Hronika

Mijač tužio Medojevića: Niko se neće igrati mojim ugledom

Veselin Mijač

Lider Pokreta za promjene i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević moraće na sudu da dokazuje na osnovu čega je dugogodišnjeg švedskog privrednika crnogorskog porijekla Veselina Mijača, vlasnika “Savana holding” kompanije prozvao da “pere pare za braću Đukanović”, pišu Dnevne novine.

Osim Medojevića, napadom na Mijača i iznošenjem neistina na račun ovog biznismena koji uživa veliki poslovni ugled, moraće da se pozabavi i Agencija za elektronske medije, kojoj je takođe stigla krivična prijava od Mijača protiv NN lica u Agenciji, zbog nepreduzimanja zakonom propisanih mjera. Mijač u izjavi za Dnevne novine kaže da neće dozvoliti nikome da ruši njegov poslovni ugled, niti da se igra njegovim ličnim dostojanstvom i dostojanstvom njegove porodice.

“To neće moći da radi ni poslanik Medojević, niti nevladine organizacije koje se bave medijskim poslom, niti bilo ko drugi. Zato im poručujem vidimo se na sudu”, kaže Mijač za Dnevne novine.

Mijač je poznat crnogorskoj javnosti i kao investitor, donator, dobitnik nagrade Uprave za dijasporu za saradnju u oblasti privrede…

Medojević je 2. septembra ove godine na svom FB nalogu objavio da švedska firma Veselina Mijača ima “skromne finansijske rezultate”, a da u Crnoj Gori kupuje nekretnine “od režimskih tajkuna od preko 100 miliona”, zaključujući da “sve miriše na pranje para braće Đukanović”.

Njegovu objavu prenio je portal IN4S, zbog čega se Mijač, preko zastupnika, advokata Nikole Martinovića, obratio AEM-u, tražeći da preduzme nadzor i dostavu podataka o medijima, iz registara koje ova Agencija ima obavezu da vodi. Nakon odgovora AEM-a u kojem priznaju da nemaju sve zakonom precizirane podatke o osnivaču portala IN4S i “sloboda.me”, uslijedila je i krivična prijava protiv NN lica u Agenciji, jer “nijesu preduzeli zakonom propisane mjere čime su omogućili da portali In4s i sloboda.me objavljuju informacije sakrivajaći identitet osnivača”.

“Time su, shodno Zakonu o medijima, prema kojem jedino osnivač može biti stranka u postupku pred sudom, onemogućili Veselinu Mijaču da podnese tužbu protiv odgovornih za širenje neistinitih informacija”, navodi se u krivičnoj prijavi podnijetoj Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Mijač je, nakon Medojevićeve objave, preko advokata Martinovića prvo zahtijevao da lider PzP i poslanik Demokratskog fronta “javno demantuje neistinite i štetne informacije”, koje je objavio da FB stranici, i to do 13. septembra. Medojević je tom prilikom obaviješten da će, ukoliko do tog roka ne stigne demanti, švedski biznismen i njegova kompanija pokrenuti odgovarajuće sudske postupke u cilju naknade štete (11.000 eura) zbog “iznošenja neistina koje štete ugledu i poslovanju Mijača i kompanija kojima upravlja”.

Kako je Medojević ignorisao taj zahtjev, uslijedila je tužba u kojoj advokat Martinović ukazuje da su “rad i prihodi njegovog klijenta u skladu sa zakonima zemlje u kojoj obavlja funkcije visokog menadžmenta, ili osnivača kompanije”, te da Mijač nikada nije osuđen ili sankcionisan zbog ličnog ili poslovanja kompanija u kojima je imao funkcije izvršnog direktora, menadžera ili osnivača.

“Imajući u vidu da je lični ugled pretpostavka za bilo kakav ozbiljan poslovni aranžman u zemljama u kojima posluje tužilac (Švedska i zemlje EU), iznošenje takvih tvrdnji nedvosmisleno šteti ugledu tužioca i stvara podozrenje kod sadašnjih i potencijalnih poslovnih partnera, kao i zabrinutost tužioca i njegove porodice”, navodi se u tužbi.

Advokat Martinović je istakao da je težina iznijetih neistina veća od uobičajenih kleveta i tračeva, jer dolaze od osobe koja je poslanik u Skupštini, član Odbora za bezbjednost i odbranu, član Ustavnog odbora i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i sa tih pozicija ima uticaj na javno mnjenje, koji je mnogo veći od uticaja prosječnog građanina. Tekst koji je Medojević objavio prenijeli su mediji u Crnoj Gori, a cjelokupno saopštenje objavljeno je na portalu IN4S tako da su neistine distribuirane preko više kanala na internetu.

“Distribucija informacija internetom čini ih dostupnim neograničenom broju osoba, a zbog mnogobrojnih opcija pretraživanja, ta dostupnost je vremenski neograničena, odnosno objavljena neistina ostaje trajno na internetu”, piše u tužbi advokata Martinovića.

33

avatar
1000
15
18
0
 
28
SkaljarinPravi građaninEl patronModerator OralPOJK
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moderator Oral
Gost
Moderator Oral

Ako se pitate zašto nijesam od 14 sati objavio nijedan komentar na ovu temu, odgovor je: pušio sam popovima u međuvremenu.

Mitar
Gost
Mitar

Medojevic je prava alapača, zena mu nije ravna. A sto se tice svih Agencija, one zapošljavaju od pedesetak do stotinu radnika sa odlicnim platama i to su uglavnom ljudi iz vlasti koji nisu sposobni za neke odgovornije funkcije. Svaka Agencija ima isti kalup. Ni ono sto zakonski treba ni to ne rade a kamoli sta drugo.

Nikola
Gost
Nikola

Gospodine Medojevicu dovoljno je u Svedskoj da pitate za njegovo ime i bice vam dovoljno jasno ko je gospodin Mijač i o kakvoj je personi je rijec… nazalost tu ste da klevetate a bolje da ste postavili na svom profilu da je donirao skoli 200 000e da je usao u fudbalski Klub sa svojim parama i to 3 000 000… Više »

abv
Gost
abv

Pa i Dusko Knezevic je bio strani investitor naseg porijekla .

Nikola
Gost
Nikola

Velika je razlika eto npr donirao je skoli pare a Dusko za svo ovo vrijeme nije se sjetio euro nekom da pomogne vec je kroz mito zavrsavao sebi poslove a Mijač sa 60 godina nema sta vise kome da se dokazuje svoje je dokazao u jednoj zemlji kao sto je Svedska! Suvisno je pricati o tome i jel Bog dao… Više »

Skaljarin
Gost
Skaljarin

Znam da mu je pok.Ranko Rubesic bio veliki prijatelj i da je pomagao naše ljude koji su povremeno dolazili u Svedsku.

Sead
Gost
Sead

Zašto ga zastupa Nikola Martinović koji se tretira kao dvorski advokat.Ime advokata govori da je Medo sve u oravu

Pedja
Gost
Pedja

IN4S – postoji i u BG – Srbija u Savskoj ulici . Pametnom dosta .

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Vala ljudino od biznismena ako ti obraz vrijedi 11000 evra, evo tuzi i mene casti ti. A mnoge vas je Medo otkrio no nema sistema da vas provjeri. Nema mnogo razuma,ali ono sto je on rekao vidljivo je golim okom. A u njegovo postenje nisam nista vise zaklet.

Nikola
Gost
Nikola

Ne lupaj 😊

Vale
Gost
Vale

Kad počnu da se pozivaju na ugled.

Roro
Gost
Roro

Na sud kod Vesne Medenice

Sasa
Gost
Sasa

A nema danas ugleda ,vIse ,sve provaljeno ,ne opterecujte sudstvo ,oni imaju druga posla.

Raso
Gost
Raso

Stari premaz Mijac!Podrska za Meda!

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

In4s, borba i sloboda su sramota novinarstva. Ti portali sa sjedistem u Bg su napravljeni samo da bi sovinisticki pljuvali po sve sto je Crnogorsko.

Piper
Gost
Piper

Ja ne znam da li iko u ovoj drzavi Medovu pricu uzima za ozbiljno!
Evo kakav je dan osvanuo, on da kaze ‘ljudi, svanuo je lijep dan’, morao bih uzet’ kisobran..

Supr hic
Gost
Supr hic

Sve sto je Medojevic,pricao do sada je surova istina,htio to neko da prizna ili ne.Zato je Medojevic,drzavni neprijatelj br.1

Joo
Gost
Joo

@supr hic…..niti jedna jedina stvar koju je Medo rekao NIJE se ispostavila kao istina……a licno bih voleo od njega samo da cujem o druzenju sa najokorelijim krimosima iz Srbistana…..o tome kako ga je Cane drzao u hodniku 8 sati kad je dolazio da dramci kintu…..I tako to…..sve drugo su jadne i jeftine izmisljotine…..treba ga svako tuziti jer ga za ovakve… Više »

vxjhfs
Gost
vxjhfs

Supr hic Medo jesi to ti?

El patron
Gost
El patron

Super hic,
Svaka medova istina je ,,surova,, kao ona kad je rekao da će Deripaska da dobije sudske sporove vrijedne vise milijardi i da ce CG bankrotirati, a evo prije neki dan Oleg izgubi sve sporove protiv CG.
Tako surovo je izgubio sporove, a CG surovo pobijedila, pa jos advokatski troskovi……..

POJK
Gost
POJK

Piper sve si rekao u drugoj recenici. Ti od mrznje nevjerujes svojim ocima.

crnogorac
Gost
crnogorac

Sam si se već zaigrao, pazi se, klizavo je

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kad ga Martinović zastupa, onda je ovo što Medojević zbori istina.

Dragan K
Gost
Dragan K

Da li znate da je portal IN4S registrovan u CRPS za potpuno drugu djelatnost u odnosu na onu koju obavlja. Dakle osnovni kriterijum ne postuju, a to je da se registruju kao novinski portal. Isto radi i tabloid Borba. Ali ne poreska, uprava za insp.poslove, regulatorna itd nece da krenu na njih jer se boje. Zato smo tu dje jesmo.… Više »

CRPS
Gost
CRPS

NAZIV – NEVLADINO UDRUŽENJE “IN4S INFORS” PODGORICA

DJELATNOST – Uslužne internet stranice (web portal)

Dragan K
Gost
Dragan K

Zakonom o elektr.medijima je precizirano da usluzne djelatnosti ne mogu biti intervju, video i tonski zapis itd. Ukoliko imas portal moras ga registrovati za djelatnost: proizvodnja i emitovanje tv i novinskog programa. Dakle portal IN4S to radi(intervju,transkripiti,video reportaze sa protesta itd). Znaci registrovani su za jedno, a obavljaju drugo, ali to je CG, gdje je neznanje zvijezda vodilja. Ponavljam da… Više »

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

DJELATNOST – Uslužno pljuvanje i fukarluk u raznim oblicima. Pi.

Raso
Gost
Raso

Dragi, ne fali sendvica…

Dragan K
Gost
Dragan K

Fali samo obrazovanja. Mada i kucnog odgoja. Jer kad mrzis zemlju u kojoj si rodjen, a naginjes ka nekoj drugoj, dalekoj onda si ipak prinudjen da potrazis strucnu pomoc. Svako dobro i nastavi da pratis borbu i ovaj drugi portal.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Smiješan si.

_O_
Gost
_O_

Tako je, tu smo zbog In4S i Borbe. Da nije njih pretekli bi Luksemburg. To su hibridni ratnici.

Toni
Gost
Toni

Čega bi se bojali?

amo
Gost
amo

A neka Gojka pitaju ciji je IN4S,eto ga svako malo na A1 televiziju i pljuje li ljuje po drzavi.U jednoj emisiji je izjavio da je njegov predsjednik A.VUCIC,e panekaide dje mu je predsjednik i on i njemu slicni.

Send this to a friend