Hronika

Medenica: Rješavanje starih predmeta je imperativ, rezultati već vidljivi

Foto- Vrhovni sud

Sudski predmeti koji su i dalje nerijšeni, a potiču čak iz perioda prošle decenije, profesionalna su mrlja za pravosudni sistem koji je reformisan, podmlađen i osnažen kvalitetom, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, na završnoj konferenciji “Reforma pravosuđa: Unaprijeđenje kapaciteta organizacija civilnog društva u doprinosu očuvanja integriteta pravosuđa“ u organizaciji NVO Centar za monitoring.

Zbog toga se, kako je kazala, redovno održavaju sastavnci sa predsjednicima sudova, koji su dali konkretne rezultate.

“Naš interni monitoring, koji je započeo u oktobru 2019. godine, za samo dva mjeseca pokazao je solidne rezultate, pa je  već u decembru  broj starih predmeta smanjen sa 246 na 158“,  kazala je Medenica, dodajući da očekuje da će ovogodišnji izvještaj pokazati da su svi ti predmeti riješeni.

Ona je pohvalila sudove za podizanje stope efikasnosti od preko 100 odsto, ali  i naglasila da i ažurnost mora da bude veća.

Istovremeno, kako je ponovila, rješavanje starih predmeta ostaje izuzetno važno pitanje u nadležnosti sudova, i pod stalnim nadzorom građana.

Podsjetila je da je Strategija reforme pravosuđa, kao važan instrument u efikasnosti sudskog postupka, prepoznala  disciplinsku odgovornost sudija, i da je u komunikaciji sudova zauzet proaktivni pristup o podnošenju predloga za utvrđivanje disciplinske odgovornosti.

“Ispunjenju zaključaka ključno bi doprinijele izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, ali da bi bilans rezultata bio bolji, one moraju biti realne, a ne iluzorne“, poručila je predsjednica Vrhovnog suda.

Podsjetila je da je Evropski sud za ljudska prava zaključio, da je Crna Gora u posljednjih pet godina napravila značajan napredak, zahvaljujući primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Da bismo zadržali ovu ocjenu, potrebno je da nastavimo pažljivo da pratimo praksu Evropskog suda i primjenjujemo standarde u zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i drugih prava koja se garantuju konvencijom“, kazala je Medenica.

Istakla je da je Finalni izvještaj o prećenju sudskih postupaka u Crnoj Gori, koji je uradila NVO CEMI u saradnji sa partnerima, vrijedan resurs u daljim planovima pravosuđa, a da pravičan i efikasan sudski sistem nije ideal, nego imperativ savremenog društva.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
E pa😎LjutaLipovoRasmus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
E pa😎
Gost
E pa😎

Ja bi sa njom sve😍😄😄

Ljuta
Gost
Ljuta

I tako vec 30g a sudstvo sve gore…da nije tako zar bi desetine hiljada sporova postojala u zemlji od 450000odraslih osoba….
starih nezavrsenih predmeta zbog korupcije i zloupotreba bilo procesnih bilo namjernih na hiljafe….nezainteresovanost sudija ni da ispune normu je nekaznjiva…👾

Lipovo
Gost
Lipovo

Koliko još mandata da se ovaj zaključak skine sa ,,dnevnog,, reda?

Rasmus
Gost
Rasmus

Najbitnije da ti zadrzis fotelju 20 god , a to sto nas kostas pregovora sa EU manje je vazno

Send this to a friend