Hronika

Krivična prijava za nesavjesne ribolovce zatečene na Skadarskom jezeru

Protiv dvije osobe podnijete su krivične prijave jer su lovile ribu uprkos zabrani kretanja u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, ribolovnom zabranu koji je u toku, kao i apelima Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

U Nacionalnim parkovima ističu da su nesavjesni ribolovci koristili agregat i time ugrozili zaštićenu vrstu ptica Pelikan, koja se naseljava u neposrednoj blizini Pančevog oka.

“Takve radnje pojednica su zločin prema prirodi. Upozoravamo neodgovorne ribare da je Skadarsko jezero pod stalnim moritoringom što znači da u svakom trenutku imamo video snimke koje koristimo kao dokazni materijal”, navode u NPCG.

Dodaju i da su nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa ribočuvarima istog dana zatekli i privremeno oduzeli 15 ribolovnih mreža i pet pari u reonima Pančeva oka, Kodra i Šarova topola, dok je riba vraćena u vodu.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore ranije je saopštilo da neće tolerisati neodgovorno i neprimjereno ponašanje pojedinaca u situaciji kada Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, a i cijela država, čine sve da se posljedice zarazne bolesti KOVID-19 i mogućeg širenja virusa svedu na minimum.

Podsjećamo, ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počeo je 15. marta i traje do 15. maja 2020. godine, a podrazumijeva zabranu ulova svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje. Međutim, vanredne okolnosti i dodatne mjere koje je donijelo JPNPCG podrazumijevaju zabranu bilo kakvih aktivnosti na jezeru uključujući i lov na jegulju.

Mjera zabrane kretanja svih plovila po vodenoj površini na prostoru Nacionalnog parka Skadarsko jezero, osim za Granično-pomorsku policiju i zaposlene u Službi zaštite NP, dio je Odluke o privremenoj zabrani ulaza i boravka u svim nacionalnim parkovima, koju je JPNPCG donijelo 20. marta.

“Sve informacije zainteresovani mogu dobiti na dežurni broj telefona 067 000 825 tokom cijelog dana”, poručuju iz NPCG.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
ZguramtigaTako, takoSlavkoGligor73
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zguramtiga
Gost
Zguramtiga

Nisu to ribolovci.

Tako, tako
Gost
Tako, tako

Samo po džepu, da im se ne isplati ubijati.

Slavko
Gost
Slavko

Da ne bi vanrednog stanja lovocuvari ne bi radili svoj posao…

Gligor73
Gost
Gligor73

I onda se neki smeju sto je juce uvedena zabrana kretanja ….
Zbog ovakvih treba uvesti 23 sata zabrane i sat vremena za kupovinu hleba i slicnog ……
Meni se zivi a smatram i vecini gradjana CG a ovakvi nisu ni za komentar …..

Send this to a friend