Hronika

Mugoša: Namjera vještaka da me diskredituje

Miomir Mugoša

U nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, koji se tereti da je zloupotrebom službenog položaja i prekoračenjem granice službenog ovlašćenja Glavnom gradu pričinio štetu od 6,7 miliona eura, danas su pred specijalnim vijećem sudije Višeg suda u Podgorici Vesne Pean zajednički nalaz i mišljenje branili vještak građevinske struke Vukašin Đuričković i vještak ekonomsko-finansijske struke Milenko Popović. Mugoša je ocijenio da su odgovori vještaka bili polovični i nemušti. Prema njegovim riječima, očigledna namjera vještaka bila je da ga diskredituje, jer je drugačije vještačio u drugim stvarima.

Vještaci su potvrdili da su na osnovu predviđenih objekata na spornom zemljištu i korišćenjem podataka iz DUP-a od 2006. godine došli do ukupne štete u iznosu od 6.723.194,85 eura. Vještaci su ostali pri svemu navedenom u nalazu ali i dopuni, i pred sudom su pojasnili da su uporednom metodom odredili cijenu gradskog građevinskog zemljišta na Starom aerodromu od 857 odnosno 384 eura, koje je predmet optužnice SDT-a. Konkretno riječ je o dvije parcele, koje se nalaze jedna do druge, površine 8.047 m2 i 7.158 m2, a optužnicom se okrivljeni Mugoša tereti da je postupajući suprotno službenim interesima, donio odluke 30. avgusta 2007. godine o prenosu prava na gradsko građevinsko zemljište kojom je preduzeću “Carine” prenio pravo korišćenja na gradskom građevinskom zemljištu gore navedenih površina.

Cijenu zemljišta određuje više faktora

Vještak Đuričković je kazao da je komisija koja je vršila određivanje cijene prije javnog nadmetanja za predmetno zemljište, zapravo koristila metodologiju koja se nije mogla koristiti jer je ona važila samo za obeštećenja a ne za određivanje tržišne cijene.

“Komisija je dobila cijenu 145 eura po kvadratu, radila je metodologijom koja je samo u nacrtu i nikada nije usvojena na Vladi, to je nezvanična metodologija”, naveo je Đuričković.

On je na dodatno pitanje specijalne tužiteljke Sanje Jovićević kazao da je cijena od 145 eura utvrđena i 2007. i 2011. a to nije smjelo da se dogodi jer su se vremenom promijenili elementi korišćenja metodologije kao što su udaljenost od centra tzv. “Y” koeficijent, koji znatno uvećava cijenu od prvobitne.

Branilac optuženog Mugoše, advokat Mitar Mugoša insistirao je da mu vještak Đuričković isključivo odgovara na pitanja. Vještak Đuričković je na pitanje koliko je iznosila tržišna cijena zemljišta po metru kvadratnom na toj lokaciji, kazao da se cijena određuje na bazi izgradnje objekata i namjene istih, te još faktora, ali da u Crnoj Gori ne postoji zakon kojim se decidno određuju cijene već se radi uporedna metoda.

“Cijena zemljišta u odnosu na planirani objekat kreće od 18 do 30 odsto. Na parceli od 7.158m2 cijena kvadrata zemlje iznosila je 857,02 eura, a na parceli do nje površine 8.047m2 cijena je bila 384 eura, ali je na prvoj lokaciji vrijednost objekta iznosila 38 miliona, a na drugoj 18 miliona eura. Cijene kvadrata zemljišta se razlikuju iako je ista lokacija jer zavise od objekta koji se gradi”, pojasnio je vještak Đuričković, dodajući da je tada došao i do cijene kvadrata stana za predviđeni objekat od 1.800 eura jer u zgradi preko puta kvadrat izvedenog stana bio 2.000 eura.

Na dalja pitanja vještak Đuričković je potvrdio da je na zemljištu, pored predmetnog, utvrdio cijenu 54 eura po metru kvadratnom, ali da je tu koristio metodologiju za obeštećenja za oduzeto zemljište.

Mugoša: Namjera vještaka da me diskredituje

Okrivljeni Mugoša ocijenio je da su odgovori vještaka bili polovični i nemušti. Prema njegovim riječima, očigledna namjera vještaka bila je da ga diskredituje, jer je drugačije vještačio u drugim stvarima.

“Vještak je pravio komparacije lokacija zemljišta i izgradnje stanova u Tološkoj šumi, Gorica C, Zabjelo i ostale, gdje je za svoje potrebe vještačio. Tada je davao različite procjene tržišne cijene zemljišta po metru kvadratnom. Očigledna mu je bila namjera da se ja diskreditujem”, dodao je Mugoša.

Prema navodima optužnice SDT-a, navodi se da je optuženi Mugoša u periodu od 25. jula 2007. do 8. maja 2012. iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granice službenog ovlašćenja, pribavio korist preduzeću “Carine”, a Glavnom gradu pričinio štetu od 6,7 miliona eura. Za prenos prava na predmetnom zemljištu, navodi se u optužnici, neposrednom pogodbom određena je novčana naknada od 165 eura po kvadratu.

Suđenje se nastavlja 26. septembra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Vrati pare lopove.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Sto se ne razboli i uzme bolovanje.

Sefket
Gost
Sefket

Od mahale si napravio pristojan grad.Naslijedili su te slabici.Migo i Vuk ti nijesu ni do koljena.

CG Crnogorcima
Gost
CG Crnogorcima

svaci druze niciji prijatelju!!

Okic
Gost
Okic

Sve ispod 10 godina robije je malo za tebe

Bekim
Gost
Bekim

Da je suda i sudstva bio bi u samicu narednih 10 godina svaciji komsija

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Dalaze li ti na san nestašluci.

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Da se nisi pomamio kad si bio vlast,sad bi mirno pajkio.

Bxdc
Gost
Bxdc

Takvu ljudsku velicinu je nemoguce diskreditovati.

Leto
Gost
Leto

Grijeha što te nađe!!! Nevješti vjeetaci pa oće da ti uz obraz udare.

Haris
Gost
Haris

Normalno, a ti se brani ako si čist.

Boban
Gost
Boban

Naravno da ga nece osuditi jer on drzi Milasa u saci jer mu je sredio papire za vilu na Goricu.

Popaj
Gost
Popaj

Velika legendo, mogu samo da te mrze!

Bigi
Gost
Bigi

Navedi razlog da ga volimo.

amo
Gost
amo

Ovo sto je vjestak ispricao nema veze sa mozgom,zna se cijena zemljista,a sto ce se gradit na njemu ne moze odredjivat cijenu iste.Ovaj radi u korist Mugija.

Bigi
Gost
Bigi

Ima kad se radi procjena nije ista vrijednost zemljista vec zavisi da li je ucrtan objekat ili nije.

Sas
Gost
Sas

Vidim ja da mugosa smeta i najvise smeta ovima sto su dosli u pg i nisu mogli kako je njima milo plus su i zagradjivali kao da im je od djeda ostalo

Ivan
Gost
Ivan

Sa Mugosom je poceo sunovrat naseg zdravstva. Ispodprosjecni hirurg je bio na poziciji da kadrira I dovodi ljekare, posebno je forsirao dovodjenje podobnih a ne sposobnih.

Srbija majka
Gost
Srbija majka

Beograde Beograde 🎵🎶🎵🎵🎶🎵

joko
Gost
joko

pslušaj pjesmu ,,LIDIJA,,koju pjeva Miroslav Ilić,biće ti lijepo,!!!Vjeruj

Bigi
Gost
Bigi

Ovo sjecanje rusi meni sve moj Beograde , zagrli me.

SašaVukašinović
Gost
SašaVukašinović

Ljudino poštena

SašaVukašinović
Gost
SašaVukašinović

Bježi u BG nikad te neće naći

Cijanid
Gost
Cijanid

Na remont u Skadarliju sa vilozofom from Lastva…

Glava
Gost
Glava

Beograd nije daleko.Bromazepama se dovati i sta te briga za vjestake.

Bigi
Gost
Bigi

I Bedija za advokata.

Kkkk
Gost
Kkkk

Ode i ti

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Taku poštenjačinu da diskredituje !? svii lopovi s ovih prostora su amebe za tebe đukanoviće i vašu bratiju tajkunsku i družinu u policiji tužilaštvu i sudstvu

Moj dom
Gost
Moj dom

Ada za pet godina I ja bi odradio za sebe da mi se otvore putevi sa dps

Enigma
Gost
Enigma

Mugi ti si Bog 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

LSCG
Gost
LSCG

Mugi sve dodje na naplatu. Nisi ti bogati naslednik, nego si stekao sve kao korumpirani gradonacelni. Iza peteovica nije toliko ostalo koliko ti danas imas .

Hm...
Gost
Hm...

Nije no te profesor mrzi…

Send this to a friend