Hronika

Medenica: Samo sudovi mogu procijeniti vladavinu prava u kriznim vremenima

Na Dan crnogorskog sudstva podsjećamo na ključne vrline sudske vlasti – nezavisnost, nepristrasnost i odgovornost u sistemu podjele vlasti, ali i na potrebu za jedinstvom demokratskih standarda u Crnoj Gori, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Dan crnogorskog sudstva obilježava se 29. oktobra, kada je  1798. godine, pod patronatom Svetog Petra Cetinjskog, donijet Zakonik obšči crnogorski i brdski i ustanovljeno Praviteljstvo suda crnogorskog i brdskog.

„Od osnivanja Praviteljstva, koje je crnogorsko ime uzdiglo na zakonski pijedestal, protekle su 222 godine. Sveti Petar je govorio da je crnogorski sud ‘drača u oči guvernaduru i vlasteli’. Kako tada, tako i danas, sud mora ostati lišen uticaja zakonodavne i izvršne vlasti, medija, nevladinih organizacija i pojedinaca, kako bi postupao u interesu društva“,  naglasila je Medenica.

Predsjednica Vrhovnog suda je istakla da mjere koje nacionalne vlasti preduzimaju kako bi zaštitile interes javnog zdravlja i živote ljudi, predstavljaju zadiranja u ljudska prava i više je, kako kaže, nego očigledno, da postoji goruća potreba za stvaranjem balansa između prava pojedinaca i prava društva.

“Da li su države preduzele srazmjerne mjere kako bi zaštitile opstanak nacije i svog društveno – ekonomskog sistema, procijeniće samo sudovi, jer sprovođene vladavine prava, odnosno primjena propisa od strane drugih grana vlasti, mora ostati pod sudskim nadzorom, koji je još više izražen u kriznim vremenima“, kazala je Medenica.

Svečana akademija povodom Dana crnogorskog sudstva,održana je  u Vladinom domu na Cetinju, uz poštovanje svih mjera za suzbijanje novog koronavirusa.

Služba za odnose sa javnošću Vrhovnog suda realizovala je film „Dani crnogorskog sudstva 1798 – 2020“, koji će biti emitovan danas na Prvom  programu RTCG U 16.30 sati.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
ALCG🇲🇪Gnjuracpera kvržica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ALCG🇲🇪
Gost
ALCG🇲🇪

Taman,tako mi tvoje vladavine prava….vidimo sta se radilo za vrijeme vladavine prava

Gnjurac
Gost
Gnjurac

Ja operem sudove vazda

pera kvržica
Gost
pera kvržica

tako mi tebe i vladavine prava

Send this to a friend