Hronika

Na spisku osumnjičenih za privatizaciju “Galeba” uskoro Hajdinaga i Hodžić

Bivši gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga i sekretar za urbanizam Nazif Hodžić uskoro će se, prema saznanjima Pobjede, pridružiti osmorici osumnjičenih za 30 miliona eura štete od prodaje hotela „Galeb“.

Tužilaštvo je u avgustu otvorilo izviđaj po prijavi Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije, koji je označio bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića, njegovog zamjenika Nebojšu Popovića i bivšeg stečajnog upravnika Ulcinjske rivijere Miomira Jakšića da su, kako se osnovano sumnja, počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Nenezić, Jakšić i Popović prijavom se terete da nijesu poštovali obaveze iz osnovnog ugovora, koje se odnose na mjere nadzora za ulaganja u rekonstrukciju hotela.
Istražitelji su analizom dokaza došli do saznanja koja ukazuju da su u tom poslu službeni položaj zloupotrijebili Gzim Hajdinaga, Nazif Hodžić, načelnik i službenica katastra Dževdet Čaprić i Smilja Šunjevarić, zatim predstavnici Rokšpeda i NLB pa će se, prema informacijama Pobjede, i njihova imena naći na spisku osumnjičenih.
Podsjećamo, kompanija Rokšped je u septembru 2006. godine kupila hotel „Galeb“ za 5,75 miliona eura i ugovorom se obavezala da će uložiti 15,4 miliona eura. Planirano je bilo da investiranja počnu 2007. godine, a prve goste hotel je trebalo da dočeka početkom 2009. godine. Prvi aneks ugovora sklopljen je 2008, a kako nije poštovan naredni je potpisan 2013, a podrazumijevao je da hotel prve goste primi prošle godine. U međuvremenu, hotel je srušen 2008. godine, ali Rokšped ni do danas nije realizovao najavljenu gradnju novog luksuznog kompleksa sa pet zvjezdica.
Za istražitelje je sporno i kako je kompanija Rokšped kod NLB banke podigla kredit od 29,5 miliona eura 2015. godine, a kao hipoteku založila srušeni hotel „Galeb“. Uz to, u katastru se kao vlasnik zemljišta na kojem ionako nema hotela vodi država, a Rokšped je korisnik. Osnovno tužilaštvo u Ulcinju narednih dana proširiće spisak osumnjičenih u ovom slučaju i konkretizovati koje su radnje bile sporne prilikom privatizacije hotela „Galeb“.

Kako je Pobjedi nezvanično saopšteno iz izvora bliskih istrazi, biće utvrđeno na osnovu kojeg propisa su Hajdinaga i Hodžić omogućili rušenje hotela. Tadašnji predsjednik opštine je, naime, formirao komisiju, a načelnik katastra donio rješenje o rušenju.

Za istražitelje je sporna uloga i predstavnika NLB-a i Rokšpeda koji su, kako se sumnja, sačinili fiktivne kreditne ugovore u kojima je hipoteka bio nepostojeći hotel. Službenici katastra Čaprić i Šunjevarić biće pozvani na odgovornost jer su, prema rezultatima iz istrage, donijeli rješenje sa neistinitim podacima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo milion ?
Gost
Dejo milion ?

Roksped pusto tursko ??da vama zapne crna gora to bi bio haos ??bili bi ciganlija ??ovaj Roksped oce devalvaciju ??da mi je znati kako baratate sa tim kolima verovatno se čekaju iz njemačke po nekoliko mjeseci da dodju na vašu otvorenu firmu i sigurno su i do deset hiljada skuplja nego svuda na svijetu ??ko zna koju vi cijenu držite… Više »

Rony
Gost
Rony

Pa zar vam nije jasno, Roksped je uzeo kredit za nepostojeci hotel i kupila brod cigara koje je preprodala na cg trziste i tako sve ovo vrijeme!

Sales
Gost
Sales

Isto kao i za solanu,sve vrstiti drzavi a neka biznizmeni vracajy kredite od svojih para. Zamisli uzmes nesto za par milion pa dignes kredit od par desita miliona za istu nekretninu.

Kerol
Gost
Kerol

Ima li dovoljno dokaza? Mozda u ovoj drzavi nije dovoljan dokaz to sto je nestala gradjevina od 100 metara

Send this to a friend