Hronika

Majka prijavila da je njen sin drogu kupio preko Instagrama

Uprava podgoričke škole i roditelji dvoje srednjoškolaca, čiji je identitet poznat redakciji Dana, prijavili su nedavno policiji da nepoznata lica na društvenoj mreži Instagram, preko stranica koje nude prodaju nargile, kafe i pice na parče, učenicima prodaju marihuanu i ekstazi. Direktor NVO 4 lajf Saša Mijović kazao je za Dan da im se posljednjih mjeseci obraćaju roditelji učenika kojima se putem društvene mreže Instagram prodaju marihuana i ekstazi, zbog čega apeluje na policiju da preduzme aktivnosti i otkrije ko na ovaj način distribuira narkotike.

Majka srednjoškolca iz Podgorice, koja se obratila školi, nakon čega je i uslijedila prijava policiji, ispričala je za Dan da je stanje među djecom tog uzrasta alarmantno i da većina učenika iz odjeljenja njenog sina konzumira marihuanu kupljenu preko Instagrama.

Ona se za pomoć obratila školi i profesorima, koji su slučaj prijavili policiji.

“Prinuđeni smo da djecu stalno odvodimo na testiranje krvi. I moja prijateljica zajedno sa mnom na svakih 15 dana odvodi svoje dijete na analizu krvi, a poslednje testiranje je pokazalo da je moj sin pozitivan na marihuanu. Kada smo ih malo pritisli i natjerali da pričaju o tome šta rade, kazali su da drogu kupuju lako i jeftino preko Instagrama. Narkotike naručuju preko stranica čiji su prijatelji i koje imaju potpuno normalne nazive Nargila za prijatelje, Ljubitelji kafe, Kafa u Mrvice#, ističe majka 17-godišnjaka.

Prema njenim riječima odmah po saznanju, zatražili su stručnu pomoć i obratili se školi kako bi preduzeli nešto i upozorili ostale roditelje.

“Direktorica nam je rekla da je inspektorima prijavila slučaj. Mi kao pojedinci nijesmo htjeli da prijavimo slučaj jer ima još ovakvih primjera i droga je zavladala među srednjoškolcima. Moj sin je uspješan sportista i vjerujem da će prestati. Ne bih željela da se u policijskim evidencijama i u školi vodi kao korisnik droga”,  navodi ona.

Mijović objašnjava da se droga prodaje preko stranica kao što su Prodaja pice na parče, Nargila za prijatelje, koje se potom brzo gase i otvaraju nove. Naglašava i da se djeca prvi put drogiraju i eksperimentišu s narkoticima na ekskurzijama, a imali su situaciju i da su maloljetni korisnici narkotika pozitivni na tri droge odjednom.

“Imamo veliki porast broja korisnika droga među maloljetnicima i to mora da nas sve zabrine. Prije nekoliko dana su mi se žalili roditelji da im djeca drogu kupuju posredstvom društvene mreže Instagram. Kada sam ispitao o čemu je riječ, vidio sam da te stranice postoje otprilike sedam-osam dana nakon čega se brišu i otvaraju nove. Droga se, prema riječima 17-godišnjeg dječaka kojeg su doveli roditelji, prodaje šifrovano, pa tako kada naručuju džoint kažu: jedno parče pice, kako bi prikrili komunikaciju i to šta kupuju. Sarađuju samo između sebe i prihvataju pratioce koje znaju ili odranije ili preko dosadašnjih trgovaca narkotika”, navodi Mijović.

Kako je dodao  radi se o veoma kompleksnom problemu među mladima koji treba na vrijeme riješiti. Ovim putem pozivao je policiju da preduzme mjere i spriječi prodaju droge putem društvenih mreža.

“Situacija je alarmanta jer veliki broj djece i m ladih koriste droge. I nijesu u pitanju pojedinačni slučajevi već je riječ o epidemiji. Na drugoj strani, Ministarstvo zdravlja ništa ne preduzima da riješi problem narkomanije. U našim ustanovama ne postoji odjeljenje za liječenje zavisnika adolescenata, rehabilitacija u JU Kakaricka gora se nap laćuje, a već tri godine se ne sastaje Komisija za droge”, upozorava Mijović.

On kaže da u Crnoj Gori ne postoji porodica koja se ne susreće sa ovim problemom jer je droga lako dostupna na tržištu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Konj
Gost
Konj

Ne vidim sta je tu loše, marihuana je u mnogim zemljama legalna

Mrgud
Gost
Mrgud

“Konju”idi onda u te zemlje .

papiric is king
Gost
papiric is king

zasto bi isao u druge zemlje da bi pusio biljku iz prirode kad je i kod nas na izobilje ima

Sova
Gost
Sova

“On kaže da u Crnoj Gori ne postoji porodica koja se ne susreće sa ovim problemom jer je droga lako dostupna na tržištu.”
Neće biti da je baš svaka porodica u problemu. Postoje uspješne i manje uspješne porodice u borbi sa drogom.

Sve je laz
Gost
Sve je laz

Obidjite malo skolska dvorista .Sve ce vam biti jasno

Globovanje
Gost
Globovanje

Djeca prodaju djeci … a po pitanju interneta , postoji UPOTREBA i ZLOUPOTREBA , kao i lod svake druge stvari . To isto mozete vidjeti cesto demonstrirano u istim ovim komentarima , dje neko ‘ ovo ‘ upotrebljava da nesto kaze , a neko zloupotrebljava da izbaci komplekse i frustraciju !

Papiric
Gost
Papiric

Samo lagalizujte molim vas da ne smarate sa tekstovima, pa nego kako se kupuje trava nego preko neta. Roditelj je kriv.
Postoje opcije poput parent control na mobilni, ali vi titova djecoca ne bi znali.

samo jako
Gost
samo jako

zalosno koliko je uzela maha i kako je postala lako dostupna….katastrofa

RealniCrnogorac
Gost
RealniCrnogorac

I onda recu vaspitanje iz kuce dolazi, kako se moze rec tako nesto kad procitate ovako nesto?? Vaspitanje i licnost se najvise danas stice na ulici i u drustvu. Kontrolisite s kim se druze vasa djeca i ko su njihovi roditelji. Svaka cast ovoj zeni, da je vise ovakvih ne bi smo imali problema.

Abacus
Gost
Abacus

Dako se ne ubode dzointom u venu

Mrgud
Gost
Mrgud

To je sledeća stepenica.

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

Češće praviti racije. Puni su kafići droge, svaku noć.

citalac
Gost
citalac

Kafici?, a prodji pored bilo kog mracnijeg kutka u gradu i mirise marihuana. To se barem tesko krije…

Istina
Gost
Istina

Živa istina bilo ljeto kiša snijeg smjeli korisnici vazda ce naći način da zadovolje svoju zavisnicku pasiju ne znajući da sto nas više ima da tonemo kao narod kolektivno

e.k.g
Gost
e.k.g

branili ne branili djeca ako oce da duvaju duvace, sve je individualno,ako si u drustvu dje se pusi trava vjerovatno ces je i ti pusit ako si u onome dje se ne pusi vjerovatno ti nece padat na pamet,sve je relativno..zivimo u takvom drustvu dje se od problema bjezi preko poroka sto je nazalost pogresno ali masu zastupljeno..

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo za roditelje koji ne kriju problem,samo žestoke kazne za dilere i pojačanu kontrolu društvenih mreža.

(18)➕
Gost
(18)➕

Interesantno da roditelji uvjek krive đecu i dilere, ali nikad sebe.

Leo
Gost
Leo

A zašto bi sebe krivili?? Jesu li im oni stavili drogu pod nos? Ne.

Papiric
Gost
Papiric

Slazem se ne znam cemu dislajkovi, svakakvi su demoni po internetu a ovi se cude sto im djeca puse travu. Doobrodosli u 21. vijek titova djeco.

Todor
Gost
Todor

E ovo je prava majka koja ne cuti o problemu no ga rijesava odma cim je primjetila. I sad mu zabrani druzenje sa tom ekipom! Dok god su mu u blizini ti “drugovi” postoji mogucnost da ce ga opet navuci

M...
Gost
M...

Boze kako vi znate da lupate. Ako je toliko naivan to onda nije problem drustva, nego njima svaka cast.. Ne moze te drustvo navuci na nesto sto ti neces i ne zelisy nego je ovo da bi se u drustvu dokazali da mogu sve… Po ovome zakljucih da bi i tebe drustvo navuklo u bilo sta, i da ti kazu… Više »

Iyr
Gost
Iyr

Pa roditelji vodite racuna o djeci drustvene mreze nisu za maloljetnike tako da sre sami krivi. Sami ste ih uveli u to

Kik
Gost
Kik

Druže, ovo nema veze sa roditeljima. Droge je uvijek bilo i uvijek ce biti.

papiric is king
Gost
papiric is king

sto se buni ova majka kad nema veze s njom

Back
Gost
Back

Vidi se da nisi roditelj.

Mrgud
Gost
Mrgud

..ni normalan.

Send this to a friend