Hronika

Medenica: Sudska vlast se radom i rezultatima uspješno oduprla pritiscima

U prvih pola godine sudovi su riješili 99,3 odsto predmeta, čime su predsjednici sudova i sudije dokazali da se svojim radom i postignutim rezultatima sudska vlast oduprla svim pritiscima, poručila je danas predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, predsjednici sudova u Crnoj Gori održali su sastanak na kojem su razmatrali polugodišnji izvještaj o radu.

“Prema podacima iz izvještaja, svi sudovi ostvarili su izvanrednu stopu efikasnosti od 99,3 odsto, od čega osnovni sudovi 95 odsto, viši sudovi 101 odsto, Apelacioni sud Crne Gore 95 odsto, Privredni sud Crne Gore 88 odsto, Upravni sud Crne Gore 144 odsto i Vrhovni sud Crne Gore 98 odsto”, kazala je Medenica.

Uprkos činjenici da je prosječna opterećenost po sudiji bila 312,2 predmeta postupak je trajao do tri mjeseca u 60 odsto predmeta, što je do sada najbolje zabilježeni rezultat.

“U pogledu izrade odluka van roka, održan je izuzetno pozitivan indeks na nivou ranijeg izvještaja, pri čemu su osnovni sudovi u Danilovgradu, Pljevljima, Plavu, Rožajama i Žabljaku bez prekoračenja roka”, kazala je Medenica.

Konstatovano je da je kvalitet rada, koji obuhvata i najizazovniji period tokom COVID-19, na ranijem nivou i zaključeno da je potrebno raditi njegovom daljem unapređenju.

Kako se ističe, predsjednici sudova uzeće u obzir uvođenje novih rješenja za pristup organizaciji poslova, u skladu sa uslovima daljeg razvoja epidemije Koronavirusa u Crnoj Gori.

“Očuvanje zdravlja zaposlenih i stranaka koje pristupaju u sud je prioritetno i predsjednici sudova će nastaviti da preduzimaju sve mjere na poštovanju svih mjera i preporuka nadležnih organa”, poručila je Medenica.

U saopštenju se dodaje da su predsjednici sudova analizirali i primjenu propisa na polju organizacije sudstva, kao i mjere koje se preduzimaju u cilju ispunjavanja obaveza iz agende pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Uvažavajući mjere održavanja fizičke distance, Vrhovni sud Crne Gore je za potrebe održavanja sastanka koristio prostoriju Centralne banke Crne Gore”, naglasili su u toj istituciji.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
MixaMila KIrghjkMi smo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mixa
Gost
Mixa

Sram je bilo za ovu izjavu

Mila K
Gost
Mila K

Kakav poraz sudstva. Kreatorka nakaradnog pravnog stava zarobila sudstvo da bi podržala komšiju iz Krašića i svojeg bubašvabca. Baš su nezavisni, taman kako odgovara nevladavini prava.

Irghjk
Gost
Irghjk

Medenica oces da ti za pet sudija dam dolaze da su korumpiranog. Sta ces uraditi NISTA naravno

Mi smo
Gost
Mi smo

Ja nisam odavle….

Send this to a friend