrovišta radi sakrivanja nakon izvršenja krivičnih djela.

Okrivljeni Savo Lipovina je bio zadužen da vrši krivična djela ubistva, da ugovara kupoprodaju droge, posreduje u kupoprodaji droge i naplaćuje usluge tog posredovanja, vrši nabavku i prodaju opojne droge na teritoriji Crne Gore i drugih država, daje naloge članovima kriminalne organizacije u vezi preuzimanja opojne droge i njenog skladištenja, da nabavlja vatreno oružje za sebe radi vršenja krivičnih djela, da daje uputstva i naloge članovima kriminalne organizacije za nabavku oružja, da obezbjeđuje članovima kriminalne organizacije mjesta za sakrivanje radi hapšenja i lišenja slobode.

Jovanovićeva uloga je bila da vrši nabavku oružja za sebe i članove kriminalne organizacije i da obezbjeđuje mjesta za sakrivanje i skladištenje droge.

11

avatar
1000
9
2
0
 
11
IzazvanaDjoleMrakoRallemiroljub
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Izazvana
Gost
Izazvana

Jesi li imali crvene ili zelene majice “da je vječna”. To je bitno, jer bi onda znali kojem klanu pripadaju😂😂😂😂😂😂

Djole
Gost
Djole

Država uzima veliki procenat nego ajde mora neko da padne kao i uvek….samo napred milioni, mi ćemo djevrek možda sa susamom ako imamo pare…..

Ralle
Gost
Ralle

Hapsi milicijo

Carlito
Gost
Carlito

Cetinje opasat! Niko da udje a bogomi i niko da ne izađe!

Crni
Gost
Crni

Je li ovi treba da brane drzavu

miroljub
Gost
miroljub

ne nego onaj litijas sto su mu nasli 100 kila trave

Locococo
Gost
Locococo

Hahahahahahahaha. Svasta neko cudno vrijeme

Vladan
Gost
Vladan

I pored svega toga su sve ispričali u cajmili.
Druknuli jedni druge … Svaka kriminalna grupa tako završi …

Mrako
Gost
Mrako

Ljepoto, nema ti odje nikakve grupe niti drukanja. Ti si,vidim, informisan pa znas! Sjedi tresi svoje tresnje kuci.. tamo sigurno imas vise muke pa bjezis od nje . Nijesmo nit ja ni ti pametni ali eto ja ne lajem za necim u cem nijesam upucen… za razliku od tebe

Droga je smrt
Gost
Droga je smrt

Trgovina drogom ima i neke logike, ali korištenje droge nema ama baš nikakve.

Cica
Gost
Cica

Cetinje💕

Send this to a friend