Hronika

Medenica: Optužnica čisti revanšizam i mržnja prema meni

Vesna Medenica (Foto: Pobjeda)

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica negirala je da je uticala na sutkinju Prvrednog suda Milicu Vlahović Milosavljević da donosi nezakonite odluke, ocijenivši da u optužnici nema dokaza, već samo mržnje, piše Pobjeda.

Vlahović Milosavljević, optužena da je kao sudija Privrednog suda Crne Gore, krajem 2018. i početkom 2019. godine pod pritiskom Medenice zloupotrijebila službeni položaj, takođe je negirala krivicu.

Medenica i Vlahović Milosavljević iznijele su odbranu odbijajući da odgovaraju na pitanja zastupnika optužbe, tužilaca upućenih na rad u SDT Vukasa Radonjića i Jovana Vukotića.

“Protagonisti nove vlasti očekuju od sudija da budu administrativni organi koji će sprovoditi njihove odluke i želje. Kada politika uđe u sudnicu biraju se ljudi određenih kvalifikacija. Ovoga puta izabran je tužilac početnik. Optužnica je podsmijevanje i zakonu i logici. Mjera istine u ovoj sudnici mora biti dokaz, ne njihova želja”, istakla je Medenica.

Odgovarajući na pitanje sutkinje Nade Rabrenović, rekla je da je informacije dobila o ovom predmetu od advokata Željka Aprcovića.

“Ovo je antievropska Crna Gora. Mi nijesmo na terenu prava, već politike. Izabrana sam, možda ne slučajno – prva, koju je trebalo medijski diskreditovati, a onda i krivično goniti. Medijska diskreditacija je uporna i surova. I dalje traje. Nijesam kriva, nijednu radnju nijesam preduzela kojom bih Vlahović Milosavljević navela na protivzakonito postupanje, prijetila joj ili nudila dobit. Neka se javi neko ako sam vršila represiju. Dok sam ja bila na čelu Vrhovnog suda, to je bio hram znanja i kičma pravnog sistema. Ovo je čisti revanšizam i mržnja koja tinja prema meni”, kazala je Medenica.

Dodala je da je specijalni tužilac Jovan Vukotić na jednom od prethodnih ročišta rekao da su sa njenog telefona brisane aplikacije – Signal i Telegram, dok je bila u policiji, i to u pet sati ujutro, dodajući da je šifre dala tek u tužilaštvu.

“Taj dokaz je kontaminiran. Neko je hakovao moj telefon. Ako je brisao poruke u moju korist mogao je i dopisivati i na moju štetu”, naglasila je ona.

Kako je dodala, za tu radnju nema naredbe, već rješenje direktora ANB-a, što u njenoj praksi nije moglo biti dokaz.

Vlahović Milosavljević negirala je navode optužnice da je nezakonito donijela rješenje kojim je usvojen predlog za određivanje privremene mjere obezbjeđenja radi obezbjeđenja novčanog potraživanja predlagača Rada Arsića, kuma Vesne Medenice.

Kazala je da je rješenje koje je donijela, potvrđeno od drugostepenog vijeća Privrednog suda.

“Podizanjem ove optužnice zakonita i pravosnažna sudska odluka proglašava se nezakonitom, iako odluka donijeta u prvom stepenu može biti predmet preispitivanja isključivo od strane više instance, koja po izjavljenom pravnom lijeku ispituje zakonitost postupanja sudije prilikom odlučivanja”, navela je ona.

Kako je dodala, odbrana koju je dala u fazi istrage je nepotpuna, neprecizna, jer se nije izjašnjavala o odlučnim činjenicama koje se tiču krivičnog djela, već isključivo na okolnosti komunikacije sa bivšom predsjednicom.

“Zbog toga se u javnosti paušalno izvještavalo da sam, navodno, priznala izvršenje krivičnog djela. Iskaz sam dala dva mjeseca nakon porođaja, u stanju jakog stresa i posebne psiho-fizičke iscrpljenosti”, pojasnila je sutkinja.

Ispričala je da je tokom saslušanja razmišljala da može biti pritvorena, a samim tim i odvojena od tek rođenog djeteta.

“Nijesam bila u stanju da sa pažnjom pratim radnju sačinjavanja zapisnika, niti da shvatim značaj rečenica koje je tužilac u moje ime unio u zapisnik. Ni u kom slučaju nijesam mislila na to da je bivša predsjednica na bilo koji način uticala na donošenje odluke, jer je donijeta u skladu sa zakonom, činjeničnim stanjem i dokazima u spisima predmeta. Kvalifikativi da je bivša predsjednica Vrhovnog suda autoritativna i jako nezgodna kad joj se neko zamjeri, podrazumijeva da ista nema toleranciju za neažurnost u radu sudija, zbog čega sam, kao i zbog činjenice da je privremena mjera po svojoj prirodi i po zakonu hitna, o prijedlogu za određivanje predmetne privremene mjere odlučila u najkraćem mogućem roku, tačnije istog dana kada je taj prijedlog predat sudu”, kazala je Vlahović Milosavljević.

Naredno ročište zakazano je za 25. jun u 12 sati, kada će se saslušati svjedoci.

13

avatar
1000
13
0
0
 
13
B.R.K.KomentatorČong LiTinadobra fora
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
B.R.K.
Gost
B.R.K.

Vlahovićka je korumpirana po svakom pitanju!!!
Ako Vam trebaju dokazi obratite se meni-moj identitet je poznat reakciji-rado ću svjedočiti protiv iste!
Usled neadekvatne presude u više navrata!!!

Komentator
Gost
Komentator

Da je srece, ne bi izbijala iz zatvora, a kamoli izjave da dajes o revansizmu

Čong Li
Gost
Čong Li

Nema veceg Crnogorca od mene, samo Crna Gora , Crnogorska zastava ,himna , reprezentacije itd ! Nemam rezervnih domovina , ali za ovu izjavu te sram bilo ! I treba ti dugogodisnja robija !
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Tina
Gost
Tina

Katnića podrzavam i mislim da nije kriv…a ti gospođo, ne treba osuđivati unaprijed ali mislim da nijesi cvećka.

dobra fora
Gost
dobra fora

aooook meni

Mrkela
Gost
Mrkela

Pusti da institucije rade svoj posao

Mirsi
Gost
Mirsi

pristaje li na poligrafsko ispitivanje…i kakve veze ima politika sa ovim ka ona kaze da nema veze sa time

Kolasinac
Gost
Kolasinac

Doci ce i njenih pet pinuta pa ce drugi ici put Spuza…

Rajka
Gost
Rajka

Stvarno greotice od tebe

marko
Gost
marko

Ne podrzavam revansizam niti cetnicarenje ali stetna si . Samo treba utvrditi u kom obimu i obliku.

Realan
Gost
Realan

Mislim da Medenica zloupotrebljava situaciju sa Katnicem i intervju Mila Djukanovica.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Veka kraljica !

Mušoki Kenija
Gost
Mušoki Kenija

Sad ce svi orkestrirano jer je to šef isto rekao. Dzabe Vam je sve.

Send this to a friend